Greenpeace Magyarország

A Greenpeace Magyarország politikailag és anyagilag független környezetvédő szervezet, része a több mint 55 országban jelen lévő Greenpeace-irodák hálózatának.

Látványos, bátor és békés eszközökkel hívjuk fel a figyelmet a környezeti problémákra, és azok megoldásaira. Egy élhető és békés jövő érdekében dolgozunk itthon és a nagyvilágban.

Függetlenségünket és szabadságunkat az biztosítja, hogy nem fogadunk el támogatást államoktól, politikai pártoktól és cégektől. Működésünk kizárólag olyan magánszemélyek adományainak köszönhető, mint te!

Munkánkat a http://greenpeace.hu/tamogass oldalon keresztül támogathatod. Adószámunk: 18178883-1-42. Köszönjük!

Friss topikok

Ünnepi ételek környezetvédő szemmel

2017.12.22. 11:09 Márta Krisztina

Jó ételt enni boldogság. Különösen igaz ez az ünnepekkor, amikor a szeretteinkkel étkezhetünk.

Az, hogy ilyenkor mit eszünk, nem csak az egészségünkre, hanem környezetünkre is hatással van. Válassz olyan ételeket, amelyek egészségesek, és az előállításuk a természetet is óvja.

Nem kell nagy dolgokra gondolni: részesítsd előnyben a hazai termékeket, keress ökogazdálkodásból származó, vegyszermaradványoktól mentes, jó minőségű alapanyagokat, és tarts mértéket. Ne készítsd a többszörösét annak, ami szükséges, hisz az élelmiszerpazarlás az egyik fő oka annak, hogy nem jut mindenkinek elegendő élelem a Földön. Nézzük meg az ünnepi ételeinket zöld szemmel!

apple-1883934_1280.jpg

Halételek

Szereted a halászlét vagy a rántott halat? Akkor érdemes hozzá hazai halakat használnod, például pontyot, fogast (süllőt), pisztrángot vagy harcsát. A magyarországi halastavak nagy része tiszta környezetben, sokszor természetvédelmi területeken található. Az itt nevelkedett halak húsa egészséges, megbízható és nagy eséllyel sokkal frissebb a tengeri halnál. Az sem utolsó szempont, hogy ízletesen és nagyon sokféleképp lehet őket elkészíteni.

A tengeri halak húsáról jó ha tudod, hogy gyakran nehézfémekkel szennyezett, de van, ami még kockázatosabb. Az Egyesült Államok nyugati partjainál a 2011 után fogott kékúszójú tonhalak radioaktív izotóppal szennyezett halak voltak, valószínűleg a fukusimai katasztrófa következményeként. Nem csak egészségügyi, hanem környezetvédelmi szempontból is jobb választás a hazai hal, így ugyanis nem járulsz hozzá a tengerek kizsákmányolásához.

fish-1149465_1280.jpg

Valószínűleg nem is gondolnád, hogy milyen mértékű pusztítással jár az ipari halászat. Az összes ragadozóhal – köztük a tonhalak, tőkehalak – állományainak 95%-át már lehalászták. A kékúszójú tonhal közvetlenül a kipusztulás szélére került, ráadásul az ipari halászati módszerekkel az értékesíthető halak mellett rengeteg más élőlényt is elpusztítanak.

A hazai hal emellett jóval kevesebbet is utazik a tányérodig, így kisebb lesz az ünnepi fogás ökolábnyoma is!

Töltött káposzta

Ennek a népszerű karácsonyi ételnek az egyik fő alapanyaga, a káposzta minden szempontból jó választás, különösen ha olyat vásárolsz, ami ökogazdaságból származik. A káposzta ragyogó C-vitamin forrás a téli időszakban, ráadásul úgy tartják, hogy ilyenkor a legfinomabb, mert állítólag édesebbé válik attól, ha megcsípi a dér. A húsról még írunk később.

Bejgli

A mákos és a diós bejgli szintén elmaradhatatlan elemei az ünnepi asztalnak. Mindkét mag olyan táplálék, ami egészségügyi és környezetvédelmi szempontból is melegen ajánlott.

A mák rengeteg olyan tápanyagot tartalmaz, ami jót tesz a csontjainknak és az ízületeinknek. Sok benne a foszfor, a kalcium, a mangán, a vas és nagy a rosttartalma. Bár Nyugat-Európában a mákról általában a kábítószerekre asszociálnak, fontos tudni, hogy az étkezési mák nem tartalmaz egészségkárosító ópiátokat. Ugyanolyan ártalmatlan bejglitöltelék, mint a dió.

poppy-2900593_1280.jpg

A dióról a formája miatt régebben azt tartották, hogy jó hatással van az agyműködésre, ami tekintve, hogy milyen sok vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, valószínűleg nem is alaptalan.

A dió ugyanis nagyon gazdag A, B1, B2, C- és E-vitaminban, valamint ásványi anyagokban, ráadásul a mákhoz hasonlóan hazánkban is termesztik. Érdemes több diót fogyasztani, nem csak ilyenkor a bejgliben, hanem rágcsálnivalóként az év többi időszakában is.

Mind a máknál, mind a diónál törekedjünk arra, hogy hazai, de legalábbis a közelben termelt terméket vegyünk, olyanokat, amelyek vegyszermentes gazdálkodásból származnak.

Lencse

A hozzá kötődő hiedelem, miszerint gazdaggá teszi fogyasztóját, nem biztos, hogy beválik, de egészségügyi és környezetvédelmi szempontból a lencse is mindenképp jó szívvel ajánlott élelmiszer. Sőt, szerény megjelenése ellenére valójában egy szuperélelmiszer!

Gondoltad volna például, hogy 10 dkg lencsében több fehérje van, mint ugyanannyi marhahúsban? A lencse minden esszenciális aminosavat tartalmaz.

A lencsét – ahogyan a halat, diót és a mákot is – érdemes egész évben rendszeresen fogyasztani.

Kedvcsinálónak mutatunk egy remek lencsesaláta receptet a Greenpeace legendás hajójának, a Rainbow Warriornak a szakácsától*:

Sült malac és kocsonya

Ha fogyasztasz húst, akkor törekedj arra, hogy hazai kistermelőtől, legeltetett, szabadon tartott állat húsát vásárold. Ez sokkal jobb minőségű, és egészségesebb, mint a nagyüzemi állattartásban, „húsgyárakban” nevelt állatoké, melyeket dél-amerikai génmódosított szójával etetnek, és antibiotikumokkal késztetnek gyorsabb növekedésre.

Ha már a húsevésnél tartunk, a kocsonya előnye környezetvédelmi szempontból, hogy lehetővé teszi, hogy a leölt állatot a fülétől a farkáig hasznosítsuk.

gp0str4va_low_res_with_credit_line.jpg

Az európaiak egyébként a WHO szerint 70%-kal több húst és tejterméket fogyasztanak, mint ami egészséges lenne. Úgyhogy magadnak és a bolygónknak is jót teszel azzal, ha visszafogod a húsfogyasztásodat, és helyette több zöldséget, gyümölcsöt eszel.

Ne feledd, az ünnepek idején is számít, hogy mi kerül a tányérodra. Segíts a választásoddal megmenteni a Földet!

* Dan receptjében van egy zöldfűszernövény-szósz. Így készítheted el: egy evőkanál koriander, egy evőkanál mirhafű (ez Mexikóban és Guatemalában népszerű zöldfűszer, Magyarországon is termesztik, de ha nem tudod beszerezni, kihagyhatod, vagy helyettesítheted valami mással), egy evőkanál menta, egy gerezd fokhagyma, egy csipet só és egy negyed csészényi olaj. Turmixold össze, és adj hozzá pár csepp vizet, ha szükséges, hogy kellemes állagú, selymes szószt kapj.

gp0stp79z_low_res_with_credit_line_1.jpg


Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://greenpeace.blog.hu/api/trackback/id/tr9513518051

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása