Greenpeace Magyarország

A Greenpeace Magyarország politikailag és anyagilag független környezetvédő szervezet, része a több mint 55 országban jelen lévő Greenpeace-irodák hálózatának.

Látványos, bátor és békés eszközökkel hívjuk fel a figyelmet a környezeti problémákra, és azok megoldásaira. Egy élhető és békés jövő érdekében dolgozunk itthon és a nagyvilágban.

Függetlenségünket és szabadságunkat az biztosítja, hogy nem fogadunk el támogatást államoktól, politikai pártoktól és cégektől. Működésünk kizárólag olyan magánszemélyek adományainak köszönhető, mint te!

Munkánkat a http://greenpeace.hu/tamogass oldalon keresztül támogathatod. Adószámunk: 18178883-1-42. Köszönjük!

Friss topikok

Anekdota a nukleáris vészhelyezetkre felkészült "szakemberekről"

2012.12.17. 08:29 pappdori.bp

Tűzoltóknak öltözve próbáltak bejutni az atomerőműbe a stressz-teszt közben” - állította a belga erőmű vezetője, miközben az aktivisták csak néhány kérdőívet szerettek volna kitöltetni a biztonsági tesztben résztvevő polgármesterekkel, és a helyszín közelében sem jártak.

November végére szervezett stressz-tesztet a belga állami nukleáris biztonsági központ Tihange-ban a korábban leállított erőműben és környékén: ez év augusztusában több ezer repedést találtak a reaktortartályon, a blokkok azóta sem üzemelnek. A Greenpeace engedélyt kért arra, hogy megfigyelőként részt vehessenek a teszteken, a helyszínen vizsgálhassák az erőmű felkészültségét és a baleseti intézkedések hatékonyságát. Nem érte meglepetésként a belga irodát, hogy a vészforgatókönyvek kidolgozásáért felelős belügyminiszter megtagadta az engedélyt.

Az aktivisták úgy döntöttek, más módon végzik el a tesztek ellenőrzését: saját megfigyelő csapatot alakítottak négyen és felkeresték kérdéseikkel a környező városok vezetőit. Mivel minden polgármesternek kötelezően részt kellett vennie a stressz-teszten, a helyi krízisközpontokban látogatták meg őket a tesztekkel kapcsolatban érdeklődtek: „Vajon fel vannak szerelve a város rendőrei hordozható doziméterekkel (sugármérő eszközökkel)?” vagy „Kaptak-e kiképzést a sugárszennyezett területen történő munkavégzéssel kapcsolatban?” A polgármesterek nem nyilatkoztak, a hivatalból távozva saját videósuknak adtak interjút az aktivisták.

GP0UN.jpgRepedéseket festenek Greenpeace aktivisták az kiöregedett reaktorra, Tihange, 2006

Ezt követően az a hír kezdett terjedni, hogy az aktivisták akciót hatottak végre az erőmű területén. Az erőmű igazgatója még sajtóközleményt is kiadott, hogy álruhában, tűzoltónak öltözve, tűzoltó autóval próbáltak bejutni a területükre. A tűzoltó autót helikopterrel kerestették…

Szerencsére a sajtó a Greenpeace-t is megkérdezte az „esettel” kapcsolatban és lehetőségük volt beszámolni a történtekről: a környezetvédő szervezet saját felvételeivel tudja bizonyítani, hogy a városvezetők tájékozatlanok és az erőmű igazgatója össze-vissza beszélt, nem volt valóságalapja a sajtóközleménynek. Ami sokkal rosszabb hír: szakértőink szerint a Tihange-ra érvényes baleseti intézkedések nem látják el a civil lakosság védelmét, a hatóságok nincsenek felkészülve egy esetleges katasztrófára.

A belga állami nukleáris biztonsági központ igazgatója még aznap délután telefonon bocsánatot kért a belga Greenpeace iroda vezetőjétől.


Szólj hozzá!

Címkék: atomenergia anekdota

A bejegyzés trackback címe:

https://greenpeace.blog.hu/api/trackback/id/tr454963029

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása