Greenpeace Magyarország

A Greenpeace Magyarország politikailag és anyagilag független környezetvédő szervezet, része a több mint 55 országban jelen lévő Greenpeace-irodák hálózatának.

Látványos, bátor és békés eszközökkel hívjuk fel a figyelmet a környezeti problémákra, és azok megoldásaira. Egy élhető és békés jövő érdekében dolgozunk itthon és a nagyvilágban.

Függetlenségünket és szabadságunkat az biztosítja, hogy nem fogadunk el támogatást államoktól, politikai pártoktól és cégektől. Működésünk kizárólag olyan magánszemélyek adományainak köszönhető, mint te!

Munkánkat a http://greenpeace.hu/tamogass oldalon keresztül támogathatod. Adószámunk: 18178883-1-42. Köszönjük!

Friss topikok

Soha nem látott mértékben utasítják el EU-szerte a GMO-kat

2015.10.17. 18:24 Bob_

Egy új EU-s jogszabály újabb fegyvert adott a tagállamok kezébe a GMO-k ellen. 17 tagállam és 4 régió élt is ezzel az eszközzel, sikeresen. Az egyik legnagyobb biotechnológiai cég, a Syngenta visszavonulót is fújt az ellenállást látva.

gmo-optout-_hu.jpg

Az idén elfogadott új uniós jogszabály értelmében az uniós tagállamok 2015. október 3-ig kérhették, hogy a 2015. április 2-ig benyújtott GM-növénytermesztési engedélykérelmek földrajzi hatályát az engedélyért folyamodó biotechnológiai cégek módosítsák. Mégpedig úgy, hogy az adott tagállam területét vegyék ki az engedélykérelemből.

Amennyiben a 30 napon belüli válaszadásra kötelezett cégek figyelembe veszik a tagállamok egy egyszerű levélben megfogalmazott kérését, akkor az uniós engedélykérelmük bírálata úgy fog lezajlani, hogy mindenki számára világos lesz, hogy akár több tagállam területére nem kért engedélyt a cég.

Ez nem akármilyen lehetőséget nyújt a tagállamoknak, hogy területük GMO-mentességét garantálják. Eddig ugyanis csak az a sokkal bonyolultabb lehetőségük volt erre, hogy környezeti és egészségügyi kockázatok alapján, tudományos alátámasztással indokolt érvekkel védzáradéki eljárást kezdeményezzenek, amelyet az Európai Tanács ülésén minősített többséggel (kvázi kétharmaddal) kellett megvédeni.

Ehhez képest most csak levélben kellett deklarálni, ha egy tagállam nem akarja a most engedélyezés alatt álló GM-kukoricát (sem) termeszteni. A levelek mind nyilvánosak.

Ez 8 génmódosított kukorica folyamatban lévő engedélykérelmét érintette.

A Greenpeace és számos európai civil szervezet, kutatók, sőt GMO-kritikus tagállamok politikusainak sokasága dolgozott azon, hogy informálja az Unió lakosságát a jelenleg kereskedelmi forgalomban lévő GM-növények kockázatairól.

Így óriási közös siker az, hogy a megadott határidőig 17 uniós tagállam és 4 régió kérte területének kivételét a GM-növénytermesztési engedélykérelemből.

Nagyon erős politikai jelzés ez!

Az uniós GMO-politika reformjára készülő Juncker vezette Európai Bizottság számára megmutatja, hogy akármi is lesz az Európai Élelmiszerbiztonsági Hivatal (EFSA) álláspontja ezekről a GM-kukoricafajtákról, az EU szántóföldjeinek és lakosságának is mintegy 65%-át jelentő többség nem kívánja ezeket a GM-növényeket használni. Az EU 5 legnagyobb kukoricatermesztő országa közül 4 jelezte a cégeknek, hogy nem kér a GM-kukoricájukból. (Név szerint Franciaország, Németország, Olaszország és Magyarország. Az ötödik Románia, ahol 2015-re szintén elfogyott a gazdák érdeklődése a náluk egyébként vethető MON810 kukorica iránt.)

Néhány tagállam (Görögország és Lettország) már meg is kapta az érintett biotechnológiai óriáscégek (Dow, Monsanto, Syngenta, Pioneer) pozitív válaszát, miszerint nem kívánják területükön is engedélyeztetni a különféle génmódosított kukoricáikat.

A soha nem látott mértékű elutasítás máris eredményt hozott: az ellenállást látva a Syngenta október 8-án visszavonta két GM-kukoricafajtára beadott engedélykérelmét.

Európában egyedül a MON810 nevű, rovarölő szert termelő kukoricának van termesztési engedélye. Igaz, ez az engedély valójában már le is járt, de az uniós jogszabályok értelmében ha az engedélyt kérelmező cég továbbra is szeretné forgalmazni, akkor addig termeszthető tovább, amíg újraengedélyezés folyamata nem zajlik le.

Környezeti és/vagy egészségügyi tudományos kutatások alapján a MON810 kukorica termesztését 9 tagállam tiltja: Ausztria, Bulgária, Franciaország, Németország, Görögország, Olaszország, Luxemburg, Magyarország és Lengyelország.

Így tehát jelentős előrelépésnek tekinthető, hogy az engedélyezés alatt álló GM-kukoricákról most már 17+4 tagállam nyilvánította ki elutasítását.

A most nem cselekvő tagállamok kapnak még egy lehetőséget a nemzeti hatáskörű tilalomra, melynek indokai sokfélék lehetnek: környezetpolitikai célok, városi és vidéki területrendezés, földhasználat, társadalmi-gazdasági károk, agrárpolitikai célok, közrend, GMO-k más termékekben való előfordulásának elkerülése. Ez azonban sokkal hosszadalmasabb folyamat.


4 komment

Címkék: monsanto Európai Unió GMO Pioneer Syngenta EFSA Dow MON810

A bejegyzés trackback címe:

https://greenpeace.blog.hu/api/trackback/id/tr587985465

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

agresszív hájfej, legalább mozgott aznap valamit 2015.10.17. 20:53:12

Hát persze nem kell a GMO mi sokkal jobban szeretünk permetszert zabálni.

szorokin · http://quauaua.tumblr.com 2015.10.18. 15:32:33

te valamit nagyon benéztél. az első generációs GMO-k - minden, amit ma GMO-ként vetnek/alkalmaznak ilyen, -at nem keveset kell permetezni.

szóval elébb lécci tájékozódj, mielőtt...

szorokin · http://quauaua.tumblr.com 2015.10.18. 15:34:50

így szebb a mondat:
te valamit nagyon benéztél. az első generációs GMO-k(minden, amit ma GMO-ként vetnek/alkalmaznak ilyen)-at nem keveset kell permetezni.

pitcairn2 2015.11.30. 23:24:13

inkább soha nem látott mértékben fogyasztanak GMO-kat

pl. a "GMO-mentes" háziállatokat is import GMO szójával takarmányozzák meg hasonlók:)

a teszt már sajnos (?) megvolt, orrba szájba GMO-t eszünk mi itt Európában
süti beállítások módosítása