Greenpeace Magyarország

A Greenpeace Magyarország politikailag és anyagilag független környezetvédő szervezet, része a több mint 55 országban jelen lévő Greenpeace-irodák hálózatának.

Látványos, bátor és békés eszközökkel hívjuk fel a figyelmet a környezeti problémákra, és azok megoldásaira. Egy élhető és békés jövő érdekében dolgozunk itthon és a nagyvilágban.

Függetlenségünket és szabadságunkat az biztosítja, hogy nem fogadunk el támogatást államoktól, politikai pártoktól és cégektől. Működésünk kizárólag olyan magánszemélyek adományainak köszönhető, mint te!

Munkánkat a http://greenpeace.hu/tamogass oldalon keresztül támogathatod. Adószámunk: 18178883-1-42. Köszönjük!

Friss topikok

Ann Novek, a Greenpeace cyberaktivistája

2011.11.14. 08:57 Schmidt Gergő

Van még valaki, aki azt hiszi, hogy egy ember nem képes megváltoztatni a világot? Ann Novek svéd Greenpeace aktivista a bizonyíték rá, hogy mindenki képes rá.

Ann egyike a Greenpeace cyberaktivistáinak, aki mindig is aggódva figyelte az indonéziai őserdők helyzetét, ahol a szervezet hajója, a Rainbow Warrior szorosan nyomon követte és tanulmányozta az erdőirtásokkal kapcsolatos ügyeket. A svéd lány rendszeresen olvasott azokról a módszerekről, hogy hogyan tudják a Greenpeace támogatók egyénileg is segíteni az ügyet.

 

Áprilisban Ann Novek kerti bútorokat nézett az ország egyik legnagyobb kiskereskedőjénél az Asko-Möbler-nél. Meglepetten

és megdöbbenve tapasztalta, hogy az Asko-Möbler vállalatnál a bútorok egy ázsiai, keruing nevű fafajtából készültek. Ann tudta, hogy a kruingfa több, mint 70 különböző fajtát jelöl, aminek több, mint fele kritikus mértékben veszélyeztetett, kitermelésük pedig a legtöbb esetben illegális.

 

Ezért úgy döntött aktivizálja magát, a Greenpeace Akció Fórumán kért tanácsot, hogyan tudna nyomást gyakorolni a vállalatra. Kisvártatva megkapta a vállalat vezérigazgatójának e-mail címét és azon nyomban munkához is látott. Írt a cég vezetőjének arra kérve őt, hogy informálja őt a fák származási helyéről, és arról, hogy fenntartható gazdálkodásból valók-e. Az igazgató válaszlevelében megígérte, hogy hamarosan elküldi a kért információkat, ami azonban sohasem történt meg.

 

Később Ann megkereste telefonon a vállalat szóvivőjét, akitől az FSC (Fenntartható Erdőgazdálkodási Tanács) szabvány alkalmazásáról érdeklődőt, erre azt a választ kapta, hogy a tanúsítványt használták, de ez a címke már megszűnt, ez azonban egyszerű hazugság volt.

 

Ann lobbizni kezdett a Greenpeace-nél és más, helyi környezetvédő szervezeteknél egy online akció indításáért az Asko-Möbler ellen és másoknak is elküldte a vezérigazgató e-mail címét. Svédország legnagyobb környezetvédő szervezte akkoriban küldött ki egy kérdőívet az ország bútorgyártóinak, amiben arról kérdezte őket, hogy FSC szabványt használnak-e, Ann ebből megtudta és publikálta, hogy Asko-Möbler nem válaszolt a kérdésre.

 

A győzelem: Ann Novek közel egy év elkötelezett munkája után kinyitotta otthonában az Asko-Möbler tavaszi bútorkatalógusát, amiben kiemelten szerepelt, hogy az idei évtől a vállalat összes bútora – beleértve a kuringfából készülteket is – FSC tanúsítvánnyal rendelkezik.

 

Míg a svéd bútorgyártók meggyőzése csak egy kicsi, de fontos lépés, gondolj bele: Ann csak egyike annak a több, mint 200.000 cyberaktivistáinak 122 országban, akik online akcióikkal világszerte változást érnek el.

 

Ez újra bizonyítja Margaret Mead szavainak igazát:

 

,,Soha se kételkedj abban, hogy egy mély gondolatokkal rendelkező, felelősségteljes kis csoport képes megváltoztatni a világot, hiszen ez az egyetlen módja a világ megváltoztatásának!

 

Legújabb online petíciónk aláírásával Te is segíthetsz a változásban:

http://mereg.greenpeace.hu/


Szólj hozzá!

Címkék: erdő aktivizmus

A bejegyzés trackback címe:

https://greenpeace.blog.hu/api/trackback/id/tr223322435

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása