Greenpeace Magyarország

A Greenpeace Magyarország politikailag és anyagilag független környezetvédő szervezet, része a több mint 55 országban jelen lévő Greenpeace-irodák hálózatának.

Látványos, bátor és békés eszközökkel hívjuk fel a figyelmet a környezeti problémákra, és azok megoldásaira. Egy élhető és békés jövő érdekében dolgozunk itthon és a nagyvilágban.

Függetlenségünket és szabadságunkat az biztosítja, hogy nem fogadunk el támogatást államoktól, politikai pártoktól és cégektől. Működésünk kizárólag olyan magánszemélyek adományainak köszönhető, mint te!

Munkánkat a http://greenpeace.hu/tamogass oldalon keresztül támogathatod. Adószámunk: 18178883-1-42. Köszönjük!

Friss topikok

Klímatt

2011.08.15. 09:11 stradivari

Kevés olyan dolog van a világon, amely mutatná az elmevilág  kényelmes, gyors megoldásra törekvő látszatmegoldásainak képtelenségét, mint a klímaberendezés. Minden elismerésem az elnevezőé, aki teljes joggal keresztelte ezt a szerkezetet így, egyszerre utalván arra, hogy min próbál javítani és mit rombol, pusztít.
Igen a klíma, mellyel kapcsolatban egyre több figyelmeztető jelzést kapunk, felmelegedés, éghajlatváltozás, meleg-és csapadékrekordok, természeti katasztrófák, sarkvidék stb. címszavakkal, nos a klíma háziasított változata ennek az ellenkezőjét ígéri. Egy gombnyomás, és perceken belül kellemesen hűvös lesz ott, ahol az imént még verejtékeztek. Ez az álomvilág addig tart, amíg ki nem megyünk az utcára, mert ott még nincs klímaberendezés. Ha van kocsink, akkor viszont bingó, tovább altathatjuk magunkat hazáig, nem gond, ha dugó van, s ha be kell ugrani valami mélyhűtött cuccért a Marketba, ott is védett helyen vagyunk, a jobbakban működik a klíma. Tehát a kocsiig kell csak kibírni, mert aztán otthon ismét biztonságban lehetünk, legalább is a krém, nekik klíma is zümmög minden helyiségben, sőt a lépcsőházban is.

 

 


A greenfo.hu-n közölt írás érdekes adatokat közöl hazánk energiafogyasztásáról – a nyáriban a légkondicionálók viszik a prímet -, s tájékoztat, rövid időn belül megtérülő, alternatív megoldásokról. Olyanokról, amelyek a légkondicionálók havi 8-10 ezer forintos áramfogyasztását váltanák ki, s persze radikálisan csökkentik ennek CO2 kibocsátását, ami a globális felmelegedés élharcosa. A képlet látványosan egyszerű: lokálisan „orvosoljuk” a kellemetlenséget, globálisan pedig növeljük a bajt.  Ha képzeletben trendet húzunk, láthatjuk e furcsa, halálos versenyfutás abszolút győztesét. Bár nyilván lesznek olyanok, akik még akkor is a berendezésük gombját fogják szitkozódva nyomogatni, amikor már az ablakuk alatt hömpölyög a víz...
A légkondicionáló tehát korunk egyik szimbóluma: a gyors, egoista, látszatmegoldások jelképe, az elméjével és nem a szívével látó emberé. Persze ennél többről van szó. Mindannyiunk (személyes) életében ott van ez a lehetőség, légkondi nélkül is.
Amikor például egy kellemetlen, testi-lelki tünet kapcsán megelégszünk a felszíni megoldással. A gyógyszerek kínálnak többnyire ilyen utat, vagy a kábítószerek, vagy a fényes, lármás életvitel. A fájdalom, a magány, a boldogtalanság rövid távon feloldható szerekkel. Alapjában nem. Többnyire visszatérnek, esetleg más ruhát öltve, hívatlan vendégként, és itt is elkezdődhet egy versenyfutás, saját, belső megoldatlanságainkkal. A tünet – mert ezek azok -, azt szolgálná, hogy teljesebb, egész-ségesebb életet éljünk. Még ha verejtékezni is kell hozzá egy kicsit.
 


15 komment

Címkék: életmód technológia klíma megmondás co2

A bejegyzés trackback címe:

https://greenpeace.blog.hu/api/trackback/id/tr443120910

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

EXO 2011.08.16. 16:16:17

A Grennpeace céljai a legtöbb területen helytálóak, például avegyi anyagok, élelmiszerek,élőhelyek védelme,stb, de minden jószándék ellenére vannak olyan érzéseim, hogy a szervezet mögött is találhatók olyan pénzemberek, akik a saját megoldásaikat akarják eleterjeszteni a megújuló energiák címszó alatt és mindenféle nekik nem tetsző megoldás elterjedését akadályozni akarják.

Most nem csak az atomenergiára gondolok(bár ott is vannnak komoly csúsztatásai, pld az előző cikkekben), hanme olyan a klímaváltozást csökkentő megoldásokról, amit a szervezet elhallgat vagy demagóg módon tilt.

Az egyik ilyen terület a CO2 kivonásának egyik lehetséges módja, nevezetesen a enegri vastrágyázás, ami révén minden évben ki lehetne vonni az emberiség által a légkörbe eregetett CO2-őt, és a tengerből halászható halak mennyisége is megnőhetne,de a szervezet csak annyit közölt róla, hogy nem segít a bálnákon, és betiltatta(pedig 2 nagyságrenddel olcsóbb megoldás, mint az erőművek átállítása megújulókra)
Erre itt egy videó:
www.youtube.com/watch?v=QzaXtaI2TGQ&feature=related

A másik dolog, ami nagyon gyanús, az az, hogyha valakik nem az általuk favorizált és nagyon költséges megújulókkal érnek el valamit, azt elhallgatják, vagy megpróbálják lekicsinyíteni.
Erre jó példa a Joule Unlimited cég eredményei, akik az általuk kifejlesztett baktériumokkal képesek a jelenleg ismert biöüzemanyag gyártó eljárásoknál 50-szer kisebb területen és támogatások nélkül is versenyképes árakon létrehozni biodíízlet vagy etanolt, és jövőben metántermelésre is alaklmasá tehetik a baktériumokat.
www.jouleunlimited.com/

Amikor a greenpeace ilyen megoldásokat elhallgat nekem ott nagyon olyan érzésem van, hogy védeni kell a támogatók pénztárcáját, és ennek érdekében saját követőiket is megvezetik.

Ilyen nagyon súlyos csúsztatás például a nukleáris téveszmék cikknél a termelési árak, amik egyelőre fordítootak az általuk állítottakhoz képest:
www.mert.hu/hu/a-matrai-eromu-zrt-velemenyezese-es-pontosito-javaslata-a-nemzeti-energiastrategia-2030-cimu-dokumentumhoz
és továbbiak között van méh, hogy a jelnlegi ktermelési rátával a szénkészletek kb 400, a gázkészletek 250, az olajkészletek akár 120éve elegendőek, a nemhagyományos készletek miatt leginkább

boldogember 2011.08.17. 12:15:00

Szia! Nem kell okvetlenül elhallgatásra gondolni, ha valamiről nem beszél a Greenpeace. Tekintélyes mennyiségű zseniális világmegmentő találmányhoz kérnek segítséget, támogatást minden zöld szervezettől. Még ha a nyilvánvaló bolondságokat ki is szűrik udvariasan, a maradék is akkora mennyiség, hogy kizárt őket leellenőrízni. Még az olyan nagyobb szervezetek, melyeknek van valamiféle tudományos egysége, sem lehetséges mindet leellenőrízni.
E nélkül pedig aligha állhat valami mellé. Inkább nem foglal állást - ez tűnhet egy kis rosszhiszeműséggel elhallgatásnak.

Az ilyen vádakkal kapcsolatban pedig azt gondolom, hogy a világ környezetszennyezői boldogan fizetnének dollármilliókat, ha be lehetne bizonyítani a Greenpeace-ről, hogy lefizethető. Ellenfeleink kormányokat befolyásolnak, ellenálló bennszülötteket végeztetnek ki, kizárt dolognak tartom, hogy ne próbálták volna lépre csalni a Greenpeace-t, és ne kürtölték volna tele a világot, ha sikerült volna.
Nem így logikus?

pandava 2011.08.17. 18:54:23

@boldogember:

Az a baj, hogy egy bizonyos téma iránt valóban fogékony, közreműködő, aktív, környezetért aggódó közösségben bármely új, ígéretesnek tűnő újdonság port kavar, hullámot vet, témává válik.

Amit EXO mond, az óceánok pontszerű "trágyázása" pl. nagyon érdekes és igéretes lehetőség, de te is elintézed azzal, hogy nagyon sok lehetőség van, nincs lehetőség ellenőrizni... (Tudod egyébként hogy mi is az?)

Néhány hónappal ezelőtt szintén egy hozzászóló írt a naponta kukába kerülő élelmiszer tömegről. Még bátorkodtam is javasolni, hogy jó lenne ha lenne egy írás róla a blogban, mert nem mindenki tud angolul utánaolvasni...

És lett? Dehogyis. Tök lényegtelen a naponta kukába kerülő millió tonna élelmiszer. Ellenben propagálják az atomenergia veszélyeit...

Mintha az egész felülvezérelt lenne.

Számomra az is eléggé sokatmondó, hogy nincs a gp blogon, vagy annak vonzáskörzetében aki cáfolni tudná a napenergia gazdaságtalanságáról szóló rövid röffenetemet: greenpeace.blog.hu/2011/08/01/anekdota_az_atomeromuvek_megbizhatosagarol/fullcommentlist/1#c14179862

Ellenben biztos vagyok benne, hogy rövidesen lesz egy cikk ami megint lehozza hogy a napenergia milyen olcsó.

A föld sorsáért aggódó ember szerintem pl. azért is nagyon szurkol, hogy sikerüljön már egy nettó termelő fúziós erőművet összerakni.

@Exo
Szóval a fentiek végett kizártnak tartom, hogy az általad felhozott lehetőségekről itt érdemi diskurzus kialakulhasson egy gp "érzelművel".

boldogember 2011.08.18. 12:01:50

@pandava: Ne vonj le kérlek túlzott következtetéseket abból, hogy javasoltál egy témát (elég jót!), és nem írta meg senki. Én rendszeresen olvasom ezt a blogot és nem emlékszem rá, biztos volt, aki észrevette, de nem volt kedve hozzá. Ezt önkéntesek írják, ha valamiről nem akar senki írni, akkor nincs kényszer.
Nem inkább ellenkező esetben lenne felülről vezérelt az egész?
De ha te írsz, megigérem, hogy kitesszük, oké?

A fúziós erőműért pedig sokan szurkolnak, akik dolgoznak rajta most legjobb esetben 2050-ra becsülik az első darabokat. :-)
Mások meg másért szurkolnak neki: az lenne csak az igazán nagy húsosfazék, még többet lehet belőle lopni mint az atomerőművekből.
És még kevesebb embernek munkát adni. Akik aztán egy darabig nyomorognak, majd törnek-zúznak. Ezt is be lehet árazni, és szerintem kell is.
A sok zöld munkahely egyre fontosabb érv lesz a megújulók oldalán.
Szerintem.

EXO 2011.08.18. 18:41:51

1.:A központ Greenpeace-nél azért naygon gyanús, hogy niincs akapacitás erre, mikor a cég már évek óta fejleszt, és kb fél éve előálltak a terveikkel.
2::A tengeri élővilág stimulálását pedig egy ilyen láthatólag demagóg, tudományosan semmit sem vizsgáló dologgal intézték el, pedig lehet hogy(főle a Kínaiak miatt) más lehetőség nem lesz
www.greenpeace.org/international/en/news/Blogs/makingwaves/ocean-fertilization-aint-gonna-save-blue-whal/blog/10273/
3.::A greenpeace állandóan hazudik a működési árkaról. Legutóbb például itt ez a cikk:greenpeace.blog.hu/2011/08/04/nuklearis_teveszmek
ezzel szemben itt van ez:
www.mert.hu/hu/a-matrai-eromu-zrt-velemenyezese-es-pontosito-javaslata-a-nemzeti-energiastrategia-2030-cimu-dokumentumhoz.
Emellett a következő adatokm is elgondolkodtatóak:
franciák. legtöbb atomerőmű,
svédek, víz és atomerőművek
dánia, németek:legelőrehaladottabb
zöldtechnológiák, legmagasabb arány
nézd meg az árakat:
www.energy.eu/
4.:
:a zöld munkahelyek. a szélerőművek munkahely teremtő képessége szánalmas, az összes villamosmérnökök vezérlik néhány központi számítógépről, és ha van valami, akko néhány szaki kijön ausztriából megszerelni.
a másik, hogy a zöldipar teljesen kivan téve Kínának: kína bányássza a világ Neodíniumának 97%-át, ami nélkül a hybrid és villanyautók, és a széleőművek is elképzelhetetlenek, és Kína az exportkorlátozásokat kihasználva már most magába szívja a zöld munkahelyeket, felverve az anyag árát és ellehetetlenítve a külföldi termelőket
www.youtube.com/watch?v=4wPYbSjVrVQ

fixilány 2011.08.19. 12:46:58

Kedves EXO! ":A központ Greenpeace-nél azért naygon gyanús, hogy niincs akapacitás erre, mikor a cég már évek óta fejleszt, és kb fél éve előálltak a terveikkel."
Ez az! Minél kevesebb konkrétumra támaszkodva tételezzünk fel minél rosszabbat, természetesen nagy nyilvánosság előtt! Ettől fogunk okosnak, felelősnek, becsaphatatlannak és titokzatosnak tűnni!
És a sok ilyentől lesz jobb ebben az országban élni!

pandava 2011.08.19. 18:45:59

@boldogember:
Persze, arról írtok amiről akartok, ez evidens, csak az értékválasztásra hívtam fel a figyelmet.

Hát ha az lenne az ára a co2 mentes energiatermelésnek, hogy senki se dolgozna a villany-termelő szektorban, simán a klímát választanám. Te talán nem?

De ezzel a munkahely érveléssel vigyázni kell, mert logikád szerint be kellene tiltani a markolókat is, hiszen hány ezer kubikustól veszi el a munkát.

Exo zöld munkahely megjegyzéséről mi a véleményed?

Gyulimali 2011.08.21. 16:07:03

És, a kedves környezetvédők hogyan képzelik el a termelést mag úgy általában az életet klímaberendezés nélkül?
Mondjuk a sebészek hogyan műtsenek 40°C külső hőmérsékletben? Vagy hogyan szerelejnek össze többszázezer HUF értékű számítógépeket a gyártósorokon, amikor a csarnokban nem fix 22°C van, hanem mondjuk 45°C és csöpög az izzadtság a melós homlokáról az áramköri lapra, ami ettől igenhamar javíthatatlanul tönkre is megy?
Vagy, mondjuk, mekkora teljesítmény várható egy tanártól, aki egy 35°C-os teremben kell, hogy tanítsa a gyerekeket?
Vagy, milyen király is lenne, mondjuk az okmányirodában is 35°C-ban sorban állni, és szagolni egymást testszagát.
És, akkor röviden visszautalnék arra, hogy a mostani fosszilis erőművek helyett inkább atomot kellene nyitni még, arra az időre, amíg találnak valamit, ami mégkevésbé ártalmas a környezetre.
Tehát, inkább a szénerőműveket kellene bezárni, és nem az atomokat.

rézkalapács 2011.08.21. 18:56:25

Beszélt erről valaki is, okostojás?
De ahhoz, hogy a sebész ne 40 fokban dolgozzon, előbb még lehet egy csomó árnyékoló technikát alkalmazni, lehet a föld hőjével hűteni (pont ahogy fűteni szokás, a belvárosban is vannak már ilyen házak pesten), lehet úgy hűteni, hogy a távfűtő rendszert használják, csak épp hideg vizet kerintgetnek. És ha mindez nem elég, akkor nyomják be a klímát a sebészeknél, nyugodtan. Meg a buszsofőröknél is.
De akkor se 20 fokra hűtsenek, könyörgöm.

Mindezt persze nagy vonalakban te is tudhanád, csak gondolom kötekedni akartál.

Gyulimali 2011.08.21. 19:41:38

@rézkalapács:
Ember! Tudod te egyáltalán, hogy mit jelent az, hogy "légkondicionálás"?
Az a levegő minőségének (hőmérséklet, páratartalom) ellenőrzését és szabályozását.
Ebből az írásból ismét kiderült, hogy aki ezt írta, annak egyrészt fogalma sincs róla, hogyan is működik VALÓJÁBAN a klímaberendezés, másrészt úgy látom neked sincs erről fogalmad.
Ami az írásban szerepel, az pontosan oda vezet, amit én írtam le. Amit te leírtál, az már maga is klímaberendezés, és innentől fogva édesmindegy, hogy egy Carnot ciklusos hőerőgép biztosítja a hideget, vagy a talajvizet forgatják meg egy hőcserélő rendszerben! És, még arra is kíváncsi vagyok, hogy egy ablaktalan műtőben Te hogyan képzeled el az árnyékolást, mint a klimatizálás egyik elemét?
Tele van a zsákom az ehhez hasonló, csúsztatásoktól, hazugságoktól hemzsegő, és az adatoknak nem utánanéző "cikkekkel". És azzal pedig főleg, hogy ezek az emberek akarják mindnekinek megmondani fasiszta módon, hogy szerintük mit kellene azoknak tenniük. Miből gondolják egyáltalán, hogy igazuk van?
Természetesen neked is jogod van a saját véleményedhez, amit én tiszteletben is tartok.
Azt mondjuk nem vágom különösebben, hogy miért is vagyok okostojás amiatt, hogy valaki 20C-ra állítja a klímát. Az olyan ember nem normális,
de ez nem a klímaberendezést minősíti, hanem annak a felhasználóját.

rézkalapács 2011.08.21. 20:01:12

Milyen igaz, írj a főnökségnek, hogy vonják meg a szerzői jogosultságot tőle.
Még hogy a klímaberendezések lélektanáról írni anélkül, hogy volna technikusi végzettsége! Brrr! sötétzöldek!
(amúgy miért ez az egresszív hangnem?)

Gyulimali 2011.08.21. 20:08:13

@rézkalapács:
Jól, van itt is megértettem. Részemről nincs több mondanivalóm, látszik, hogy csak a személyeskeésre futja.

EXO 2011.08.22. 20:29:51

Azért a fosszilis iparnak is vannak ötletes megoldásai:
ilyen például az alábbi videóban található videó megoldás, mely révén a fosszilis erőművek CO2-ét leszivattyúzzák az elsődleges(kőzetnyomás) és másodlagos(vízpumpálás) módszerekkel már kimerült mezőkbe, amelyekben a kitermelhető olaj hányada így az eredeti készlet 25% környékéről felmehet 50-60%k
őzé. Így CO2 eltüntetése mellett a kinyerhető hagyományos olajmennyiség is több évtizeddel kitolódhat.
Számítások szerint a technológiával csak az USA olajtermelését kb Szaud-Arábiányi készlettel, tehát kb 50 év amerikai fogyasztással ki tudják tólni, és az orosz és kínai, északi-tengeri és brazil készleteket is a többszörösére felminősíthetik.
Az olajkitermelésnél amúgy azért tűnik mindig úgy, mintha a termelés 40 év múlva kifogyna, mert ugyan a következő kitermelési szint technológiája mindig a polcban lapul, de nem érdekük a készletek élettartamával és felminősítésével foglalkozni jelentősebb áremelkedésig.
www.youtube.com/watch?v=lHZwSEApYZI

dan_esz 2011.08.22. 22:37:04

@EXO: Amikor utoljára erről olvastam, (pár hónapja) akkor ez még egy baromi drága, nagyon energiaigényes eljárás volt, brutális környezeti kockázatokkal. Vagyis nem érte meg. Pár kezdetleges kisérleti verziója volt csak, Ausztriában pedig a nyár elején törvényileg tiltották be.
Javul azóta a helyzet? A cég reklámja szerint nyilván más a helyzet, azt hamar levettem :-)

EXO 2011.08.23. 18:40:28

Itt vannak a potenciális CO2 források és hogy hánydollárnak felel meg a CO2-őt beszerzni hordó olajra levetítve, és a jelenelgi olajárak mellett az energetikai szektorbóé s az acélgyártásból is bőven megéri.
www.petroleum-economist.com/images/991/SLB4B.jpg
Ez pedig egy konkrét mező esete:
www.google.hu/imgres?q=co2+injection&um=1&hl=hu&sa=N&biw=1024&bih=578&tbm=isch&tbnid=LF4pCNSC5pY2QM:&imgrefurl=http://www.theoildrum.com/story/2005/12/12/18171/178&docid=7vnC-lthhdzzvM&w=548&h=330&ei=stRTTsGyFpKQ4gTfg72LBw&zoom=1
Emelett itt vannak a jelnelgi projektek:
www.google.hu/imgres?q=co2+injection+projects&um=1&hl=hu&biw=1024&bih=578&tbm=isch&tbnid=bvBCyXr9rXD6tM:&imgrefurl=http://new.dpi.vic.gov.au/energy/about/legislation-and-regulation/ccs-regulations/strategic-policy-framework-for-near-zero-emissions-from-victorias-fossil-fuels&docid=KMdg7hOudbcvMM&w=633&h=447&ei=UNdTTsGDF8nO-QbZkrGqBg&zoom=1
És az amerikai Department of Energy is reális lehetőségek közé sorolja, 240milliárd hordó olajat felszabadítva az USA-ban.
süti beállítások módosítása