Greenpeace Magyarország

A Greenpeace Magyarország politikailag és anyagilag független környezetvédő szervezet, része a több mint 55 országban jelen lévő Greenpeace-irodák hálózatának.

Látványos, bátor és békés eszközökkel hívjuk fel a figyelmet a környezeti problémákra, és azok megoldásaira. Egy élhető és békés jövő érdekében dolgozunk itthon és a nagyvilágban.

Függetlenségünket és szabadságunkat az biztosítja, hogy nem fogadunk el támogatást államoktól, politikai pártoktól és cégektől. Működésünk kizárólag olyan magánszemélyek adományainak köszönhető, mint te!

Munkánkat a http://greenpeace.hu/tamogass oldalon keresztül támogathatod. Adószámunk: 18178883-1-42. Köszönjük!

Friss topikok

10 tipp a műanyagmentes júliusra!

2018.07.14. 20:46 NyitrayDani

Így kerülheted el a fölösleges műanyag szemét termelését

Összeszedtünk jó néhány hasznos ötletet, amelyekkel egyszerűen csökkentheted az általad megtermelt műanyag szemét mennyiségét. Fontos, hogy a nagyvállalatok és a kormányok is bátor lépéseket tegyenek – de ne várj rájuk, kezdj el műanyagszemét-mentesen élni még ma!

Ahogy azt korábbi cikkünkben írtuk, a Földet elárasztó műanyag szemét környezeti és egészségügyi kockázatait felismerve egyre több ország dönt az eldobható műanyagok betiltása mellett. Épp ezért petíciót indítottunk, hogy hogy Magyarország is tiltsa be az eldobható műanyag szatyrok forgalmazását. Amíg ezt közösen elérjük a döntéshozónál, addig is itt van egy sor ötlet arra, hogy csökkentheted a műanyagszemét-termelésed.

36672326_10156436680313349_8534368718895972352_o.jpg

Ha pár alapszabályt észben tartasz, máris jó úton haladsz. Ezek az elvek segíthetnek – szigorúan ebben a sorrendben:

  1. Refuse”: Mondj nemet az eldobható műanyagokra!

  2. Reduce”: Csökkentsd a műanyaghasználatod, ne használj eldobható műanyagokat.

  3. Reuse”: Használd újra és újra a már meglévő műanyag termékeket.

  4. Recycle”: Ha egy műanyag szatyornak, palacknak vagy más terméknek már végképp nem lehet új funkciókkal meghosszabbítani az élettartamát, dobd ki szelektíven!

És most jöjjön pár gyakorlati tipp is, amiket könnyen beépíthetsz a mindennapokba:

  1. Használj vászontáskát!
    A bevásárlásnál nagyon könnyen kiváltható a műanyag szatyrok és zacskók használata egy kis odafigyeléssel. Készülj tudatosan a bevásárlásra: vigyél magaddal saját vászontáskát, vagy többször használható, strapabíró szatyrot. A már megunt ruhákból is készíthetsz egyedi vászontáskát, így két legyet ütsz egy csapásra!
    36617498_10156433809988349_5241887570496847872_n.jpg

  2. A zöldséget és kiflit se eldobható műanyagba tedd!
    A zöldségek, gyümölcsök egy részét simán lehet csomagolás nélkül egyenesen az otthonról hozott vászontáskába helyezni: ha csak két szem almát vagy egy fürt banánt veszel például, gond nélkül haza tudod vinni a vászontáskádban. Arra az esetre,ha külön kisebb zacskókra van szükséged, remek megoldás régi függönyanyagból vagy más vékony textilből készíteni tartós vászonzsákokat erre a célra. Ha nem vagy „csináld magad” típus, van olyan bolt, ahol vásárolni is tudsz ilyet!

  3. Mondj nemet a szívószálra!
    A szívószál használata egyes kivételes élethelyzeteket leszámítva teljesen felesleges. Ha szórakozni mész, az ital rendelésekor előre szólj: te nem kérsz szívószálat. Évente csak a hazai vendéglátóhelyekben annyi szívószálat használunk, amennyivel 2 és félszer körbe lehetne érni a Földet – itt az ideje változtatni!

  4. Légy PET-mentes!
    Hordj magadnál tartós kulacsot, amiből friss csapvizet fogyaszthatsz! A friss, hideg csapvíznél nincs, ami jobban oltaná a szomjat. Itt a kánikula: a PET-palackba csomagolt cukros üdítők helyett válassz egy neked szimpatikus kulacsot, nem fogod megbánni. Rengeteg méretű, anyagú, stílusú kulacs érhető el: üveg, tartós műanyag, víztisztítós, színes, kicsi, nagy… Hidd el, egy idő után el sem akarsz majd indulni sehová a kedvenc kulacsod nélkül! Itt egy közösségi szerkesztésű térképen is megtekintheted, hogy Magyarországon milyen vendéglátóhelyeken (vagy egyéb helyszíneken) tudod újratölteni gond nélkül a palackod. Ha a csapvíz helyett másra vágysz, válaszd a betétdíjas termékeket. Magyarországon elképesztő mennyiségű, évente másfél milliárd pillepalack kerül forgalomba, ennek pedig kevesebb mint tizedét hasznosítjuk újra. Az újrahasznosítás fontos, de nem mentheted fel a rengeteg PET-palack használatát pusztán azzal, hogy szelektíven gyűjtöd. Mondj nemet a PET-palackra!
    36923461_10156444376593349_6165021401280413696_n.jpg

  5. Viszlát, eldobható műanyag pohár!
    Szórakozóhelyeken, fesztiválokon mindig legyen nálad egy jól bevált repohár, ezzel rengeteg felesleges műanyag szeméttől kíméled meg a bolygót. Gondolj bele, egy italt hány percig fogyasztasz – az utána eldobott műanyag pohár viszont évszázadokig nem bomlik még le. Ez így nincs rendben. Ha bulizni indulsz, lapuljon a táskádban egy repohár!

  6. Válaszd a felesleges csomagolóanyagtól mentes termékeket!
    Biztos te is láttál sokkoló képeket teljesen feleslegesen több réteg műanyagba csomagolt ételekről, gyümölcsökről, zöldségekről. Ez tényleg elképesztően bosszantó tud lenni, de ne feledd: minden egyes vásárlás egy szavazat! Ha megveszel egy ilyen terméket, azzal ennek a terméknek a gyártóját támogatod – az üzlet pedig, ahol beszerezted, újat fog ebből a fölöslegesen csomagolt termékből venni, hiszen „jól fogy”. Már Budapesten is van csomagolóanyagmentes bolt, de minden üzletben és a piacon is keresd az olyan termékeket, amelyek nincsenek vagy alig vannak becsomagolva.

  7. Kajarendelés? Inkább főzz!
    Ha nagyon gyakran rendelsz ételt, érdemes átgondolni: nem lenne jobb főzni, magaddal vinni egy kis nasit, vagy együtt ebédelni a munkatársakkal egy közeli helyen? Persze mindenkinek előfordul olyan napja, amikor egyszerűen még a kisboltig lemenni is lehetetlennek tűnik, ilyenkor szoktunk a kedvenc házhozszállítónkhoz fordulni. Ha sehogy sem tudod elkerülni a házhozszállítást, próbálj olyan étteremtől rendelni, akik nem eldobható műanyagba csomagolnak.

  8. Válassz eldobhatócsomagolás-mentes kozmetikumokat!
    Mosószer, sampon, tusfürdő, szappan… a lista igen hosszú a háztartási kozmetikumok és más szerek terén. Itt is válassz olyan megoldásokat, amik nem járnak felesleges hulladékkal. Válassz csomagolásmentes kemény szappanokat és sampononokat, ha pedig van rá lehetőséged, olyan üzletben vásárold pl. a mosószert, ahol újratöltik neked! Jó megoldás, ha hígítható, koncentrált vegyszereket veszel, így arányosan kevesebb csomagolóanyagot kapsz hozzá.

  9. Fogyassz kevesebbet!
    Általánosságban érdemes mindig belegondolni, valóban szükséged van-e arra az új termékre. Szükséges egy új mobil? Egy új ruhától jobban érzed majd magad? Kell még az a sokadik sör ma este? Biztos szükséged van arra a sokadik konyhai kütyüre? A fogyasztói társadalom gyermekeiként tudatosan fel kell tegyük magunknak ezt a kérdést minden alkalommal, hiszen minden arra ösztönöz körülöttünk: vásárolj! Állj meg egy pillanatra és fontold meg, tényleg szükséged van-e erre.

  10. Légy te a változás motorja, győzz meg másokat!
    Ha már az életed szinte minden területéről sikerült száműzni a felesleges eldobható műanyagokat, oszd meg másokkal a tapasztalataidat. Ha a pénztárnál furán néznek rád, amiért otthoni vászontasakban méreted le a zöldséget, röviden és kedvesen mondd el a pénztárosnak, miért teszel így. A személyes tapasztalatnak, tanácsoknak leírhatatlan ereje van. Minden egyes alkalommal, amikor a pénztárnál visszautasítod a műanyag szatyrot, a pultnál a szívószálat vagy a műanyag poharat, hozzájárulsz a szemléletváltáshoz. Meg fogsz lepődni, hogy a sarki kisboltos pár hét múlva már cinkos mosollyal beszéli le a többi vevőt is a felesleges műanyagról, és neked is teljes természetességgel méri le zacskó nélkül a zöldséget. A változás a te kezedben van, együtt hatalmas dolgokra vagyunk képesek!

Készen állsz a műanyagmentes júliusra?


Szólj hozzá!

Címkék: szemét tippek hulladék műanyag szennyezés

A bejegyzés trackback címe:

https://greenpeace.blog.hu/api/trackback/id/tr1914111667

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása