Greenpeace Magyarország

A Greenpeace Magyarország politikailag és anyagilag független környezetvédő szervezet, része a több mint 55 országban jelen lévő Greenpeace-irodák hálózatának.

Látványos, bátor és békés eszközökkel hívjuk fel a figyelmet a környezeti problémákra, és azok megoldásaira. Egy élhető és békés jövő érdekében dolgozunk itthon és a nagyvilágban.

Függetlenségünket és szabadságunkat az biztosítja, hogy nem fogadunk el támogatást államoktól, politikai pártoktól és cégektől. Működésünk kizárólag olyan magánszemélyek adományainak köszönhető, mint te!

Munkánkat a http://greenpeace.hu/tamogass oldalon keresztül támogathatod. Adószámunk: 18178883-1-42. Köszönjük!

Friss topikok

Apartman kiadó, fúrótoronyra kilátással (jelige: természetesen olaj)

2012.07.11. 14:26 pappdori.bp

A francia környezetvédelmi tárca élére kinevezett Nicole Bricq beiktatásának dokumentumain még friss volt a pecsét, amikor a Shell Francia Guyanára tervezett fúrásait egyetlen tollvonással áthúzta. Indoklásában valós tényekre alapozott kételyt fogalmazott meg: túl nagy a kitermelés környezeti kockázata Francia Guyana partjainál, felülvizsgálatot kér. A hazai környezetvédőkkel sem volt ideje koccintani, amikor a Rio+20 környezetvédelmi konferenciáról visszatérve újabb pecsétes papír érkezett hozzá: áthelyezték a külügyi tárca élére. Pár nappal később miniszterelnöki utasításra mégis kiadták az engedélyeket, melyeknek felülvizsgálatát szorgalmazta Bricq. Szinte vágtat az új francia kormány.

A Shell, a Total és még néhány olajóriás, 2011-ben ígéretes olajmezőre bukkantak az Atlanti-óceánon az említett dél-amerikai állam partjaihoz közel. A Shell 45% százalékos részesedését látva, nem kérdés, miért érdekeltek a fúrások folytatásában. A becsült nyereség napi 120 ezer hordó olaj, a bevételből pedig tisztességes bevételhez jutna adó formájában a francia állam egy 2011-ben megszavazott törvény alapján – írja az Index.hu

Ez a történet iskolapéldája annak, mit jelent a politikai lobbi. A természet leigázása, bekebelezése és tankokba - meg bankszámlákra - töltése excel táblázatok átlagértékei és az éves profit mutatóin keresztül történik. Azért csinálják, mert ez nekik nem fáj. Nem fáj, ha tönkreteszik a tengeri élővilágot, az még kevésbé fáj, hogy ökológiai katasztrófát okozhatnak a térségben. Ez ugyanis a számításaikban nem más, mint egy mutató, ami az esetleges következményekkel számol (ún. környezeti károk utáni tereprendezés költségei). És amikor a „kártényezős szorzó”- amit törvényhozásnál szintén a lobbi határoz meg – kevesebb, mint a bevételi kockázat, akkor zöld utat ad a döntéshozatal a beruházásnak.

GP024KM.jpg

Mélytengeri olajfúrások betiltásáért demonstráló Greenpeace aktivista
Brüsszel, 2011

Érthető, hogy François Hollande félti a francia GDP-t és a nemzetgazdaság bedőlésének réme lebeg a szeme előtt. Az engedélyek felülvizsgálatának hírére személyesen hívta a francia olajipari unió elnöke. A Guardian cikke szerint a francia zöldek óvatos véleménye az esetről azt sejteti, hogy nagyon friss még kapcsolat a kormánypárttal. Még nem mernek nagy botrányt szimatolni. A Hollande kormány egyik zöld képviselője szerint Bricq távozásának okát a Shell üggyel magyarázni nem túl okos dolog. A Zöld frakció elnöke, pedig azt nyilatkozta, hogy komolyan kell venni, ha a miniszternek ténylegesen az említett ügy miatt kell távoznia.

Hogy mit csinál most Nicole Bricq? Én biztosan csalódnék a főnökömben, ha azért helyezne át, mert elfelejtett adni egy listát, kivel nem szabad ujjat húzni. Briq pedig hivatalból még mehet tanulmányútra, mondjuk Francia Guyanára. Ha kedve tartja, bármikor radikális környezetvédő aktivistaként tiltakozhat bannerrel a kezében a munkálatok ellen. Viszont hivatalosan már nem tehet semmit.

A munkálatok július elején kezdődnek. A napos tengerpart, pálmafák, a vadregényes tengeri világ kínálata két szolgáltatással bővül 2012-től: az első, az állandó kilátás a fúrótornyokra (Shell dolgozóknak kedvezménnyel!). A másik - amit sorsoláson nyerhetnek a kedves utasok -, hogy bármikor katasztrófaturizmusba változhat a nyaralás felár nélkül. A sorsolás ilyen beruházásoknál bizonytalan, viszont a látványról lehet érdeklődni azoktól, akik jártak a közelben található Mexikói-öbölben 2011 nyarán!

A szerző aktivista
Források a szövegben.



Szólj hozzá! · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://greenpeace.blog.hu/api/trackback/id/tr54639744

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Greenpeace megmenteni komplett sarkvidék 2012.07.20. 11:38:46

Az olvadó Északi-sarkvidéket olajfúrások, ipari halászat és háborúk fenyegetik. * Az olvadó Északi-sarkvidék: Eltűnőben van az Északi-sarkvidék jege, amelytől mindannyiunk élete függ. Az elmúlt 30 évben elvesztettük a sarkvidéken úszó jégsapka háromne...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása