Greenpeace Magyarország

A Greenpeace Magyarország politikailag és anyagilag független környezetvédő szervezet, része a több mint 55 országban jelen lévő Greenpeace-irodák hálózatának.

Látványos, bátor és békés eszközökkel hívjuk fel a figyelmet a környezeti problémákra, és azok megoldásaira. Egy élhető és békés jövő érdekében dolgozunk itthon és a nagyvilágban.

Függetlenségünket és szabadságunkat az biztosítja, hogy nem fogadunk el támogatást államoktól, politikai pártoktól és cégektől. Működésünk kizárólag olyan magánszemélyek adományainak köszönhető, mint te!

Munkánkat a http://greenpeace.hu/tamogass oldalon keresztül támogathatod. Adószámunk: 18178883-1-42. Köszönjük!

Friss topikok

Pánikkeltők

2010.10.14. 07:27 Vay M

Néhány hírt találtunk arról, hogy a "szakértők"- például Juhász Árpád geológus a klubrádión- szerint a Greenpeace alaptalanul riogat, hiszen nincs is radioaktív sugárzás az iszapkatasztrófa helyszínén.

Mivel egy büdös szót sem szóltunk rádioaktivitásról, ezért az ilyen reakciók elég bizarrok, de tovább is van.

Aztán különböző hivatalos szervek - pl itt a katasztrófavédelem - pedig méréseinket és következtetéseinket kritizálják, többnyire azzal, hogy hülyék vagyunk ilyen magas szintű szakmai kérdésekhez. Sőt felelőtlenek is, hiszen pánikot keltünk, pedig se az iszap nem különösebben káros, a nehézfémek -szerintük- határérték alatt vannak, se a por, hiszen annak aránya is határérték alatt van, lásd a fenti linket.

Tény, hogy mi nem tudtunk sok helyről mintát venni, (mint például az MTA múlt pénteken, nagyon helyes módon), és az is tény, hogy szabad országban élünk, bárkit lehet kritizálni.

De nem furcsa, hogy kilencedik nappal a katasztrófa után a pH értéken túl még mindig semmilyen hivatalos tájékoztatás nincs arról, hogy ott és a környéken mit lélegeznek be az emberek, mi szárad a bőrükre, mitől van fémes íz a szájukban? Hát hogy lehetséges ez? Vannak a Greenpeace mérései és  Pannon Egyetemé, és slussz. A katasztrófavédelem most megmondta, hogy mi autodidakta módon mértünk, ezért azokat leszarják. Hogy miként mértünk? Azt persze nem tudják, pedig a Greenpeace negyven éve foglalkozik veszélyes anyagokkal, és gyanítom, a magyar hatóságok boldogan elcserélnék a kütyüiket a mieinkre.

A lényeg: szerintetek mennyire okés pánikkeltéssel vádolni azt, aki megnézi és nyilvánosságra hozza, hogy mi van ott a földeken, mit lélegeznek be az emberek, miközben ők meg semmit nem hoznak nyilvánosságra?

Mikor vedlik le az állami hivatalok a például Csernobil után ismert attitűdöt, hogy eltitkolják a bajt, "nehogy baj legyen"? Ehhez ki kell halni egy nemzedéknek? 

Miért a Greenpeacere van szükség ahhoz, hogy tudjuk, mit lélegzünk ott be, mi szivárog le a talajba?


1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://greenpeace.blog.hu/api/trackback/id/tr82369134

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mezix · http://www.hajoepitok.hu 2010.10.18. 14:20:12

Sajnos ez a módszer - azaz az ellenfél hiteltelenítése - általános gyakorlat. Már 2002-től kezdve gyakran mondogatták a felelősök egy-egy akció után, hogy pl "mi nem adunk egy hippiszervezet szavára, nyitott kapukat döngetnek, a GP mérési adatai nem hitelesek, nem megfelelő módszerrel vették a mintákat" stb.
Azt hiszem valahol az elején rontották el a hatalom kommunikciós szakértői, amikor a GP-t az ellenfél kategóriába sorolták.
Árpi bács sajnos sokszor nyilatkozik a GP ellen, vsz nincs kedve vagy energiája utánanézni a dolgoknak és csak az általánosításokra hagyatkozik - de azért remek szakember.
süti beállítások módosítása