Greenpeace Magyarország

A Greenpeace Magyarország politikailag és anyagilag független környezetvédő szervezet, része a több mint 55 országban jelen lévő Greenpeace-irodák hálózatának.

Látványos, bátor és békés eszközökkel hívjuk fel a figyelmet a környezeti problémákra, és azok megoldásaira. Egy élhető és békés jövő érdekében dolgozunk itthon és a nagyvilágban.

Függetlenségünket és szabadságunkat az biztosítja, hogy nem fogadunk el támogatást államoktól, politikai pártoktól és cégektől. Működésünk kizárólag olyan magánszemélyek adományainak köszönhető, mint te!

Munkánkat a http://greenpeace.hu/tamogass oldalon keresztül támogathatod. Adószámunk: 18178883-1-42. Köszönjük!

Friss topikok

First steps

2010.05.10. 08:19 Imádott Zerka

Most induló cikksorozatunkban szeretnék kicsit jobban visszanyúlni a gyökereinkhez, a Greenpeace globális kampányait, különlegesebb demonstrációit mutatom be.               

Kezdjük a legelején! :)

A vietnámi háború után egyre gyakoribbak lettek az atomkísérletek elleni tüntetések, a hippi tudat mozgalommá nőtte ki magát. A világ kapitalista országaiban a fiatalok nyíltan szembeszálltak a politikai vezetés szándékaival, és a média szívesen tudósított az eseményekről. A 60'-70'-es évek zenei fejlődésével párhuzamosan erősödő, háború, fegyverkezés ellenes kezdeményezéseket már nem lehet figyelmen kívül hagyni. 

1971.09.15. Vancouver.  Bob Hunter, David McTaggart, Jim Bohlen, Paul Coté, Irving Stowe és magukat  "Ne verj hullámot bizottság!"-nak nevező maroknyi csapatuk eredeti nevén Phyllis Cormack, bérelt, rozsdaamarta halászhajójukkal azzal a szándékkal hagyták el Vancouver kikötőjét,  hogy a térégbe behajózva megakadályozzák az Amerikai Egyesült Államok Amchitkára (Aleuti-szigetek) tervezett föld alatti nukleáris kísérleteit. A hajót Bill Darnel, a fiatal kanadai szociális munkás keresztelte át Greenpeacere, a zöld és a béke fogalmát összekapcsolva talált ki nevet a természetvédők és a békeharcosok csoportjának.  Bob Hunter minden partraszállásnál egy vödör apróval készülvén telefonon diktálta le tudósítását utazásukról a vancouveri lapnak, ahol újságíróként dolgozott.

Pár nap alatt a kanadaiak szimpátiája globális médiafigyelmet nyert. A haditengerészet nem hagyta, hogy úticéljukat elérjék, az eset mégis nagy nemzetközi visszhangot kapott, hatalmas, éljenző tömeg fogadta őket visszatérvén.   Ezen felbuzdulva Bob Hunter és Ben Metcalfe egy vancouveri templom alaksorában hivatalosan is megalapította a Greenpeacet.

A közvélemény összefogása, az új, környezettudatos világszemlélet hatására a kísérleteket még abban az évben leállították!

 

1972.04.27. Start  Amsterdam. First Action. David McTaggart, Nigel Graham és Grant Davison 6 hét leforgása alatt Vega nevű (Greenpeace III) yachtjukkal eljutottak a Moruroa-korallzátony közelébe,a   francia légköri és víz alatti kísérleti atomrobbantások teszt zónájába. A francia fél igen tántoríthatatlannak mutatkozott, már elhangzott az utolsó felszólítás, de a Vega személyzete nem hátrált meg. Június 17.-én végül a franciák felengedték a robbantást jelző ballont, először helikopterekkel akarták kiterelni a Vegát a kísérleti zónából, majd a francia kommandó gyors csónakjain bekerítette és megszállta a hajót. Nem sikerült megakadályozni a figyelmeztető robbantást, megküzdöttek a rájuk hulló ráadioktív esővel, David fel is vett egy hanganyagot , amiben szüleitől búcsúzik. Pár nappal később, június 26.-án a francia haditengerészet a világ közvéleményének tiltakozása ellenére mégis végrehajtotta a robbantást, de a nemzetközi médiafigyelem,és szimpátia végül mégis győzött, két év múlva felfüggesztették a térségben a francia atomkísérleteket. A dolog érdekességei, hogy az átgondolt médiastratégiának köszönhetően teret nyert a Greenpeace nemzetközi bővítése, Új-Zélandon hamarosan megnyílt a harmadik Greenpeace iroda,  és látván a kommandósok által használt gumicsónakok ügyességét, a Greenpeace 25 éve maga is hasonlókkal próbál a bálnavadász hajók ellen fellépni.

 

 A Június 26.i robbanás felvétele  

 

 

1979-ig a Greenpeace életét igen meghatározta költségvetésnek szűkössége, viszont kezdtek kialakulni a célkitűzések, amik végül hat globális kampányirányt eredményeztek. Ekkorra a  fő vezérvonalak az atomellenesség mellett a klíma védelme, a bálnák, óceánok, tengerek vízminőségének, és fajainak megmentése, az őserdők indokolatlan kitermelése, felégetése elleni fellépés, és a génmanipulált élelmiszerek, káros vegyszerek elleni harc. Hajóflottánkkal a világ tengereken bárhol képesek vagyunk szembeszállni akár a bálnavadászokkal, akár az atomsalak tengerbe engedése ellen, azonnal ott tudunk lenni a katasztrofális szennyezések térségében. A Greenpeacere jellemző, hogy minden felvállalt kampányt alapos kutató munka előz meg, a médiát megfontolt stratégiák alapján használjuk eszközül,  munkánk költségeit pedig, ahol nem tudjuk önkéntes alapon ellátni,  kizárólag magánszemélyek támogatásából fedezzük, így függetlenek maradtunk a mindenkori politikai, céges, banki befolyással szemben.


2 komment

Címkék: atomenergia hajók greenpeace töri óra

A bejegyzés trackback címe:

https://greenpeace.blog.hu/api/trackback/id/tr691980347

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vilya 2010.05.11. 22:38:32

Egy zavaró hiba:
"egy vancouveri templom alaksorában"

alaGsor
süti beállítások módosítása