Greenpeace Magyarország

A Greenpeace Magyarország politikailag és anyagilag független környezetvédő szervezet, része a több mint 55 országban jelen lévő Greenpeace-irodák hálózatának.

Látványos, bátor és békés eszközökkel hívjuk fel a figyelmet a környezeti problémákra, és azok megoldásaira. Egy élhető és békés jövő érdekében dolgozunk itthon és a nagyvilágban.

Függetlenségünket és szabadságunkat az biztosítja, hogy nem fogadunk el támogatást államoktól, politikai pártoktól és cégektől. Működésünk kizárólag olyan magánszemélyek adományainak köszönhető, mint te!

Munkánkat a http://greenpeace.hu/tamogass oldalon keresztül támogathatod. Adószámunk: 18178883-1-42. Köszönjük!

Friss topikok

Még mindig nem látjuk a római-parti terveket

2017.03.23. 11:07 Greenpeace Magyarország

Sokáig januárra ígérték. A március 6-i lakossági fórumon azt, hogy másnap megjelenik – végül 10 napba telt, míg sikerült feltölteni a római-parti gát két nyomvonalát összehasonlító tanulmányt. Egy kis probléma azért van. A tanulmány azt a látszatot kelti, mintha a parti mobilgát és a Nánási út–Királyok úti gát kidolgozott műszaki terveit hasonlítaná össze. Valójában ezek a tervek nem léteznek. Ez tehát olyan, mint verselemzést írni úgy, hogy a két összehasonlítandó verset nem is olvastuk.

osszeh.jpg

A március 6-i lakossági fórumon egyértelművé vált, a helyiek többsége a Nánási úti gát mellett tenné le a voksát – ha megkérdeznék a véleményét. Társadalmi egyeztetésre azonban nem került sor, a lakosságot teljesen kihagyták a döntés előkészítéséből. A hivatkozási alap végig a szakértők véleménye volt.

Közben kiderült, csak a szűken értelmezett műszaki szempontok kerültek mérlegelésre – két geotechnikai szakértő részéről. Nem mondta el ugyanakkor a véleményét sok más szakértő: sem környezetmérnökök, sem tájépítészek, sem erdészek, sem urbanisták, sem szociológusok.

Az sem mindegy tehát, hogy milyen szakértőkre hivatkozunk. Az összehasonlító tanulmánynak nevezett dokumentum egyébként arra a következtetésre jut: műszakilag mindkét nyomvonal megvalósítható.

„Vagyis a szerzők a kompetenciájukba tartozó szakterületen döntetlenre hozzák ki az eredményt a versengő nyomvonalak között. Sajátos fordulat, hogy a dolgozat végén a szerzők mégis állást foglalnak a parti nyomvonal mellett, éppen azon szempontok alapján, amelyek nem tartoznak a mérnöki kompetenciába”írja az atlatszo.hu.

30119695362_6f6549c62c_k.jpg

2016. októberben több ezren álltak ki a római-parti fákért. © JÁRDÁNY Bence/Greenpeace

Tarlós István főpolgármester nagy nyomást gyakorol a fővárosi képviselőkre, hogy pár héten belül szavazzák meg a parti nyomvonalat. Szerintünk lelkiismeretes fővárosi képviselő ennyi információ alapján egyszerűen nem mondhat igent Tarlós változatára!

A környéken lakók érdekeit képviselő szervezetek a Fővárosi Önkormányzat épülete elé hívnak mindenkit, aki hangot szeretne adni a véleményének, annak érdekében, hogy rábírják a képviselőket: ne szavazzák meg a part menti gátról szóló javaslatot. Március 27-én, hétfőn 18:00 órától várják azokat, akik a Római-partot úgy szeretnék árvízvédelmileg biztosítani, hogy közben a természeti értékek is megmaradnak.

 


Szólj hozzá!

Címkék: zöldfelület zöldterület Budapest Római-part

A bejegyzés trackback címe:

https://greenpeace.blog.hu/api/trackback/id/tr2312364169

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása