Greenpeace Magyarország

A Greenpeace Magyarország politikailag és anyagilag független környezetvédő szervezet, része a több mint 55 országban jelen lévő Greenpeace-irodák hálózatának.

Látványos, bátor és békés eszközökkel hívjuk fel a figyelmet a környezeti problémákra, és azok megoldásaira. Egy élhető és békés jövő érdekében dolgozunk itthon és a nagyvilágban.

Függetlenségünket és szabadságunkat az biztosítja, hogy nem fogadunk el támogatást államoktól, politikai pártoktól és cégektől. Működésünk kizárólag olyan magánszemélyek adományainak köszönhető, mint te!

Munkánkat a http://greenpeace.hu/tamogass oldalon keresztül támogathatod. Adószámunk: 18178883-1-42. Köszönjük!

Friss topikok

11 anyag, ami károsítja a gyereked agyát

2014.03.26. 18:55 SimonG

A Forbes nemrégiben jelentett meg egy listát azon anyagokról, amelyek károsíthatják a gyermekek agyi fejlődését. Mára, részben pár vegyi anyagnak köszönhetően, a megszületett gyermekek 10-15%-ánál idegrendszeri fejlődési zavart, például autizmust, diszlexiát, ADHD-t (hiperaktivitást) figyelhetünk meg. Habár ezekért részben a gének is felelősek, a megbetegedéseknek csak a 30-40%-a esetében okolhatjuk a géneket, a maradék 60-70%-ért a környezeti hatások tehetők felelőssé.

pregnant-women-protest-against.jpg

A cikk alapja a The Lancet Neurology kutatása, ahol egyenesen egy néma járványról beszélnek, amely során mérgezzük a gyermekek idegrendszeri fejlődését. A kutatók 2006-ban 5 ilyen anyagot azonosítottak, ám mára ez a lista 11-re növekedett. Az eredeti szerző, Philippe Grandjean, a Harvard School of Public Health kutatója szerint különös probléma az, hogy mennyire sok gyermek károsodik ezen anyagok miatt; növekszik a figyelemhiányos zavarok aránya, késik az agyi fejlődés, csökken az iskolai teljesítmény, és mindez egyre jobban az ipari és mezőgazdasági kemikáliákhoz köthető. Bár sok anyagot már évekkel korábban betiltottak, mégis megtalálhatóak a környezetünkben, mert lassan bomlanak le.

Az alábbi 11 vegyi anyaghoz/anyagcsoporthoz köthetőek elsősorban a gyermekek agyi károsodásai:

Ólom – Károsítja az idegrendszert, a fejlődését, csökkenti az intelligenciát. Bár az ólmozott benzint 1999-ben itthon betiltották, az addigra már több generáció agyát károsította. Még sokfelől érhet minket ólomszennyezés, például az ivóvízhálózat a régebbi, 30 évesnél öregebb házakban ólomcsövekben fut melyből sok ólom jut a szervezetünkbe, hacsak nem engedjük ki a csapot ivás, főzés előtt több percre. Kutatások szerint nincs biztonságosnak mondható ólomszint.

Arzén – Fő forrása az ivóvíz; a gyermekek kognitív képességeit jelentősen rontja. A vízben található arzén emellett rákkeltő is. Magyarországon még mindig nagyon sokan isznak olyan vizet, mely a határértékek felett tartalmaz arzént. A halakban található (szerves) arzén nem igazán káros az ivóvízéhez képest.

Klórpirifosz, DDT rovarirtó szerek – Az agy struktúrája megváltozik, és a károsodás fennmarad kitettség esetén. Bár a DDT-t már sok éve betiltották, a klórpirifosz igen elterjedt vegyszer a hazai mezőgazdaságban, a magyar boltokban kapható zöldségek-gyümölcsök gyakran szennyezettek klórpirifosszal. A Greenpeace méhgyilkos 7 vegyülete között is szerepel a klórpirifosz. Vizsgálatok szerint a klórpirifosz jelenlétét még a határérték alatt sem mondhatjuk gyermekek számára biztonságosnak. A DDT pedig import élelmiszerekben, termékekben fordulhat elő.

Toluol – Elterjedt oldószer. Ha az anya kapcsolatba kerül ezzel az anyaggal, a gyermekének agya károsodik, például figyelemhiányos lesz. (Lásd még az EPA és az OSHA összefoglalóját a toluolról.)

Mangán – Az ivóvízben előforduló mangán csökkenti a matematikai tudást, valamint az intelligenciát is; az ADHD-val hozták összefüggésbe.

Fluorid – A magas fluorkoncentráció valószínűsíthetően a gyermekek IQ-jának kimutatható csökkentését okozza.

Metil-higany – Már a magzat fejlődését is jelentősen károsítja. A WHO szerint leginkább a tengeri hal, halkonzerv fogyasztása okoz jelenleg kitettséget. Európai mérések is rendszeresen nagyon magas metil-higany-koncentrációt mutattak például tonhalkonzervekben.

Tetraklór-etilén (perklór-etilén) – Ipari szerves oldószer, csavarlazító, amely hiperaktivitást és agresszivitást okoz, és hozzájárul ahhoz, hogy valaki pszichiátriai gondozásra szoruljon. A szülők kitettsége veszélyezteti a gyermeket is. A következő foglalkozások esetén jelentős a szennyezés esélye: ápolónő, gyógyszerész, takarító, fodrász, kozmetikus. Magyarországon például Abasáron került szennyezés miatt az ivóvízbe ez az anyag.

Brómozott égésgátlók – Az elterjedt polibrómozott égésgátlók jelentős részét már betiltották, de a mai napig tele van velük a lakásunk, az autónk, műszaki cikkek, bútorok, függönyök, kárpitok, szőnyegek. A szülők kitettsége a gyermekek idegrendszeri fejlődésének károsodását okozhatja.

Poliklórozott bifenilek (PCB) – Ezen anyagcsalád szintén sok éve tiltott, ám még gyakran kimutathatóak például a talajból, tengerből; bekerülhetnek élelmiszerekbe, halakba, sőt az anyatejbe. A PCB-k a kutatások szerint szerint csökkentik a csecsemők, gyermekek kognitív képességeit.

Két további anyagról, a cumisüvegekben betiltott (de más ételtárolókban, hőnyomott papírokban még engedélyezett) polikarbonátban található biszfenol-A-ról, és a főleg PVC műanyagokban megtalálható ftalátokról is gyanítják ezen hatásokat. A kutatást jegyző tudós szerint ezt a káros „járványt” csak a vegyi anyagok szigorúbb vizsgálatával és engedélyezésével lehetne megállítani. Mivel világméretű problémáról van szó, hatékonyan csak nemzetközileg, vagy minimum uniós szinten lehetne fellépni. Az uniós REACH rendelet, valamint az élelmiszerek és növényvédő szerek jelenlegi szabályozása, ellenőrzése láthatóan képtelen kizárni ezen veszélyes anyagokat.

China1_0.jpg

Kis odafigyeléssel és a címkék alapos böngészésével a kockázatok valamelyest csökkenthetőek. Emellett érdemes követni a Greenpeace és más szervezetek kampányait is, és élni a civil nyomásgyakorlás erejével.

Az eredeti cikket fordította és kibővítette Simon Gergely, a Greenpeace regionális vegyianyag-szakértője.


Szólj hozzá!

Címkék: gyerekek autizmus ivóvíz idegrendszer diszlexia higany agyműködés ftalát arzén ólom vegyi anyagok ADHD Fluorid

A bejegyzés trackback címe:

https://greenpeace.blog.hu/api/trackback/id/tr145879847

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása