Greenpeace Magyarország

A Greenpeace Magyarország politikailag és anyagilag független környezetvédő szervezet, része a több mint 55 országban jelen lévő Greenpeace-irodák hálózatának.

Látványos, bátor és békés eszközökkel hívjuk fel a figyelmet a környezeti problémákra, és azok megoldásaira. Egy élhető és békés jövő érdekében dolgozunk itthon és a nagyvilágban.

Függetlenségünket és szabadságunkat az biztosítja, hogy nem fogadunk el támogatást államoktól, politikai pártoktól és cégektől. Működésünk kizárólag olyan magánszemélyek adományainak köszönhető, mint te!

Munkánkat a http://greenpeace.hu/tamogass oldalon keresztül támogathatod. Adószámunk: 18178883-1-42. Köszönjük!

Friss topikok

Megújuló energia címén tarvágás

2010.02.22. 12:22 Zöld_Dani

Jó pár hegységünkban komoly probléma, hogy a megújuló energiára hivatkozva gyönyörű erdőket vágnak tarra és égetnek el az erőművekben. Ami azért is nagy ostobaság, mert ezeket az égetőket mezőgazdasági hulladékra, aprófára tervezték és nem keményfára - ami rövidíti az égető élettartamát és a hatásfok is rossz.

Mindegy, csinálják.

S itt át is adjuk a szót a Civilek a Mecsekértnek, akik a helyi Nemzeti Parknak mondanak köszönetet, mert azok kötelességükhöz híven próbálnak tenni ez ellen valamit.

A civil lakosság szerint összefüggés lehet a Dél-Magyarország erdeiben, köztük a Mecsekben is látható erdőpusztító tarvágások és a hőerőmű fatüzelési blokkjának „etetése" miatti nagy mennyiségű faanyag-megrendelés között.
Külön hálásak vagyunk azért, mert a nemzeti park szakmai érvekkel lépett fel a tarvágások ellen.
A sakktábla-szerű tarvágások a jogalkotói szándékkal ellentétesek, a jogszabályok kijátszására irányulnak, így tilosak.
Civilek a Mecsekért Mozgalom a folyamatos erdőborítást biztosító, természetes , un. „ szálaló” gazdálkodást előtérbe helyezését szeretné elérni, ahogy ez Ausztriában, Svájcban, Németországban is működik.
Nem lehet elsődleges cél a profitorientált erdőgazdálkodás, már csak azért sem, mert a költségvetési nagykalapba minimális haszon jut az erdészetektől, míg a jövő nemzedékeinek  a kizsigerelt, lepusztított, erdőnek nem nevezhető, monokultúrák maradnak.  Ha a valódi erdő, a legmagasabb szintű ökoszisztéma eltűnik számukra, ez a mi nemzedékünk felelőssége!
Örülünk, hogy a Duna- Dráva Nemzeti Park Igazgatósága egyre jobban kiáll a feladatkörébe tartozó védett erdők megmentéséért.


2 komment

Címkék: klíma ostobaság erdő megoldások mecsek megújulók

A bejegyzés trackback címe:

https://greenpeace.blog.hu/api/trackback/id/tr321780586

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

GP-gépház 2010.02.23. 10:31:01

No itt egy szép lábjegyzet a fentiekhez: a vértesi erőmű, melynek állami támogatása ellen itt greenpeace.hu/hirek/p1/rkezdo/i216 felszólaltunk a WWF-fel közösen, most tiltakozik, mondván, h nekik csomót csökkent a kibocsátásuk, mert szénről átálltak "biomasszára". Gratulálunk :-)
.
Cáfol a Vértesi Erőmű

A Vértesi Erőmű (VE) Zrt. berendezésein 2005-2008 között számos környezetvédelmi célokat is szolgáló beruházást hajtott végre, amelyek nyomán lehetővé vált a biomassza nagy mennyiségű felhasználása is - válaszolta a társaság a WWF és a Greenpeace múlt heti kritikáira válaszolva. A természetvédők közös közleményben ítélték el a VE-nek juttatott 1,9 milliárd forintos állami támogatást, megfogalmazásuk szerint a kormány "sokadszorra segíti ki közpénzen az erőművet, az ország legszennyezőbb, és a fogyasztóknak, valamint az államnak legtöbbe kerülő erőművét". Az erőmű szerint szén-dioxid-kibocsátása a 2005-ös 1,70 millió tonnáról 914 ezer tonnára csökkent tavaly, 2010-ben pedig 616 ezer tonnás várható kibocsátást prognosztizálnak. A csökkenés a termelési volumen optimalizálásának és a biomassza alapú tüzelés növekedésének az eredménye.

(Napi Gazdaság, 2010. február 23., kedd, 3. oldal)

fixilány 2010.02.23. 21:54:23

magyarul azzal bizonygatják a környezetvédő voltukat, hogy jó sok fát vágnak ki
süti beállítások módosítása