Greenpeace Magyarország

A Greenpeace Magyarország politikailag és anyagilag független környezetvédő szervezet, része a több mint 55 országban jelen lévő Greenpeace-irodák hálózatának.

Látványos, bátor és békés eszközökkel hívjuk fel a figyelmet a környezeti problémákra, és azok megoldásaira. Egy élhető és békés jövő érdekében dolgozunk itthon és a nagyvilágban.

Függetlenségünket és szabadságunkat az biztosítja, hogy nem fogadunk el támogatást államoktól, politikai pártoktól és cégektől. Működésünk kizárólag olyan magánszemélyek adományainak köszönhető, mint te!

Munkánkat a http://greenpeace.hu/tamogass oldalon keresztül támogathatod. Adószámunk: 18178883-1-42. Köszönjük!

Friss topikok

Meghúzzuk a határt a sarki jégen

2012.06.26. 18:27 tmarton

Írta Ben Ayliffe, a Greenpeace International vezető sarkvidéki kampányfelelőse

Június 21-én, a riói Föld-csúcstalálkozón a Greenpeace számtalan hírességgel fogott össze, hogy együtt követeljék az Északi-sark körüli lakatlan terület jogerős védetté nyilvánítását, illetve a vállalatok és a kormányok kitiltását a térségből, akik sóvárogva lesik a sarkvidék kiaknázási lehetőségeit.

Na de miért nem hagy minket hidegen, mi történik arrafelé?

Minden, ami az Északi-sarkvidéken történik, mindannyiunkra hatással van. A terület, amellett, hogy a bolygó légkondijaként működik, előhírnöke az éghajlat és a globális ökoszisztéma egészségi állapotának is. Az Északi-sarkvidék gyorsabban melegedik, mint a bolygó bármely másik része. A jég soha nem látott ütemben tűnik el, ezzel számtalan faj, például a jegesmedvék lakóhelyei is fogyatkoznak; az Északi-sarkkör fölött élő négymillió őslakos élete pedig örökre megváltozik.

rio_medve.jpg

Ahogy a jég olvad, és nagy foltokban a sötét, nyílt víz veszi át a helyét, még több napsugárzás nyelődik el, és az olvadás fokozódik. A fagyos észak egy ördögi körbe ragadt, a tudósok a tengeri jég halálspiráljáról beszélnek.

Ám ahelyett, hogy erre világos figyelmeztetésként, és pozitív cselekvésre ösztönző folyamatként tekintenének, számos kormány és cég más, gonoszabb nézőpontot alkalmaz: szerintük a visszahúzódó jégtakaró lehetőséget nyit arra, hogy megragadják a Föld utolsó gazdátlan területeit, és hasznot húzzanak a természeti kincsek kiaknázásából, amelyek jelenleg mélyen a jég alatt vannak bezárva.
Ennek következményeként szemtanúi lehetünk az új, sarkvidéki olajláz kezdetének, amelyben olyan cégek, mint a Shell, a Gazprom és a Cairn Energy olyan ismeretlenül hangzó helyeken navigálják fúrótornyaikat a jégtáblák és a jéghegyek között, mint a Pecsora-tenger és a Csukcs-tenger, hogy új olajat fúrjanak. A keserű irónia ebben az, hogy hogy miközben a jég a fosszilis energiahordozóktól való függőségünk következményeként húzódik vissza, az ipar azért tör be ebbe az érintetlen térségbe, hogy még több éghajlatpusztító olajat termeljen ki onnan.

Sajnos ez a vicc mindannyiunk kárára megy.

A távoli észak kúszó iparosítása egy alapvető dologra hívja fel a figyelmünket a bolygóhoz fűződő viszonyunkról. A Greenpeace egyik hajójával jómagam is meglátogattam a sarkvidéket, és megtapasztalhattam a teljes ürességét, a fülsiketítő csöndjét és az ezüstös jég óriási csúcsainak csodálatos ragyogását. Úgy érzem, az Északi-sarkvidék magában foglalja vágyunkat a vadon felé. A sarkvidék neve egyet jelent a természet hihetetlen erejével.
De úgy tűnik, nem mindenki osztja ezt a nézetet. A tény, hogy sokan jó dolognak tartják a sarkvidéki jégsapka olvadását, mivel egy kicsit több olajhoz nyújt hozzáférést, és lehetőséget ad az országoknak, hogy geopolitikai bicepszüket mutogassák, és bejelentsék területi igényeiket magára az Északi-sarkpontra (illetve hogy dollármilliárdokat költsenek csúcstechnológiájú katonai felszerelésre), arra utal, hogy valami nagyon nincs rendjén. És hogy ennek változnia kell.

Iskoláskoromban lenyűgöztek a térképek és az atlaszok. Órákon át bámultam a földgömböket, és egy kép máig megragadt a fejemben: bármelyik könyvet is olvastam, a világ teteje mindig fehér volt. A hó és a jég vastag sávja megnyugtató, sérthetetlen volt számomra. Hihetetlen ma arra gondolni, hogy néhány röpke éven belül a fehér sáv a világ tetején el fog tűnni.

vonaljegyesmedve.jpg

Ezért lép fel a Greenpeace ma az Északi-sarkvidék megmentéséért.

Ha mi nem tesszük ezt meg, senki nem fogja. A fagyos észak puszta emlékkép marad, amit nem hagyhatunk. Nem fogunk ölbe tett kézzel ülni, miközben a mohó vállalatok és az önző politikusok elpusztítják ezt a gyönyörű, törékeny környezetet. Meghúzzuk a határt a jégen.
De a te segítségedre is szükség van, hogy egy olyan erős mozgalmat építsünk, amely képes legyőzni a sarkvidéki nemzetek, az olajóriások és az ipari halászflották együttes erejét. És noha csodálatos érzés a One Direction vagy Paul McCartney támogatását élvezni, az igazság az, hogy a te segítséged nélkül esélyünk sincs megmenteni az Északi-sarkot.

Meg kell mutatnunk, hogy az emberek a világ minden táján az Északi-sarkvidék megmentését akarják.

Együtt képesek vagyunk erre.

Írd alá a sarkvidéki tekercset, és segíts megmenteni az Északi-sarkot. MOST.


Szólj hozzá!

Címkék: jegesmedve sarkvidék északi-sark északi-sarkvidék

A bejegyzés trackback címe:

https://greenpeace.blog.hu/api/trackback/id/tr234612664

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása