Greenpeace Magyarország

A Greenpeace Magyarország politikailag és anyagilag független környezetvédő szervezet, része a több mint 55 országban jelen lévő Greenpeace-irodák hálózatának.

Látványos, bátor és békés eszközökkel hívjuk fel a figyelmet a környezeti problémákra, és azok megoldásaira. Egy élhető és békés jövő érdekében dolgozunk itthon és a nagyvilágban.

Függetlenségünket és szabadságunkat az biztosítja, hogy nem fogadunk el támogatást államoktól, politikai pártoktól és cégektől. Működésünk kizárólag olyan magánszemélyek adományainak köszönhető, mint te!

Munkánkat a http://greenpeace.hu/tamogass oldalon keresztül támogathatod. Adószámunk: 18178883-1-42. Köszönjük!

Friss topikok

Megvédeni Noé bárkáját

2012.10.20. 08:41 Toma001

Noa egy mozambiki halászati ellenőr, egy könnyed, kedves vonású ember, aki nagyon lelkesen beszél a munkájáról. A mozambiki óceáni halászati terület nagyjából 600ezer négyzetkilométert fed le, és Noa annak a csapatnak a tagja, mely az ellenőrzését és a felügyeletét végzi. Az interjú alatt a gyerekeiről beszélt:

„Mondtam nekik, hogy az én munkám az, hogy megvédjem a halakat számukra. Nem szeretném, hogy egyszer azt olvasnák egy könyvben, hogy Mozambiknál korábban rengeteg garnéla és tonhal volt, de mára már nincsen. Megvédem a tengert az illegális halászoktól, akik ellopják a halainkat.”

Noa.jpg

Aztán egy pillanatra megállt a beszédben, a plafonra nézett, mintha a gyerekeire és a jövőjükre gondolna. A halászati védelem egy nagyon kemény munka, adott egy akkora vízterület, mint a mozambiki vizek, a hivatal erőforrásai korlátozottak, és rengeteg időt tesz ki a felügyelet elvégzése. Sajnos ez azt jelenti, hogy Noa csapata képtelen a teljes mozambiki vízterületet ellenőrizni, ezért a távolabbi területek az illegális halászat kritikus pontjai.

Több eset is ismert, mikor spanyol, japán vagy taiwani halászok léptek be illegálisan a mozambiki területekre, és hatalmas mennyiségben zsákmányoltak sárgaúszójú tonhalat és más fajokat. Noa mesélte, hogy idén a cápahalászat is népszerű volt, ugyanis az ázsiai piacon jó pénzt fizetnek az uszonyukért.

A Greenpeace jelenleg közösen dolgozik Noával és a mozambiki kormánnyal, hogy segítsenek járőrözni a vizeken, ellenőrizni a hajókat, és elfogni azokat, akik illegálisan tevékenykednek. A következő hetekben Noa és két másik munkatársa a Rainbow Warrior fedélzetére érkezik, hogy megmutassa nekünk, hogy mely területeken szoktak illegálisan halászni, amelyeket ők már nem tudják ellenőrizni.

Habár a Greenpeace régóta dolgozik azon, hogy véget vessen a túlhalászatnak, de mégis ez az első alkalom, hogy az Indiai-óceánra érkezünk. Adatokat fogunk gyűjteni a túlhalászatról és az illegális tevékenységekről a térségben, és támogatjuk a part menti országokat, hogy cselekedni tudjanak a halászati térségükben. Ezzel egy időben meghallgatjuk a helyi lakosok tapasztalatait is, hogy tanuljunk belőle mi is. Noa időtöltése a Rainbow Warrior fedélzetén egy nagyon jó lehetőség erre, egy esély, hogy fellelkesítsük az embereket arra, hogy megvédjék a vízterületeiket, és nagyobb ellenőrzésük legyen az erőforrásaik felett.

http://www.greenpeace.org/africa/en/News/Blog/protecting-noas-ark/blog/42174/


Szólj hozzá!

Címkék: afrika megoldások halászat jó dolgok

A bejegyzés trackback címe:

https://greenpeace.blog.hu/api/trackback/id/tr334808214

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása