Greenpeace Magyarország

A Greenpeace Magyarország politikailag és anyagilag független környezetvédő szervezet, része a több mint 55 országban jelen lévő Greenpeace-irodák hálózatának.

Látványos, bátor és békés eszközökkel hívjuk fel a figyelmet a környezeti problémákra, és azok megoldásaira. Egy élhető és békés jövő érdekében dolgozunk itthon és a nagyvilágban.

Függetlenségünket és szabadságunkat az biztosítja, hogy nem fogadunk el támogatást államoktól, politikai pártoktól és cégektől. Működésünk kizárólag olyan magánszemélyek adományainak köszönhető, mint te!

Munkánkat a http://greenpeace.hu/tamogass oldalon keresztül támogathatod. Adószámunk: 18178883-1-42. Köszönjük!

Friss topikok

Viva Italia!

2011.06.13. 20:16 Zöld_Dani

Ma Olaszországban népszavazáson, elsöprő többséggel küldték el az atomenergiát a francba. Másodszor, mert 87-ben ezt már megtették, csak Berlusconi és rokonai, barátai, üzletfelei nagyon szerették volna meggyőzni az olaszokat, hogy atomenergia nélkül le fog állni az ország. És tényleg, Olaszországban a megújulóknak esélye sincs, mindannyian tudjuk, hogy mennyivel kevesebb nap süt ott, mint mondjuk a napenergiában vezető Németországban, és tengerpartjuk sincs a szerencsétleneknek, ahol sokat fúj a szél, és lehet ár/apály meg hullámerőműveket telepíteni. (Nota bene: Magyarországon is van elég szél és nap a kifizetődő megújulós erőművek üzemeltetéséhez - lásd Burgenlandot vagy Németországot.)

De az olaszoknak szerencséte több eszük volt, jutalmul lesz sok zöld munkahelyük, meg energiafüggetlenségük. Így a világ harmadik és negyedik legnagyobb gazdasága után (Németország, Olaszország), valamint Svájc után egy újabb ország szakít az atomenergiával. Mint ahogy szakítottak az osztrákok 1978-ban és a svédek 1980-ban. Ezenkívül (referendum nélkül) az ausztrálok, dánok, görögök, írek, lettek, luxemburgiak, máltaiak, portugálok, izraeliek, malájok, újzélandiak és a norvégok.

Viva Italia!


9 komment

Címkék: politika demokrácia atomenergia

A bejegyzés trackback címe:

https://greenpeace.blog.hu/api/trackback/id/tr542981365

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pandava 2011.06.15. 13:10:47

Ami a népszavazást illeti, minden ország úgy dönt ahogy akar, és ez így is van jól.

Van itt egy kis bibi.

Írásodból úgy tűnik, mintha az atomenergia megtagadása kell ahhoz, hogy a zöld ipar beinduljon.
Olaszországban 1990 óta nincs atomenergia, mégis stagnált a megújuló energia termelés, inkább gázerőművet építettek nyakra-főre.

Ők is, mi is az EU-s vállalásunknak megfelelni próbálván építünk szélerőművet, naperőművet, stb. ugyanis 2020-ra a teljes energiatermelés 20%-nak megújulóból kell származnia. (The EU climate and energy package) Ha valaki e mellett még atomot is épít, fosszilist vált ki, tehát csökkenti a co2 kibocsátást.

A zöld energiafüggetlenség vicces dolog. Kicsiben tényleg úgy van, de nagyban? A "megújuló energia megállás nélkül" című GP anyag szerint "Szuperhálózatot" kell építeni, összekötni Skandináviát Afrikával. Az olaj/gázvezetéket felváltjuk a villamos távvezetékkel. E tekintetben cseberből vederbe.

Az atomenergia ellenben valóban szolgálhatja az energiafüggetlenséget, lévén az üzemanyag költség nem jelentős tétel a kiadott villany árában, így megteheti azt bármely ország hogy az üzemanyagot megveszi előre 10-20-30 évre. Pár vagonban elfér, döntés kérdése.

A világ 2. legnagyobb gazdasága néhány év óta Kína.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2011.06.15. 13:23:59

Kíváncsi vagyok, hogy a fenti komment meddig nem lesz kimoderálva, mert nem illik a gp világképébe...

GP-gépház 2011.06.15. 15:41:11

Nem lesz, mert kulturáltan és értelmesen beszél.

Egyébként ezzel a cseberből vederbe dologgal még igaza is lehet :-)

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2011.06.15. 18:35:53

@GP-gépház: No offense, de ugyanaz írtam a jövőre vetítva, amit ő leírt a múltba. Gondoljátok, hogy ma más lenne a helyzet...?

pandava 2011.06.15. 19:19:18

@GP-gépház: "lehet :-)" - ez egyenesen hízelgő:D

Vörösfenyő (törölt) 2011.06.16. 05:39:56

Nekem az ún. zöld jövővel kapcsolatban az a fő problémám, hogy nem bizonyított a működése a való életben. Persze, papíron leírva nagyon szép, úgy még a kommunista tanok sem voltak olyan vészesek, de ugye a működőképessége már egy teljesen más dolog. Azzal meg hadd ne jöjjek most elő, hogy mennyi panasz érkezik többek között a szélerőművekre, és egyéb tökéletesnek tartott zöld megoldásokra.

Továbbá, nem értem ezt a nagy tömeghisztit most Fukusima kapcsán, amikor több statisztika is bizonyítja, hogy az atomenergia messze a legbiztonságosabb a különböző energiafajták között. Persze, ettől függetlenül egy üzemzavar súlyosabb következményekkel is járhat, de én azt a példát szoktam felhozni, hogy attól, hogy egy repülőgép lezuhan, senki sem követeli az utazás ezen formájának megszűntetését, pedig meghal több száz ember egy pillanat alatt. Örülnék, ha esetleges válaszodban konkrét érveket, statisztikákat hoznál fel, nem csak a szokásos demagóg szöveget.

Zöld_Dani 2011.06.16. 10:59:21

@pandava: Helló! A függőség változása azért javulna szerintünk. Egyrészt a super grid koncepció egyik lényege, h az egész eu kerül egy egységes szabályozás alá. Ez azt jeletni, h az EU-n belüli területek (észak tengeri szélfarmok) elérhetőek lesznek, épp annyira mint a dél alföldi geotermikus erőművek. Kevesebb genyózással kell számolni, mint a gazprom esetében.
Az észak afrikai naperőművek akkor is EU-n kívül lesznek, ezekkel viszont nem több kis ország fog tárgyalni, hanem az eu, ami nagy különbség a mostani függőséghez képest.
De import lesz továbbra is, ami kockázati tényező, továbbra is, ebben nincs vita. Ezért is van első helyen az energiahatékonyság növelése és a felhasználás csökkentése.

@Vörösfenyő: A "zöldek világnézete" vs a "fenálló világnézet" működőképessége érdekes kérdés. Szerintem azonban nem állunk rosszul. A fenálló világnézet ugyanis rendszerszinten most bukik meg. Van ahol már megbukott (mikronézia, borsod, stb), és van ahol még sokáig el tudják odázni (nyugat-európa, stb). Dea fogyasztáscentrikussággal, szabadpiac és gazdasági növekedés -fetisizmussa jellemezhető világrend nem működik. Olyan problémákat generált, amik miatt fenntarthatatlanná vált. Tudom, h ez általános állítás, és ha valaki vitatkozni akar, akkor nagyon sokáig lehet, de nincs időm hosszabban alátámasztani.
A zöldek által nyomatott világnézet pedig, ami a fogyasztás csökkentéssel, a globalizáció mellett a lokaláizáció újrafelfedezésével, a szelíd, kímélő technikák preferálásval jellemző, az rendszerszinten eléggé úgy néz ki, megáll. Mivel új dologról van szó, ezért nincs kipróbálva, nincs megszokva, megszeretve, és egy felforgató valami, egy csomó érdeket sért, ezért bíznak benne olyan sokan kevésbé. A kutatóműhelyek nagy része a fennálló világrend kozmetikázásán dolgozik, azt magyarázza, védi, ezért tűnik úgy, h az jobb és jobban működik. Ha ugyanezeket az erőforrásokat a fenntartható rendszer kidolgozására fordítanák, hamar csökkene a kétkedők száma.

És igen, a szélerőműveket is lehet rossz helyre tenni. Meg a repülőgépek is lezuhannak (többnyire olyanokkal, akik önszántukból ültek fel - ez nehezen vethető össze egy atomerőmű környékén élők helyzetével). A "statisztikákat" pedig, mint olyanokat sok mindenre nem lehet használni egy ilyen beszélgetésben, mert mindenre van ellenkező statisztika. :-)
Én két olyan nagy, - a magyar sajtóban rendszersen hivatkozott statisztikát láttam, ami azt mutatja ki, h az atomenergia a legbiztonságosabb. Mintkettő kihagyta csernobilt. :-)

pandava 2011.06.16. 11:05:35

Dani!

Itt van a GDP lista:
en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_GDP_%28nominal%29

Tehát a mondat helyesen: Így a világ harmadik és negyedik legnagyobb gazdasága után (Japán, Németország), valamint Svájc után...

fuck.the.system 2011.06.16. 12:08:58

@pandava: Vazze, végre egy kommentelő, aki nem csak tapsol vagy anyázik, de olvasta is az idevágó anyagokat! LE a kalappal!
süti beállítások módosítása