Greenpeace Magyarország

A Greenpeace Magyarország politikailag és anyagilag független környezetvédő szervezet, része a több mint 55 országban jelen lévő Greenpeace-irodák hálózatának.

Látványos, bátor és békés eszközökkel hívjuk fel a figyelmet a környezeti problémákra, és azok megoldásaira. Egy élhető és békés jövő érdekében dolgozunk itthon és a nagyvilágban.

Függetlenségünket és szabadságunkat az biztosítja, hogy nem fogadunk el támogatást államoktól, politikai pártoktól és cégektől. Működésünk kizárólag olyan magánszemélyek adományainak köszönhető, mint te!

Munkánkat a http://greenpeace.hu/tamogass oldalon keresztül támogathatod. Adószámunk: 18178883-1-42. Köszönjük!

Friss topikok

Hogy ébredtem rá, hogy a műanyagszennyezés hatalmas probléma?

2018.10.02. 12:55 NyitrayDani

Pár éve az egyik kedvenc korallzátonyomnál taníthattam búvárkodni egy fiatal párt. Az időjárás tökéletes volt, kellemes vízhőmérséklettel és kristálytiszta vízzel. Csodálatos táj, élénk színű korallok. Még a búvárfelszerelésen keresztül is láttam a mosolyt a tanítványaim arcán.

perfect_reef.JPG

Virágzó korall, Thaiföld. © Torben Lonne

A búvártúra nem is lehetett volna jobb… egészen addig, amíg vissza nem fordultunk a hajónk felé. Ahogy úsztunk visszafelé a zátony mentén, észrevettem hogy megváltoztak az áramlatok. Elképesztő mennyiségű műanyag hulladék öntötte el a környéket.

Láttam, ahogy a kis halak a szívószálak, műanyag szatyrok és plasztikdarabok között úszkálnak. Sőt azt is láttam, hogy elkezdték csipegetni, piszkálni a műanyagokat. Ahogy visszatértünk a hajónkhoz és körülnéztünk, láttuk, hogy mindent beborít a műanyag szemét. Az egész inkább hasonlított egy hulladéklerakóra, mint az óceánra.

img_2145.JPG

Ennek a lepényhalnak az óceánban a helye. A műanyag hulladéknak nem!  © Torben Lonne

img_6131.JPG

Műanyag szemét, amit a búvárkodás alatt gyűjtöttünk. Sajnos túl könnyű volt találni.  © Torben Lonne

Hogy kerül műanyag az óceánokba?

Az elmúlt évtizedben a búvárok és strandolók látható változást észleltek az óceánoknál, a tengerpartokon.

A legeldugottabb helyek is tele vannak műanyag szeméttel és vegyszerekkel. Ijesztő mennyiségű műanyag szemét köt ki az óceánokban 12 millió tonna évente. Ez az elképesztő mennyiség pusztítja a víz alatti környezetet, és a tengeri teknősök és madarak is áldozatául esnek, mivel sajnos megeszik a műanyag szemetet.

Katasztrófaközeli állapotban vannak az óceánjaink, ezért drasztikus változást kell elérnünk, különben a vizeink, a vízi élőlények, sőt még az emberiség is veszélybe kerülhet.

gphu_cover1.png

A műanyagszennyezés a hazai vizeinket is veszélyezteti! Írd alá a petíciót most!
A hazai környezetbe kijutó műanyag egy része a vizeinkben köt ki. Ez a műanyag egyre kisebb darabokban tart a Fekete-tenger felé. Mérések szerint a Duna is nagy mennyiségű mikroműanyag részecskét szállít. A legfrissebb kutatások szerint a mikroműanyag részecskék a hazai folyókban, csapvízmintákban, palackozott vízben, sőt egyes élelmiszerekben is megtalálhatóak. Két nagy folyónk, a Duna és a Tisza is érintett. Június végi hír, hogy a Rába vize is elképesztő mennyiségű műanyag szeméttel szennyezett: napi 20 millió mikroműanyag-részecske kerül a vizébe.

A probléma nem csak a Föld óceánjait érinti, hanem a hazai környezetünk tisztaságát és a magyar emberek egészségét is veszélyezteti. Tennünk kell ez ellen!

 

A keletkezésnél kell megállítanunk a műanyagszennyezést!

A műanyag szemét közti sokkoló búvárkodás óta az óceánok szószólója lettem. Azóta azzal telnek a mindennapjaim, hogy a világ minden tájára próbálom eljuttatni a hírt: a műanyagszennyezés elképesztő pusztítást okoz a vizeinkben, a vízi élővilágban, ami az emberiséget is komolyan veszélyezteti.

Rengeteg módja van annak, hogy segíts a küzdelemben! Természetesen minden tőlünk telhetőt meg kell tenni, hogy visszaszorítsuk az egyszer használatos műanyagok használatát a mindennapjainkban: vigyél magaddal vászontáskát a bevásárláshoz, használj kulacsot, és mondj nemet a szívószálakra és a műanyagba csomagolt termékekre.

Búvártársaimnak pedig azt üzenem: ha merülés közben látsz egy műanyag hulladékot, fogd meg és vidd magaddal a felszínre! Ha pedig legközelebb a parton sétálsz és hulladékot látsz, vidd el a legközelebbi kukáig. Lehet, hogy egy ilyen kis tettel mentesz meg egy vízi élőlényt.

img_6089.JPGMikor elkezdtem szemetet szedni búvárkodás közben, a többiek is követték a példám. © Torben Lonne

Egyéni cselekedeteink azonban önmagukban nem lesznek elégségesek, tovább is kell lépnünk. A műanyagszennyezés megszüntetéséhez a vállalatoknak fel kell hagyniuk azzal, hogy ennyi egyszer használatos műanyagot gyártanak.

Hogy győzzük meg a vállalatokat?

Még júniusban olvastam ezt a Greenpeace blogbejegyzést, ami arra inspirált, hogy minden lehetséges módon megpróbáljam eljuttatni az üzenetet a vállalatoknak: hagyjanak fel az egyszer használatos műanyagok gyártásával.

Az egyik tipp különösen megragadta a figyelmem, mert roppant egyszerű és tökéletes eszköz olyan közösségeknek, akik sok időt töltenek a természetben ilyenek pl. a búvárok. Ha bármilyen műanyag hulladékot látsz a természetben, amin látszik a márkajelzés, tageld be az adott céget és használd az #IsThisYours (#EzATiéd) hashtaget. Ez egy remek mód arra, hogy rámutassunk a nagyvállalatok felelősségére, és bizonyítékot szolgáltassunk arra, a csomagolóanyaguk ott landol, ahol nem kéne: folyóparton, erdőben, parkokban, az út szélén...

Még egy sor más tippet is kaphatsz itt arra, hogyan tudsz tenni az egyszer használatos műanyagok ellen. Fogj össze a haverjaiddal, és győzzetek meg élelmiszerboltokat, éttermeket, hogy szabaduljanak meg az eldobható műanyagoktól. Vagy írjatok egy levelet a helyi újság szerkesztőjének, amiben felhívjátok a figyelmet arra, hogy a ti közvetlen környezetetekben milyen károkat okoz a műanyagszennyezés.

A víz alatti világ magával ragadó. Változatos vízi élővilág, élénk színekben pompázó korallok és csodás víz alatti tájak. Ha teheted, próbáld ki egyszer a búvárkodást. Ha nincs rá lehetőséged, akkor is tudd, hogy káprázatos természeti érték. Minden tőlünk telhetőt meg kell tennünk, hogy megvédjük.

screen_shot_2018-08-28_at_4_18_16_pm.png

Torben Lonne apa, búvároktató és az óceán szerelmese. Aggodalommal figyeli, hogyan bánunk az óceánjainkkal. Saját búvármagazint indított (Divein.com), ahol a könnyűbúvárkodás mellett arról szokott írni, hogy tudnak segíteni a környezeten a búvárok. „A legnagyobb félelmem, hogy nem tudom majd megmutatni a gyermekeimnek, mi az a búvárkodás. Mert nem marad már számukra semmi,  amit mutathatnék” – mondta.






Írta: Torben Lonne


1 komment

Címkék: bálna tenger víz hulladék műanyag szennyezés búvárkodás halászat plastic vízszennyezés óceánok

A bejegyzés trackback címe:

https://greenpeace.blog.hu/api/trackback/id/tr6214277025

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tibor Otrosinka 2018.10.07. 21:51:21

Én inkább arról győzném meg az embereket, hogy az eldobható műanyagokat gyűjtsük össze fajtánként, és hasznosítsuk újra.
Pl.: PA 6.10 zsákból újra lehet PA zsák, harisnya, stb.
süti beállítások módosítása