Greenpeace Magyarország

A Greenpeace Magyarország politikailag és anyagilag független környezetvédő szervezet, része a több mint 55 országban jelen lévő Greenpeace-irodák hálózatának.

Látványos, bátor és békés eszközökkel hívjuk fel a figyelmet a környezeti problémákra, és azok megoldásaira. Egy élhető és békés jövő érdekében dolgozunk itthon és a nagyvilágban.

Függetlenségünket és szabadságunkat az biztosítja, hogy nem fogadunk el támogatást államoktól, politikai pártoktól és cégektől. Működésünk kizárólag olyan magánszemélyek adományainak köszönhető, mint te!

Munkánkat a http://greenpeace.hu/tamogass oldalon keresztül támogathatod. Adószámunk: 18178883-1-42. Köszönjük!

Friss topikok

Cipermetrin: egy elterjedt méreg 9 fő bűne

2015.03.25. 18:11 Bob_

Március 20-tól 30-ig zajlik a nemzetközi méregmentes akcióhét, amelyhez a Greenpeace is csatlakozott.
Vegyél részt te is: tegyünk együtt a mérgező mezőgazdasági vegyszerek ellen!

150317_mma_600.png

 

A cipermetrin egy sokrétűen használt idegméreg. 1977 óta forgalmazzák széles hatásspektrumú rovarirtó szerként a világban. Használata azonban jelentős kockázatot jelent. Nézzük a bűneinek a listáját!

  1. Mérgezi a környezetet: A cipermetrin a rovarokra és vízi élőlényekre nézve igen erősen mérgező. Néhány deciliternyi is elég belőle egy focipályányi terület rovarvilágának teljes kiirtásához.

  2. Pusztítja a méheket: Egészen kis mennyiségben is hatással van a beporzó rovarok életére: növeli az elhullást, befolyásolja a viselkedést, rontja a szaporodást. Szerepe lehet a méhpusztulásos esetek kialakulásában.

  3. Vízszennyező hatású: 1998-ban Százhalombattánál egy balesetben került a Dunába. A tömeges halpusztulás 85 millió forintos kárt okozott. A vegyületet az EU a vízszennyező anyagok közé sorolja.

  4. Élelmiszer-szennyező: Élelmiszereinkben a cipermetrin jelen van. A hatóság vizsgálatai szerint a rovarölő szerek közül ez egyik leggyakrabban megtalált vegyület. Nagyon sok terménynél használják.

  5. Hosszú távon kis mennyiségben is mérgező: A cipermetrin számos káros elváltozást okozhat. A vegyület a szervezetbe kerülve károsítja a sejteket: oxidatív stresszt okoz, amelynek élettani hatása épp ellentétes, mint az antioxidánsoké.

  6. Butít: A cipermetrin befolyásolja az idegrendszer működését és összefüggésbe hozható a Parkinson-kór kialakulásával is.

  7. Magzatkárosító: A cipermetrin átjut a magzatburkon, és a vér-agy gáton is, így szervezetünket a legsérülékenyebb helyeken, a legsérülékenyebb életciklusban veszélyezteti. Csökkenti a magzatok születési súlyát.

  8. Terméketlenséget okozhat: A cipermetrin megváltoztatja a herék szerkezetét, csökkenti a képződött spermiumok számát, szöveti torzulásokat, elhalásokat okoz.

  9. Hormonkárosító hatású: Befolyásolja a női nemi hormonok működését.

Léteznek biztonságosabb alternatívák! A szer további alkalmazása ezért elfogadhatatlan.

A cipermetrin egyike a „méhgyilkos hetesnek”: azoknak a vegyszereknek, amelyek betiltásáért küzdünk. Aláírásoddal csatlakozhatsz a mérgező vegyszerek tilalmát és az ökológiai gazdálkodás terjedését követelőkhöz! mehpusztulas.hu

Szólj hozzá!

Címkék: egészség méreg vegyszer méhek méhpusztulás vegyi anyagok cipermetrin

A bejegyzés trackback címe:

https://greenpeace.blog.hu/api/trackback/id/tr447304352

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása