Greenpeace Magyarország

A Greenpeace Magyarország politikailag és anyagilag független környezetvédő szervezet, része a több mint 55 országban jelen lévő Greenpeace-irodák hálózatának.

Látványos, bátor és békés eszközökkel hívjuk fel a figyelmet a környezeti problémákra, és azok megoldásaira. Egy élhető és békés jövő érdekében dolgozunk itthon és a nagyvilágban.

Függetlenségünket és szabadságunkat az biztosítja, hogy nem fogadunk el támogatást államoktól, politikai pártoktól és cégektől. Működésünk kizárólag olyan magánszemélyek adományainak köszönhető, mint te!

Munkánkat a http://greenpeace.hu/tamogass oldalon keresztül támogathatod. Adószámunk: 18178883-1-42. Köszönjük!

Friss topikok

187.000 négyzetmérföldes terület a jegesmedvéknek

2011.01.03. 12:07 gabóca87

Több, mint 187.000 négyzetmérföld (kb. 120 millió hektár) nagyságú területet nyilvánítottak a jegesmedvék veszélyeztetett élőhelyévé Alaszka északi partja mentén.  A kijelölés eredményét a Biológiai sokféleségi központ hozott döntésében határozta meg.  Ennek alapján az USA joghatósága a veszélyeztetett fajok védelmében kívánja részesíteni azon tengerparti területeket és vizeket, amelyek létfontosságúak a jegesmedvék fennmaradása és a gyógyulása érdekében.



A belügyminisztérium belső határozata szerint vizsgálják felül a 2008.december 23-ai határozatot, és sorolják át a jeges medvéket a fenyegetett fajok közül a kiemelkedően veszélyeztetett fajok közé.  A döntés, amely hatással lehet, a veszélyeztetett fajokra is eszközként használható az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának megelőzésére, amely az elsődleges veszélyt jelenti a fajra.

"A kritikus élőhely kijelölése egyértelműen azonosítja azokat a területeket, amelyeket meg kell védeni, annak érdekében, hogy a jegesmedvék túléljék a gyorsan olvadó sarkvidéki jeget - mondta Brendan Cummings, A Biológiai sokféleségi központ vezető tanácsadója. "

A szövetségi ügynökségeknek tiltani kellene bármely olyan intézkedést, amely veszélyezteti a védett élőhelyet. Azok a fajok, amelyek a védett élőhelyen élnek, több mint kétszer akkora valószínűséggel fognak tudni talpra állni, mint azok akik nem itt élnek. "Kijelölni a jegesmedvék kritikus élőhelyét egy nagyszerű első lépés a faj védelme érdekében” -  mondta Melanie Duchin, Greenpeace aktivista. "Mindaddig azonban, amíg a minisztérium állítja, hogy ő semmit sem tehet az üvegházhatású kibocsátás és a globális felmelegedés ellen,  a jegesmedvék veszélyben vannak."

A tudósok egyértelműen kijelentették, hogy a jegesmedvéknek segítségre van szükségük. A globális felmelegedés megolvasztja, a tengerek jégrétegét, a medvék túlélési esélye pedig ettől függ. Tudósok azt jósolták, hogy ha a jelenlegi tendenciák folytatódnak, akkor az üvegházhatást okozó gázok el fogják pusztítani  jegesmedvék kétharmadát.


Szólj hozzá!

Címkék: klíma állatok jó dolgok

A bejegyzés trackback címe:

https://greenpeace.blog.hu/api/trackback/id/tr392556560

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása