Greenpeace Magyarország

A Greenpeace Magyarország politikailag és anyagilag független környezetvédő szervezet, része a több mint 55 országban jelen lévő Greenpeace-irodák hálózatának.

Látványos, bátor és békés eszközökkel hívjuk fel a figyelmet a környezeti problémákra, és azok megoldásaira. Egy élhető és békés jövő érdekében dolgozunk itthon és a nagyvilágban.

Függetlenségünket és szabadságunkat az biztosítja, hogy nem fogadunk el támogatást államoktól, politikai pártoktól és cégektől. Működésünk kizárólag olyan magánszemélyek adományainak köszönhető, mint te!

Munkánkat a http://greenpeace.hu/tamogass oldalon keresztül támogathatod. Adószámunk: 18178883-1-42. Köszönjük!

Friss topikok

A kajarendelés is lehet környezetkímélő?!

2018.08.24. 15:16 NyitrayDani

Létezik megoldás az étel házhoz szállítására rengeteg eldobható csomagolóanyag nélkül is

Bajban van az ember, ha ételt szeretne házhoz rendelni. Nem elég, hogy többnyire benzines járművel érkezik az életmentő vacsora, a szemetest félig megtöltő felesleges csomagolóanyag is jár hozzá. Ennek azonban nem muszáj így lennie: egy svájci vállalkozás eldobható csomagolástól mentes megoldást dolgozott ki. Vajon itthon is működhet?

Környezettudatos emberként felmerülhet bennünk az étel-házhozszállítás elkerülése, hiszen az egy csomó felesleges környezetterheléssel jár: a szállítással járó fosszilistüzelőanyag-égetés mellett többszörösen eldobható műanyagba, alufóliába, folpackba gondosan becsomagolt ételek, a biztonság kedvéért becsomózott fülű eldobható műanyag szatyorba burkolva. Belegondolni is szörnyű, mennyi erőforrás kerül felhasználásra ahhoz képest, amikor otthon, saját magunknak főzünk.

delivery_food_in_south_korea_with_fried_noodles.jpg

Azonban lehetnek olyan napok, amikor úgy érezzük: szinte muszáj kajarendelésre fanyalodni. Mondjuk amikor egy keményen végigdolgozott nap végén, vagy egy hosszú éjszaka utáni esős reggelen teljesen üres hűtő fogad otthon. Milyen jó lenne, ha létezne olyan megoldás, ami minimális környezetterheléssel jár!

Mondjunk nemet az egyszer használatos műanyagokra! Már több mint 106 ezren csatlakoztak a petícióhoz, írd alá te is: greenpeace.hu/stopmuanyag

Hulladékmentes házhoz szállítás?

Egy svájci kezdeményezés megoldást nyújthat legalább a felesleges csomagolóanyagokkal járó hatalmas mennyiségű műanyag szemétre. A két éve indult társadalmi vállalkozás a házhoz szállítást vállaló éttermeknek biztosít tartós, betétdíjas ételhordókat. Az ötlet a berni utcai kukákat ebédidő után elárasztó műanyag és polisztiroldobozok látványa hívta életre. Egy olyan megoldást sikerült találni a problémára, amely nemcsak rengeteg felesleges hulladék keletkezését akadályozza meg, de még pénzt is spórol az önkormányzatoknak és az éttermeknek.

gp043ev_web_size.jpg

Az ötlet rendkívül egyszerű, bárkinek eszébe juthatott volna, sőt valószínűleg sokan gondoltunk már rá. A svájci példa azonban azt bizonyítja, a piaci verseny keretei között is életképesek a betétdíjas ételszállító dobozok. Az elmúlt két évben Svájcban és a németországi Stuttgartban több mint 400 étterem csatlakozott a rendszerhez, amelyben összesen hetvenezer doboz forog. Nem meglepő, hogy a berni önkormányzat is támogatja a kezdeményezést, hiszen így jelentős összegeket tudnak megtakarítani a hulladékszállításon.

Az éttermek három hónapos próbaidőszak alatt ismertetik meg a vásárlókkal a rendszert: mikor először rendelsz ételt a rendszerben részt vevő étteremtől, betétdíjat fizetsz az ételhordóért. Ezután bármelyik csatlakozó étteremben visszaválthatod, vagy egyszerűen a következő rendelésnél a futárnak adhatod a dobozt.

Benzinmentes kajarendelés

Sokan döntöttünk úgy, hogy nem használunk autót közlekedésre, hiszen az nemcsak fosszilis tüzelőanyagok égetésével jár, de szennyezi a városi levegőt is, és zajszennyezéssel is terheli a környezetünket. Miért lenne más az, amikor ételt rendelünk? Attól még hogy nem mi ülünk autóba vagy robogóra, a benzin felhasználását ugyanúgy mi okozzuk, még ha csak áttételesen is.

Szerencsére már megjelentek olyan házhoz szállítók is, akik kerékpárral hozzák neked házhoz a várva várt ételeket.

A legjobb persze az, ha – döntően ökológiai gazdálkodásból származó zöldségekből – magadnak készítesz ebédet és vacsorát, de van, hogy nem jön ki úgy a lépés… dönts ekkor is környezettudatosan!


Szólj hozzá!

Címkék: házhozszállítás életmód szemét hulladék műanyag élelmiszer

A bejegyzés trackback címe:

https://greenpeace.blog.hu/api/trackback/id/tr5214197665

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása