Greenpeace Magyarország

A Greenpeace Magyarország politikailag és anyagilag független környezetvédő szervezet, része a több mint 55 országban jelen lévő Greenpeace-irodák hálózatának.

Látványos, bátor és békés eszközökkel hívjuk fel a figyelmet a környezeti problémákra, és azok megoldásaira. Egy élhető és békés jövő érdekében dolgozunk itthon és a nagyvilágban.

Függetlenségünket és szabadságunkat az biztosítja, hogy nem fogadunk el támogatást államoktól, politikai pártoktól és cégektől. Működésünk kizárólag olyan magánszemélyek adományainak köszönhető, mint te!

Munkánkat a http://greenpeace.hu/tamogass oldalon keresztül támogathatod. Adószámunk: 18178883-1-42. Köszönjük!

Friss topikok

Mit tehetsz a lecserélt kütyükkel?

2018.12.19. 16:27 Márta Krisztina

Karácsonykor rengeteg új elektronikai cikket vásárolunk: új tévé, új tablet és vékonyabb mobil kell. Nem kérdés, hogy a rengeteg innovatív fejlesztésnek köszönhetően az okostelefonok és társaik nagyon megkönnyítik az életünket. De ideje, hogy a bolygónk védelme is szempont legyen.

Vásárlás előtt gondold át alaposan, hogy

  • tényleg szeretnéd-e azt az eszközt;

  • ha igen, milyen terméket választasz; és

  • mihez kezdesz a még működő, de lecserélt műszaki cikkel!

unnamed.jpg

Bolygónkat elárasztottuk elektronikai hulladékkal. Sok milliárd eszközt gyártanak, értékesítenek és ártalmatlanítanak évente. Ez egy olyan körforgás, amelyet a gyártók profitéhsége mozgat, és amelynek túlságosan nagy ára van a bolygónkra nézve.

Az elektronikai termékekhez szükséges alapanyagok mennyisége ugyanis véges. Bányászatuk visszavonhatatlanul megsebzi a Földet, és veszélyezteti a munkavállalókat. Az alapvetően szénalapú energiára támaszkodó gyártás pedig hozzájárul az éghajlati válság pusztító hatásaihoz.

A műszaki cikkekben ráadásul mérgező vegyi anyagok találhatók, például ólom és higany, amelyek a nem megfelelő hulladékkezelés miatt gyakran a környezetbe kerülnek. A probléma mára óriási méreteket öltött. Ezért nagyon fontos, hogy átgondoljuk az elektronikai cikkekkel kapcsolatos döntéseinket.

unnamed2.jpg

Meddig használod?

Egyáltalán nem mindegy például, hogy meddig használunk egy-egy készüléket. A szórakoztató elektronikai eszközök élettartama egyre rövidebb. Hogy miért? Mert az eszközök gyorsabban törnek és sérülnek. Vannak vállalatok, melyek szándékosan olyanra tervezik a termékeiket, hogy azok csak nehezen és drágán legyenek megszerelhetőek, ha elromlanak. Az alkatrészek nem cserélhetők, így ha valami meghibásodik, mehet a kukába.

A rövid élettartam másik oka, hogy emberek többsége hamarabb ráun a holmijaira, mint korábban, és alig várja, hogy újabbra cserélje – jóval előbb, mint ahogy az szükséges lenne.

Ha új kell, milyen szempontok alapján választasz?

Nézz alaposan után az általad kinézett eszköznek: milyen energiahatékonyságú, milyen kemikáliákat tartalmaz, mennyire tartós, lehet-e javítani. Ehhez nagy segítség lehet a Greenpeace 2017-es „kütyüzöldítő” jelentése: ebben környezetvédelmi szempontból osztályoztuk a gyártókat és a termékeiket.   

Keresd a javítható, bővíthető, újrahasznosítható termékeket!

Barkácsvénád van? Próbáld megjavítani!

Nagy sikerélményt ad, ha sikerül életet lehelni valamibe, ami eltörött, vagy látszólag tönkrement. Próbáld ki te is! Ha megjavítasz valamit, több leszel, mint egy egyszerű fogyasztó. Csavarhúzóval és szerelési útmutatóval te is javíthatsz egy kicsit a világon: egy kidobott kütyüvel kevesebb lesz. A neten rengeteg segítséget találsz ehhez. nézz például körül itt!

Minden alkalommal, amikor valaki megjavítja a telefonját ahelyett, hogy újat venne, eggyel kevesebb készüléket kell gyártani. Minden alkalommal, amikor valaki leszereli a laptop hátoldalát, és kicserél egy alkatrészt, tesz valami kézzelfoghatót az e-hulladék csökkentéséért.

gp0stqbjx_web_size_with_credit_line.jpg

Mit csinálj a régivel?

Ha még jó a készülék, add tovább valakinek, aki örömmel használná. Ha nem tudsz ilyen személyt, felajánlhatod egy szervezetnek, vagy elviheted egy adományboltba.

Ha a tévét cserélted le, és az előző még működik, vagy úgy gondolod, hogy javítható hibája van, felkeresheted a Ne Dobd Ki Alapítványt. Az alapítványt létrehozó Ellenbacher Attila már több mint 2000 kidobásra ítélt készüléket javított meg, és adott oda adományként kórházaknak, idősotthonoknak, gyermekotthonoknak.

Követelj tartós elektronikai eszközöket a gyártóktól!  

Az elektronikai hulladékokkal kapcsolatos környezetvédelmi problémák megoldásában a legfontosabb lépés az lenne, ha új irányt venne az innováció!

Rá kell vennünk az óriásvállalatokat, hogy olyan tartós készülékeket gyártsanak, amelyekhez vannak cserélhető alkatrészek, és amelyek könnyen javíthatóak, fejleszthetőek, hogy ne kelljen őket folyamatosan új készülékre cserélni. A nagy techóriásoknak is részt kell vállalniuk bolygónk védelmében. Nem tékozolhatják tovább véges földi erőforrásainkat!

Csatlakozz te is a petícióhoz! Követeljük együtt a legnagyobb technológiai vállalatoktól, hogy tartós és javítható eszközöket gyártsanak!


Szólj hozzá!

Címkék: laptop javítás fogyasztás barkács számítógép televízió hulladék elektronika okostelefon

A bejegyzés trackback címe:

https://greenpeace.blog.hu/api/trackback/id/tr7614501534

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása