Greenpeace Magyarország

A Greenpeace Magyarország politikailag és anyagilag független környezetvédő szervezet, része a több mint 55 országban jelen lévő Greenpeace-irodák hálózatának.

Látványos, bátor és békés eszközökkel hívjuk fel a figyelmet a környezeti problémákra, és azok megoldásaira. Egy élhető és békés jövő érdekében dolgozunk itthon és a nagyvilágban.

Függetlenségünket és szabadságunkat az biztosítja, hogy nem fogadunk el támogatást államoktól, politikai pártoktól és cégektől. Működésünk kizárólag olyan magánszemélyek adományainak köszönhető, mint te!

Munkánkat a http://greenpeace.hu/tamogass oldalon keresztül támogathatod. Adószámunk: 18178883-1-42. Köszönjük!

Friss topikok

Hét országban zajlik a túrasportok méregtelenítése

2015.06.07. 16:43 SimonG

Ebben a percben a világ hét országában, a civilizációtól távoli területeken zajlik az a Greenpeace-kutatás, mely a vízhatlan túrafelszerelések gyártásához használt, mérgező vegyi anyagok természetben való jelenlétét vizsgálja.

113613_187778.jpg

Négy évvel ezelőtt indult el a Greenpeace Detox kampánya. Ebben arra szólítjuk fel a ruhaipari cégeket, hogy vonják ki a mérgező vegyi anyagokat a gyártásból. Négy évvel ezelőtt még nem is sejtettük, milyen messzire jutunk. Mára a méregtelenítés melletti elköteleződés trendi lett a divatvilágban: a részt vevő márkák büszkék arra, hogy csatlakoztak. Itt az idő egy újabb ágazatot célba venni: a szabadtéri sportruházat iparát.

A Greenpeace Németország 2012 és 2013 során folytatott kutatásai kimutatták, hogy a túraruházati ipar jelentős része per- és polifluorizált vegyszereket (PFC-ket) használ a vízhatlan felszerelések gyártásához.

Néhány PFC-ről tudjuk, hogy károsak. Másokról nem tudunk eleget. Ezért követelünk a jelenleginél sokkal szigorúbb előírásokat, a környezet és mindannyiunk egészsége érdekében. Figyelembe véve a számos PFC-re jellemző káros tulajdonságokat, nem elég az egyes vegyületeket külön-külön szabályozni, ahogyan az most nemzetközi szinten történik. A Greenpeace szerint a PFC-k teljes csoportját ellenőrizni kell.

Idén májusban és júniusban a Greenpeace hét ismert, a civilizációtól elzárt területen végez kutatásokat, melynek során mintát vesznek a vízből és a hóból, hogy azokat teszteljék PFC-kre. A kutatás – melyet esetenként hegyi mentő szervezetek és önkéntes csapatok is segítenek – célja feltárni a PFC-szennyezettség elterjedését, valamint hogy az milyen szinten érinti még ezeket a civilizációtól és szennyező ipartól távol eső területeket is.

A PFC-k a környezetben hosszú évekig megmaradnak. Így a szennyezett víz, levegő és élelem által a jövő generációk is veszélynek vannak kitéve. Ezeket a vegyi anyagokat már az óceánok mélyén, a magashegységekben, és szinte az összes élő szervezetben kimutatták. Ha a fokozottan mérgező kemikáliák az ipari gyártásból egyszer a környezetbe jutnak, nincs többé visszaút.

Kínában a Haba-havasokba szerveztünk kutatást; Európában a svájci Alpok legrégebbi nemzeti parkjában a hegyek között elterülő kis tavak vizeit vizsgáljuk. Hasonló kutatást végzünk az olasz Alpokban található Monti Sibillini Nemzeti Parkban, a szlovákiai Magas-Tátrában, Oroszországban pedig az Altaj Arany-hegyeiben. Chilében a Patagóniai-hegységben gyűjtünk mintákat Torres del Paine térségében; Észak-Európában a kutatás Treriksrösetnél, Svédország, Norvégia és Finnország hármas határánál zajlik.

Az új kampány érinti a túrasportok iránt elkötelezett fogyasztókat, de akár a nagyvárosi kutyásokat is, akik a sétáltatáshoz vízhatlan dzsekit vesznek fel. Vajon tudják, hogy amit hordanak, mennyire káros a környezetre?

gp0stp2ez.jpg

Politikusaink és tudósaink egyre inkább tudatában vannak a veszélynek. Most itt az idő, hogy a fogyasztók is képbe kerüljenek. Május 1-én 38 országból több mint 200 tudós fejezte ki az erősen fluorizált vegyszerekkel szembeni aggodalmát az úgynevezett „madridi nyilatkozatban”, és kért korlátozást ezeknek az anyagoknak a gyártására és használatára.

Környezetünk és egészségünk védelme érdekében még szigorúbb szabályozásra van szükség. Az érvényben lévő nemzetközi szabályozás, mely csak egyes anyagokra vonatkozik, nem elégséges. A Greenpeace a PFC-k teljes csoportjának betiltását és azok biztonságos anyagokkal való helyettesítését követeli.

Méregtelenítsük a túrasportokat! Együtt cselekvésre szólíthatjuk fel a túramárkák gyártóit, hogy vonják ki a PFC-ket termékeikből.

Csatlakozz hozzánk, oszd meg a blogcikket, írd alá a #DetoxOutdoor-petíciót!

Írta: Gabriele Salari, a Detox Outdoor projekt ideiglenes kommunikációs vezetője.


Szólj hozzá!

Címkék: ruhák detox vegyi anyagok PFC

A bejegyzés trackback címe:

https://greenpeace.blog.hu/api/trackback/id/tr997520612

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása