Greenpeace Magyarország

A Greenpeace Magyarország politikailag és anyagilag független környezetvédő szervezet, része a több mint 55 országban jelen lévő Greenpeace-irodák hálózatának.

Látványos, bátor és békés eszközökkel hívjuk fel a figyelmet a környezeti problémákra, és azok megoldásaira. Egy élhető és békés jövő érdekében dolgozunk itthon és a nagyvilágban.

Függetlenségünket és szabadságunkat az biztosítja, hogy nem fogadunk el támogatást államoktól, politikai pártoktól és cégektől. Működésünk kizárólag olyan magánszemélyek adományainak köszönhető, mint te!

Munkánkat a http://greenpeace.hu/tamogass oldalon keresztül támogathatod. Adószámunk: 18178883-1-42. Köszönjük!

Friss topikok

Top 10 mítosz a klímaváltozásról és a zöldberuházásokról

2013.03.04. 08:02 Toma001

2013 elején a blogposztok egy új sorozatában Thomas Kerr, a Világgazdasági Fórum keretein  belül működő Climate Change and Green Growth Initiatives (= Éghajlatváltozási és Zöld Növekedési Kezdeményezések) vezetője (a későbbiekben szerző is) a zöld beruházásokkal kapcsolatos 10 leggyakoribb téves vélekedést osztja meg velünk.

myths.jpg

A zöld beruházásokkal a tudósok által jósolt 4 C-os hőmérséklet-növekedésének és a klíma további hanyatlásának a megakadályozása lenne a cél. Az elmúlt két évtizedben is jelentős fejlődést értünk  el, de ez még nem elég. Mert továbbra is többet ruházunk be a fosszilis energiahordozókba, mint a megújuló energiákba, és ez megnöveli a fenti jóslat beteljesedésének a valószínűségét, annak minden pusztító  hatásával együtt.

E jelenség vizsgálatára jelentette meg a Világgazdasági Fórum a Green Investment Report c. kiadványt.  Ez a kiadvány a beruházásokkal és az éghajlatváltozással foglalkozik, és tételesen felsorolja a klímaváltozással és a zöld beruházásokkal kapcsolatosan 10 leggyakoribb hibás vélekedést, és számadatokkal cáfolja azok fennállását.

1. A pénzügyi válság miatti csökkent gazdasági tevékenységnek az üvegházhatású gázok csökkenése lesz a következménye. Hamis, mert amíg egyes országok csökkentették a kibocsátásokat, azalatt az ENSZ Környezetvédelmi Programjának becslése szerint a világ teljes szén-dioxid kibocsátása 40 milliárd tonna volt 2011-ben, mely érték 20%-al magasabb, mint a 2000. évi.

2. A megújuló energiák piaca globális hanyatlásban van. Ez nem igaz, mert 2011-ben e beruházások mennyisége elérte a 257 milliárd dolláros rekordot.

3. Az OECD országok a vezetők a tiszta energiába beruházók között. Ez sem igaz, mert 2012-ben a nem OECD országokból származó beruházások meghaladták az OECD országokból származók számát / mennyiségét.

4. Az állami szektor a környezetbarát beruházások elsődleges finanszírozási forrása.  Ez sem igaz, mert 2011-ben a pénzügyi hozzájárulások csaknem 75 %-a (268 milliárd dollár) a magánberuházóktól származott.

5. A határokon átnyúló beruházások a tiszta energiába jelentősebb pénzügyi források együttesen, mint az egyes országoké külön-külön. Ezzel ellentétben a tiszta energiába való beruházások 70 %-a az egyes országok (hazai) forrásaiból származott.

6. Nem vizsgálhatjuk az éghajlatváltozást és annak problematikáját a pénzügyi megszorítások és a limitált kormányzati költségvetések miatt.  Ez sem igaz, arról nem is beszélve, hogy egyes innovatív állami finanszírozású mechanizmusok hatékonynak bizonyultak, még a magánberuházások segítésében is.   

7. A megújuló energia a legnagyobb és a legtöbb beruházást igénylő ágazat. A Nemzetközi Energia Ügynökség becslése szerint ez hamis, mivel 2030-ig bekövetkező új beruházások több mint a felének energia-hatékonynak kell lennie.

8. A beruházóknak nincsenek meg a megfelelő eszközeik a piacokon megjelenő tiszta energia beruházásokkal társuló politikai kockázatok kezeléséhez. Ha a beruházók odafigyelnek ezekre a kockázatokra, akkor ez nem igaz.

9. Bizonytalan gazdasági környezetben nehéz mobilizálni a tőkét a gazdasági növekedés érdekében. Tévedés - mert a beszámoló szerzői szerint a globális gazdasági fejlődéscsökkenés ellenére is nőtt a tiszta energiába való új globális beruházások összértéke, sőt magasabb, mint 2007-ben, azaz a pénzügyi válság előtti évben.

10. Az intézményi beruházóknak nincsenek eszközeik a zöld infrastruktúrába való beruházásra. Nem igaz, az intézményi beruházók nagyon is ambiciózus vásárlói a zöld kötvényeknek, és ezt az is mutatja, hogy már 174 milliárd dollárért vásároltak ilyeneket.

bővebben angolul:
http://www.weforum.org/content/top-10-myths-about-climate-change-and-green-investment

szerkesztette és fordította: Margit


Szólj hozzá!

Címkék: gazdaság pénz klíma klímaváltozás megújulók

A bejegyzés trackback címe:

https://greenpeace.blog.hu/api/trackback/id/tr755071385

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása