Greenpeace Magyarország

A Greenpeace Magyarország politikailag és anyagilag független környezetvédő szervezet, része a több mint 55 országban jelen lévő Greenpeace-irodák hálózatának.

Látványos, bátor és békés eszközökkel hívjuk fel a figyelmet a környezeti problémákra, és azok megoldásaira. Egy élhető és békés jövő érdekében dolgozunk itthon és a nagyvilágban.

Függetlenségünket és szabadságunkat az biztosítja, hogy nem fogadunk el támogatást államoktól, politikai pártoktól és cégektől. Működésünk kizárólag olyan magánszemélyek adományainak köszönhető, mint te!

Munkánkat a http://greenpeace.hu/tamogass oldalon keresztül támogathatod. Adószámunk: 18178883-1-42. Köszönjük!

Friss topikok

Már a pápa is arról beszél, hogy itt az ideje közösen cselekednünk a klímaváltozás ellen

2015.06.19. 14:16 Greenpeace Magyarország

Június 18-án napvilágot látott az első olyan pápai enciklika, mely a klímaváltozással foglalkozik. A katolikus egyház feje arra hívja fel a figyelmet, hogy az éghajlatváltozás megakadályozása érdekében véget kell vetnünk a fosszilis tüzelőanyagok korszakának, valamint az erdőirtásnak, és át kell állnunk a megújuló energiahordozók használatára. Morális felelősségünk ez, mert „a környezet közjó, örökség és felelősség egyben” – jelentette ki a pápa.

150619_papa2_600.jpg

Ferenc pápa június 18-i enciklikájával nagyot lendített azon, hogy a klímaváltozás tényét elismerjék immáron azok is, akik eddig szkeptikusak voltak az ember okozta globális felmelegedéssel kapcsolatban. A körlevéllel az egyházfő azt üzeni, hogy mindenki tehet – és kell is tennie – azért, hogy az éghajlatváltozás katasztrofális forgatókönyvei elkerülhetőek legyenek. A pápa az emberiség közös harcára buzdít, és egyértelműen kimondja, hogy a nemzetközi politikának sürgősen és határozottan kell cselekednie.

Az enciklika szókimondóan beszél az erőforrások, valamint a gazdasági és politikai hatalom birtokosainak felelősségéről. Eddigi látszatintézkedéseik helyett valódi elköteleződést vár tőlük annak érdekében, hogy lecserélhetőek legyenek az erősen szennyező fosszilis energiahordozókon – különösen a szénen, olajon, és kisebb mértékben a gázon – alapuló technológiák, és így a század közepére 100%-ban át tudjunk állni a megújuló energiahordozók használatára.

Ahogy Kumi Naidoo, a Greenpeace International ügyvezető igazgatója is kiemelte: „Ferenc pápa elsősorban arra emlékeztet mindannyiunkat, magánszemélyektől a világ vezetőiig, hogy erkölcsi kötelességünk tenni a környezeti és társadalmi igazságtalanság ellen." A klímaváltozás katasztrofális hatásai ugyanis legelőször és legjobban azokat a szegény társadalmi csoportokat fogják érinteni, illetve már érintik is, akik a legkevésbé járultak hozzá a globális felmelegedéshez.

Itt az idő tehát, hogy a befektetők, cégvezetők és a politikai vezetők mindent megtegyenek azért, hogy a lehető leggyorsabban megvalósuljon egy globális méretű, tiszta energiaforradalom. Ehhez minél előbb véget kell vetnünk a szén-dioxid megkötésében óriási szerepet játszó erdők pusztításának, a természeti katasztrófákat okozó olajkitermelésnek, és a veszélyes és drága atomerőművek építésének, melyek elveszik az erőforrásokat a megújulóenergia-rendszerek fejlesztésétől.

A pápa ambiciózus és sürgős intézkedéseket vár el a kormányoktól, valamint a párizsi éghajlat-változási konferencián részt vevő vezető politikusoktól annak érdekében, hogy az 1997-ben született, 2020-ban lejáró kiotói megállapodás helyébe lépő egyezmény hatékonyan tudja kezelni és mérsékelni az éghajlati válságot. Ezt nyomatékosítandó, a párizsi klímacsúcs előtt környezetvédő katolikusok egy csoportja aláírásgyűjtő kezdeményezést is indított, melynek célja a világ vezetőinek rábírása: intézkedéseikkel tartsák a globális felmelegedést 1,5°C alatt. Ennél nagyobb felmelegedés a tengerszint olyan mértékű emelkedésével járna, mely a klímaváltozás hatásainak legjobban kiszolgáltatott szegény néprétegek millióinak halálát okozná.

Reméljük, a pápa szavai hamarosan tettekben is megmutatkoznak. Nagy szükség lenne arra, hogy nemzeti és helyi szinteken  az egyház az energiahatékonyság és a megújuló energiák elterjedésén alapuló energiaforradalom egyik motorjává váljon; a Vatikáni Bank pedig jó példával járhatna elöl azzal, ha felhagyna a szén, az olaj és a nukleáris energia támogatásával, és helyettük áttérne a megújuló energiaforrásokba való befektetésekre.


2 komment

Címkék: pápa klímaváltozás éghajlat megújulók enciklika Ferenc pápa

A bejegyzés trackback címe:

https://greenpeace.blog.hu/api/trackback/id/tr777557130

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BNati 2015.07.13. 16:38:00

Rendkívül fontos a környezetvédelem érdekében harcolni, valamint meggátolni a klímaváltozást, ami beláthatatlan következményekhez vezethet. Egy rövid, de érdekes ismertetőt szeretnék megosztani ezzel kapcsolatban az atomerőművekről! atomenergiainfo.hu/tudta-on/az-atomeromu-elonyei

pitcairn (törölt) 2015.08.03. 09:41:36

@BNati:

"valamint meggátolni a klímaváltozást, ami beláthatatlan következményekhez vezethet"

ilyen alapon a "természetes úton bekövetkező" klímaváltozás is "beláthatatlan" következményekhez vezethet

pl. 15 ezer évvel ezelőtt leginkább jégsivatagok és homoksivatagok borították a Földet...

gondolom az OK volt, mivel természetes úton jött létre...
süti beállítások módosítása