Greenpeace Magyarország

A Greenpeace Magyarország politikailag és anyagilag független környezetvédő szervezet, része a több mint 55 országban jelen lévő Greenpeace-irodák hálózatának.

Látványos, bátor és békés eszközökkel hívjuk fel a figyelmet a környezeti problémákra, és azok megoldásaira. Egy élhető és békés jövő érdekében dolgozunk itthon és a nagyvilágban.

Függetlenségünket és szabadságunkat az biztosítja, hogy nem fogadunk el támogatást államoktól, politikai pártoktól és cégektől. Működésünk kizárólag olyan magánszemélyek adományainak köszönhető, mint te!

Munkánkat a http://greenpeace.hu/tamogass oldalon keresztül támogathatod. Adószámunk: 18178883-1-42. Köszönjük!

Friss topikok

Jó napunk van

2010.05.05. 18:30 Vay M

Nagyszerű problémánk van: keressük a megfelelő kifejezéseket egy hatalmas zöld sikerre.

Az Európai Parlament ma elsöprő többséggel felszólította a Bizottságot, hogy törvényjavaslatban tiltsa be az egész Unióban a cianidos technológiájú bányászatot. Ez pedig nem kevesebbet jelent, mint hogy legalábbis nagyon nehéz lesz Verespatakon azt a rémálmot felhúzni, a 180 méter magas gát mögött tornyosuló ciános zaggyal.

Magyarországon ez négy szervezet kezdeményezésére - Greenpeace, Lehet Más a Politika, Magyar Természetvédők Szövetsége, Védegylet- már átment a Parlamenten, de hát mi egy medence alján vagyunk, a nagy mérgezések többnyire határon túlról jöttek, úgyhogy az EU-s szintű védelem az, ami tényleg értékes lehet.

Az Európai Parlamentben Áder János és Tőkés László képviselők nyújtották be a javaslatot, és a verespataki halálgyárat tervező cég, a Rosia Montana Gold Corporation az utolsó percig próbálta lenyomni: buszokkal hoztak Brüsszelbe fizetett verespatakiakat és tartottak meggyőző találkozókat az arra fogékony EP-képviselőknek. Hiába. :-)

A sikerhez nagy mértékben hozzájárult a Greenpeace lobbimunkája, és sok más zöld szervezet - többek között bolgár, görög, magyar, román, szlovák zöldek - közös munkája.

Van minek örülnünk, van mire büszkének lennünk! Félreértés ne essék: ez nem kicsi, vagy közepes, ez hatalmas siker. Ma Verespatak sokkal, sokkal nyugodtabban alhat.

Szeretnél naponta pár, érdekes, szórakoztató percet a környezetvédelemi témákban? Tedd RSS-be a blogot! 

Ha nem tudod, mi az és hogy működik, nem kell betojni, mi se tudtuk mindig, aztán kipróbáltuk, és egyből ment: a blog domainje melletti csillagra (ha van) kell kattintani, és onnantól a könyvjelzőkre (bookmark) kattintva egyből bejön a blog. Ha az élő könyvjelzőt választod, akkor ugyancsak egy kattintással láthatod, hogy tálaltunk-e új olvasnivalót, ezt a narancssárga kockában fehér negyed körívekkel díszes ikonnal teheted meg. 
 

A cianidos sikerről bővebben lásd a sajtóközleményünket a Greenpeace honlapján.


5 komment

Címkék: európai unió cián nemzetközi verespatak jó dolgok

A bejegyzés trackback címe:

https://greenpeace.blog.hu/api/trackback/id/tr521977046

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gagi10 2010.05.05. 21:30:25

Hát ez fantasztikus!!!!! Eme csudálatos estét nem tudtam volna megmondani, hogy mivel lehet fokozni, de ezzel most sikerült! Gratulálok mindenkinek, aki részese volt ennek a sikernek! Csak így tovább, zseniális kommentem egy Hamvas Béla idézettel zárom, ami elég beszédes.
"A világ helyzete sohasem reménytelen, mert sohasem azokon múlik, akik nem hisznek az életben, hanem azokon, akik hisznek benne."

fixilány 2010.05.05. 22:01:07

Szerintem ezt az idézetet kisebb-nagyobb változatokkal elég sok névvel lehet látni. Nekem gyanús, nem Hamvasra vall. Tudod, hogy hol írta?

(Amúgy a hír tényleg nagyszerű!)

Gloucester 2010.05.05. 23:01:24

Gratulálok! A tiszta vizünket kellene már csak itt tartani valahogy ebből a nyílegyenes Őszőkeségéből. Jah, és hasonló írást kérnék szépen a bálnákról, a megújuló energiaforrásokról, az erdőírtás megállításáról, a génbankokról... Jajj, de telhetetlen vagyok. Gratulálok, nah!

GP-gépház 2010.05.05. 23:38:36

@Gloucester: egy posztot írni bármikor tudunk bármiről :-)

GP-gépház 2010.05.06. 08:46:14

A verespataki beruházó Románia fejlődése elleni támadásként értékeli az EP-állásfoglalást

A Verespatakon aranybánya nyitását tervező Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) vállalat élesen bírálta tegnap este azt az állásfoglalást, amiben az Európai Parlament (EP) a cianidos bányászat uniós betiltására szólít fel, és úgy értékelte, hogy ez a döntés "Románia fejlődése elleni irányított, gátlástalan támadás" - olvasható a vállalat közleményében.

Az RMGC szerint az EP-ben leadott szavazatnak nincs jogi következménye, hiszen nem változtatja meg az Európai Unióban a bányászattal kapcsolatos, érvényben lévő jogi szabályozást. Emlékeztetnek arra, hogy legutóbb négy évvel ezelőtt módosították a jogi keretet, ami lehetővé teszi a cián használatát biztonságos körülmények között, és biztosítja az új állások létrehozását, illetve valamennyi tagállam fejlődését.

A vállalat szerint Cecilia Malmström, az Európai Bizottság belügyi felelőse egyértelműen hangsúlyozta, hogy a bányászati törvénykezés nem szorul egyelőre további módosításokra, tekintettel a ciántechnológiák jelenlegi szigorú szabályozására. Az RMGC szerint az európai parlamenti képviselők nem vették figyelembe ezt az álláspontot, és elfogadták a "szélsőséges és nacionalista" politikusok által beterjesztett állásfoglalást.
A vállalat azt kifogásolja, hogy a szavazás előtt nem nyílt lehetőség vitára, és szerintük szándékosan úgy irányították a kezdeményezést, hogy az EP ipari és környezetvédelmi szakbizottságai ne tudjanak "megfelelő értékelést" adni. (MTI)
süti beállítások módosítása