Greenpeace Magyarország

A Greenpeace Magyarország politikailag és anyagilag független környezetvédő szervezet, része a több mint 55 országban jelen lévő Greenpeace-irodák hálózatának.

Látványos, bátor és békés eszközökkel hívjuk fel a figyelmet a környezeti problémákra, és azok megoldásaira. Egy élhető és békés jövő érdekében dolgozunk itthon és a nagyvilágban.

Függetlenségünket és szabadságunkat az biztosítja, hogy nem fogadunk el támogatást államoktól, politikai pártoktól és cégektől. Működésünk kizárólag olyan magánszemélyek adományainak köszönhető, mint te!

Munkánkat a http://greenpeace.hu/tamogass oldalon keresztül támogathatod. Adószámunk: 18178883-1-42. Köszönjük!

Friss topikok

Légkondi vs. távhűtés

2010.05.25. 08:00 Imádott Zerka

Megtette az első lépést a "jó kályhává" válássá vezető úton a Főtáv. Éljen! "A nyáron hűt, télen fűt" mottó jegyében idén nyáron elindítja távhűtési szolgáltatását, a csepeli Rákóczi Liget lakópark négyszáz lakásában a Főtáv leánycége, a Csepeli Hőszolgáltató (CSHSZ) Kft. hűti majd a levegőt úgynevezett abszorpciós készülékek segítségével.                    

Hogy mi is az az abszorpció?

A legjobban a klímakonvektoros fan-coil berendezés elnevezése tetszett. A klímakonvektor a helyiség levegőjét egy ventilátor segítségével keringteti. Hőcserélő található benne, melyet hőtermelő, valamint hűtési energiát előállító berendezéshez csatlakoztatva mind fűtésre, mind hűtésre használható. Megújuló energiák hasznosítása szempontjából rugalmasnak mondható, ugyanis alacsony hőmérsékletű fűtővízzel is üzemeltethető. A légkondikat kiváltó távhűtést egyelőre mindössze pár ezer ember élvezheti, ha azonban kedvezőek lesznek a tapasztalatok, újépítésű lakásoknál, illetve közintézményeknél és bevásárlóközpontoknál is teret nyerhet ez a megoldás. Már persze akkor, ha lesz rá pénzük - a hűtésre szánt energia fogyasztói ára ugyanis csaknem duplája a fűtésinek.

Az új szolgáltatás egyértelműen a prémium kategóriába tartozik, ami az árfekvésén is meglátszik - míg a fűtés gigajoule-onként, áfa nélkül 2386, addig a hűtés 4171 forintba, azaz csaknem duplájába kerül a CSHSZ-nél. Igaz, ez nem jelenti azt, hogy a nyári számla kétszerese lenne a télinek, hiszen a - távfűtéshez hasonlóan - lakásonként szabályozható távhűtést valószínűleg nem napi 24 órában és nem minden nap veszik majd igénybe a ligetlakók. Kifejlesztői szerint a távhűtés legnagyobb előnye nem is fogyasztói árában, hanem környezetbarát voltában, hatékonyságában és energiatakarékosságában rejlik. Ezzel együtt a távhűtés kezdetben nem a lakosság, hanem a nagyfogyasztók, így például közintézmények, kórházak, bevásárlóközpontok körében nyerhet teret - velük már jelenleg is egyeztet a Főtáv. Emellett elsősorban az új építésű, prémium szolgáltatásokat kínáló lakóparkoknál terjedhet el - a már meglévő ügyfeleknél, például panellakóknál kevésbé, mivel ők a beruházással (pl. a falhűtéssel) járó költségeket valószínűleg nem vállalnák.

Így működik a távfűtés:

 


1 komment

Címkék: technológia klíma megoldások jó dolgok

A bejegyzés trackback címe:

https://greenpeace.blog.hu/api/trackback/id/tr852024036

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

boldogember 2010.05.25. 19:49:17

Fasza. Elég drága, de elsőre persze hogy az. Reméljük ha kialakul a gyakorlat az ár is lejjebb megy.
Valahol azt olvastam, hogy már a hatvanas években voltak tervek arra nézve, hogy a parlamentet a Duna vizével hűtsék, de persze azóta is megvannak. :-)
süti beállítások módosítása