Greenpeace Magyarország

A Greenpeace Magyarország politikailag és anyagilag független környezetvédő szervezet, része a több mint 55 országban jelen lévő Greenpeace-irodák hálózatának.

Látványos, bátor és békés eszközökkel hívjuk fel a figyelmet a környezeti problémákra, és azok megoldásaira. Egy élhető és békés jövő érdekében dolgozunk itthon és a nagyvilágban.

Függetlenségünket és szabadságunkat az biztosítja, hogy nem fogadunk el támogatást államoktól, politikai pártoktól és cégektől. Működésünk kizárólag olyan magánszemélyek adományainak köszönhető, mint te!

Munkánkat a http://greenpeace.hu/tamogass oldalon keresztül támogathatod. Adószámunk: 18178883-1-42. Köszönjük!

Friss topikok

Felfüggesztett börtön békés tiltakozásért

2011.03.28. 07:54 Schmidt Gergő

Tíz Greenpeace-aktivistát ítélt egy-egy hónap felfüggesztett börtönre egy belga bíróság a napokban. Mert részt vettek 2009 decemberében egy, a klímavédelem jegyében tartott akción. Az ítélet súlyos és aránytalan, az ügyben fellebbezést nyújtottunk be.

 

 

 

Nagyon aggasztó, hogy a békés demonstrációkat sújtó korlátozások és büntetőeljárások száma növekszik a hagyományosan szólásszabadság-párti országokban is. A helyzet aktualitása miatt a Greenpeace Belgium és az Amnesty International közösen szervezett konferenciát ,,Mennyire Szabad a Szólásszabadság?” címmel.


A szóban forgó akcióra a 2009-es, Koppenhágai Klímacsúcs idején került sor a vezető európai politikusok odaérkezését megelőzően. Tíz Greenpeace-aktivista jelent meg az európai csúcstalálkozónak otthont adó, brüsszeli épület bejáratánál. A vezetők érkezésére lefektetett vörös szőnyegre lépve három aktivista bannereket tartott a magasba és felolvasta a klíma megóvására felhívó üzenetet. 

 

Az önkéntesek között voltak belgák, franciák, hollandok és angolok. A bíróság megállapította, hogy mind a tízen bűnösek hamis dokumentumok használatában, amiknek segítségével állítólag sikerült túljárniuk a csúcstalálkozón szolgálatot teljesítő biztonsági őrök eszén. De ez valójában sosem történt meg. Éppen ellenkezőleg, az aktivisták már az autóban is Greenpeace logóval ellátott transzparenseket tartottak. Néhányan közülük még jelvényt is viseltek, mutatva, hogy a szervezet önkéntesei.

Legutóbb Japánban és Dániában kellett túlzó vádakkal szembenézniük a Greenpeace aktivistáknak, Belgium a harmadik a sorban.

Az indokolatlan és aránytalan fellépés, amit néhány ország foganatosítani igyekszik a békés tiltakozókkal szemben, ellentétes a szabad véleménynyilvánítás és a gyülekezés szabadságának nemzetközi normáival. Az Európai Emberi Jogi Bíróság egyértelművé teszi a nem-kormányzati szervezetek - mint például a Greenpeace - szerepét az olyan döntő fontosságú, közérdekű kérdésekben, mint az egészség- és környezetvédelem.

 

Már megszokhattuk, hogy a nagy szennyezők felhasználják befolyásukat és anyagi forrásaikat arra, hogy megpróbáljanak lejáratni vagy elhallgattatni minket. Ez mindig jól jelezte, hogy a munkánk hatékony. Most azonban valami másnak is szemtanúi vagyunk: egy mélyebb és globális törekvésnek, amely a tiltakozók és másként gondolkodók elhallgattatására irányul.

 


5 komment

Címkék: rendőrség akció klíma aktivizmus nemzetközi koppenhága

A bejegyzés trackback címe:

https://greenpeace.blog.hu/api/trackback/id/tr532765603

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mocskos Kaviár 2011.05.03. 22:59:14

Valahol bejelentés nélkül megjelenni, aztán ott jelenetet rendezni az már NEM BÉKÉS. Az ítélet valóban aránytalan, a letöltendő is elfért volna.

fixilány 2011.05.04. 09:56:51

@Mocskos Kaviár: Baszki, te a magaddal, a barátaiddal is ilyen szigorú vagy? Vagy csak jól esett szétkenni az ürüléked ezen a blogon?

Mocskos Kaviár 2011.05.04. 10:08:26

@fixilány: Magammal is vagyok annyira szigorú, hogy betartsak bizonyos szabályokat. Tüntetni, figyelmet felkelteni lehet másképp is, hozzám hasonlóan egy egész nagy rakás ember nem kedveli az ilyen megmozdulásokat. Egy blog pedig pont arról szól, hogy bárki kifejthesse a véleményét. Én nem állok az ajtód elé transzparensekkel, csak hozzászólok a kommentekhez.

Schmidt Gergő 2011.05.04. 10:41:58

Az így gondolkodók bennem mindig azt az érzést keltik, hogy amíg a te lakásod mellett nem történik valami veszélyes, addig nagyon kényelmes elítélni azokat, akik tesznek valamit. Amikor az osztrák szemétégető, vagy az új romániai ciános aranybánya ellen léptek fel Greenpeace aktivisták, önkéntesen egy jó ügyért a saját idejüket és energiájukat áldozva, akkor a helyiek is felismerik milyen fontos ez és boldogok, hogy segítséget kapnak.

Lehet egy szemétégető vagy ciános zagytározó jogilag rendben, de kétlem, hogy ha a te otthonod mellé építik, akkor is azt mondod majd, hogy ugyan már nem érdekes, inkább bekapcsolom a tv-t, vagy azt, hogy ne bántsátok már őket azokkal az nagyon erőszakos transzparensekkel, hiszen 5%-al drágább a ciánmentes technológia, ha megint beleömlik a Tiszába, akkor ez van, majd szomorkodunk kicsit..

De te biztos elítélted volna a szüfrazsetteket is, hiszen olyan hangosan követelték azt a fránya választójogot a nőknek, meg is érdemelték, hogy többet is letartóztattak közülük..
süti beállítások módosítása