Greenpeace Magyarország

A Greenpeace Magyarország politikailag és anyagilag független környezetvédő szervezet, része a több mint 55 országban jelen lévő Greenpeace-irodák hálózatának.

Látványos, bátor és békés eszközökkel hívjuk fel a figyelmet a környezeti problémákra, és azok megoldásaira. Egy élhető és békés jövő érdekében dolgozunk itthon és a nagyvilágban.

Függetlenségünket és szabadságunkat az biztosítja, hogy nem fogadunk el támogatást államoktól, politikai pártoktól és cégektől. Működésünk kizárólag olyan magánszemélyek adományainak köszönhető, mint te!

Munkánkat a http://greenpeace.hu/tamogass oldalon keresztül támogathatod. Adószámunk: 18178883-1-42. Köszönjük!

Friss topikok

Holnap: általános oktatási sztrájk!

2012.12.18. 17:53 Zöld_Dani

A diákok tegnapi fóruma HOLNAPRA ÁLTALÁNOS OKTATÁSI SZTRÁJKRA HÍV.
Támogatjuk, mert a mostani irány a környezetvédelemnek is nagyon rossz.
Ha a kormány valóra váltja, vagy csak tovább közeledik az "önfinanszírozó felsőoktatás" tervéhez, akkor mindannyian sokkal kevesebb - és rosszabb környezetvédelmi szakember munkájára számíthatunk. De többek között egészségügyire is, hiszen ezek a szakmák híresen alulfizetettek- a képzés viszont drága, vagyis a saját majdani fizetésükből nem fogják tudni törleszteni az adósságot. 
Tehát csak a gazdagok fognak tudni egyetemre járni. 
Ők viszont kevesen vannak, és messze nem biztos, hogy ők a legjobbak. 
Mindannyiunk érdeke megállítani az oktatás gyengítését. Helyette egy valódi reformra van szükség!


13 komment

Címkék: demokrácia demonstráció

A bejegyzés trackback címe:

https://greenpeace.blog.hu/api/trackback/id/tr504971902

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Edszkept21 2012.12.23. 13:59:33

Ez a poszt akár szíven is üthetett volna, de már sokmindent megszoktam...
Elég sok környezetvédelmi szakembert találni Magyarországon, gyárakban futószalagok mellett, KFC-ben, McDonald's-ban, Tesco-ban, 8 általánossal végezhető irodai papírmunkák mellett.
Környezetmérnöknek hívják őket. Bár tudom, ti nem szeretitek őket, azért van köztük sok elhivatott, akik szívvel-lélekkel dolgoznának a szakmájukban, hogyha alkalmaznák őket a cégek.
De mivel nem is igen létezik ilyen pozíció, és Magyarország, többek között nyilván a gazdasági helyzet miatt magasról tesz a témára......

Zöld_Dani 2012.12.23. 17:50:15

@Edszkept21: Miért ne szeretnénk a környezetvédelmi mérnököket?

Edszkept21 2012.12.23. 19:11:13

Azt miért szeretnétek, hogy továbbra is képezzétek a sok munkanélküli környezetvédelmi szakembert?
<Például akinek csak OKJ-ja van ezzel, hatványozottan esélytelen... Pedig biztos jó szakember (lenne...)....>

Zöld_Dani 2012.12.23. 20:50:55

@Edszkept21: Miért gondolod, hogy ezt szeretnénk?

Edszkept21 2012.12.23. 21:23:17

Akkor miért fájt volna, ha visszavették volna a keretszámot ezeknél a képzéseknél?

Zöld_Dani 2012.12.23. 21:29:39

Az utóbbi két és fél évben radikálisan leépítették a nemzeti parkokat, a felügyelőségeket, az ombudsmani hivatalt, a környezetvédelmi minisztériumot megszüntették és az összes környezetvédelmi vagy ezzel kapcsolatos állami, önkormányzati hivatalt vagy felszámolták, vagy töredékére csökkentették.
Azt reméljük, h ennek az őrületnek belátható időn belül vége lesz, és az a sok, a környezetvédelem különböző területihez értő ember, akire szükség van, munkába is állhat.
És nem Berlinben fognak mosogatni.

Edszkept21 2012.12.23. 21:52:49

Előtte se volt jobb a helyzetük ezeknek a szakembereknek. Valami iszonyatos túlképzés van ezen a téren. Már a rendszerváltás után hatalmas képzés indult meg, mikor még a cégek azt se tudták, eszik-e vagy isszák.
Aztán keresni kezdték ezen szakembereket, de addigra túl sokan voltak.
Az EU-ba lépés csak reményeket adott, fellendülést ilyen téren nem.
Rengeteg egyetemi kar azért indította a környezetmérnöki szakot, hogy a tanároknak legyen kit oktatni, mert a kar hagyományos szakára már nem jelentkeztek elegendő számban. Ezt az egészet maguk a tanárok bevallják, elmondják hallgatóiknak. Ezt hiszem, ez eleve minden elmond.
Úgyhogy mindenféle környezetvédelmi szakember képzését vissza kellene szorítani minden fokozatban, amíg nem javul a helyzet - ha egyáltalán fog, ha már 20 év alatt nem sikerült neki... Munkanélküliek képzésének nincs értelme.

Zöld_Dani 2012.12.23. 22:04:41

@Edszkept21: gondolatmeneted olyan feltevéseken (na jó: tényeken :-)) alapul, amik messze nem szükségszerűek.
Mi lenne, ha a képzés minőségét emelnék?
Meg javítanák a zöld gazdasági ösztönzőket?

Az, h valamit most rosszul csinálnak, nem mentség arra, h még rosszabbul, esetleg sehogy se csináljuk.

Edszkept21 2012.12.23. 22:06:50

Jó az is igaz.
De jelen állás szerint marad így minden, és ez így nem jó, így elhivatott embereknek okoznak fájdalmat, de ez semmire se jó. :(

Zöld_Dani 2012.12.24. 04:34:53

@Edszkept21: tudod, mi úgy működünk, h ha tudjuk valamiről, h az jó és szükséges és lehetséges, akkor azt várjuk el, azért küzdünk, és eszünk ágában sincs megalkudni a rosszabbal.

És túl a környezetmérnökökön:
Én egy olyan országban szeretnék élni, ahol a szegény ember gyereke is lehet jogász és közgazdász (és lásd még azt a csomó szakot, ahol nem indítanak állami finanszírozású helyeket). Mert ha csak a gazdagok birtokában lesznek ezek a tudások, akkor az nagyon, nagyon rossz lesz.
Nem?
Márpedig jelen állás szerint ez fog történni.

pandava 2012.12.24. 09:46:54

@Zöld_Dani: "Én egy olyan országban szeretnék élni"

Ezzel sokan így vannak, de jó páran nem csak vágyakoznak, lépnek.
Lelépnek.

Amúgy van abban a bölcsességben valami, hogy egy népnek olyan a vezetése, amilyet megérdemel. Szerintem a greenpeace értékrendszerét a nagypolitikában leginkább az lmp testesíti meg. Van neki, -de más pártoknak is- egy alternatív költségvetése, hogy ő mire szánna pénzt, mit hogy tenne. Egy fél xfaktornyi időt igényelne ennek átfutása, de fontosabb kiben van benne az x.

Hogy kire szavazok 4 évente? Attól függ melyik kampánystáb tudja sikeresebben meg-karakter-gyilkolni, besározni, megpecsételni a másikat.

Művelt, önállóan gondolkodni tudó és akaró emberfőkre van szükség, mennél többre. Ezt csak az oktatástól várhatjuk. És épp ettől veszik el a forrást...

Edszkept21 2012.12.24. 13:31:04

@Zöld_Dani: Látod ebben tökéletesen egyetértünk.
Tény, hogy minden beképzelt p****a jogra vagy gazdaságira megy.
Aki meg csóró és nincsenek kapcsolatai, de élete a jog vagy a gazdaság, az... hát nem tudom mi lesz vele. :( Pedig oda is mennének elhivatottak, nemcsak a nagyképű plázacicák.
süti beállítások módosítása