Greenpeace Magyarország

A Greenpeace Magyarország politikailag és anyagilag független környezetvédő szervezet, része a több mint 55 országban jelen lévő Greenpeace-irodák hálózatának.

Látványos, bátor és békés eszközökkel hívjuk fel a figyelmet a környezeti problémákra, és azok megoldásaira. Egy élhető és békés jövő érdekében dolgozunk itthon és a nagyvilágban.

Függetlenségünket és szabadságunkat az biztosítja, hogy nem fogadunk el támogatást államoktól, politikai pártoktól és cégektől. Működésünk kizárólag olyan magánszemélyek adományainak köszönhető, mint te!

Munkánkat a http://greenpeace.hu/tamogass oldalon keresztül támogathatod. Adószámunk: 18178883-1-42. Köszönjük!

Friss topikok

Zöld szabvány

2010.03.25. 10:49 gbrka

A technológiai fejlődést nem lehet, és nem is érdemes megállítani. De miért ne tehetnénk zöldebbé?

Erre kínál megoldást az EPEAT (Electronic Product Environmental Assessment Tool, elektronikai eszközök környezetvédelmi értékelő rendszere) Ez egy tervezési standard, ami 51 kritériumot fogalmaz meg, és bronz, ezüst, és aranyfokozatokat oszt ki az arra érdemesek között. A szabvány az IEEE 1680-as sorszámát viseli. (Egy, villamosmérnököket egyesítő nemzetközi szervezet után.)

Az értékelési szempontok kidolgozásánál sok százan dolgoztak össze, és nem csak környezetvédők. Akadémikusok, kormányzati szervek (EPA), valamint egyes multik és képviseltették magukat (Wal-mart és a best-buy is felajánlotta segítségét) Aki elszeretné nyerni a minősítést, amiről ma már biztosan állíthatjuk hogy presztízs-értéke van, legalább 23 kitételnek meg kell felenie. Ha ezen kívül még 50%ot sikerül teljesíteni ezüstöt ér, és aranyat pedig 75%-tól ítélnek oda.

Minek kell megfelelni? Nem tartalmazhatnak a készülékek mérgező anyagokat, például ólmot, kadmiumot vagy higanyt . Az élettartam növelése is elsődleges szempont, a garanciális javítások idejét is az elvártnál hosszabbra tervezik, ami a pénztárcánknak is jó hír. Valamint az alkatrészek könnyű cserélhetősége, hogy ne az egészet kelljen kidobni meghibásodás esetén. Kötelező feltétel a 65%ban újra felhasznált anyagok használata, arany minősítést 90% ér. Nemcsak a termék minőségét és a felhasznált anyagokat nézik, hanem hogy milyen körülmények között folyik a gyártás, és az eladás után milyen szolgáltatásokat nyújt még a gyártó (használt elemek, akkumulátorok visszavétele)

Az epeat hivatalos honlapján, a www.epeat.net -en további részeleteket olvashatunk, például az összes kritériumot, vagy megnézhetjük hogy melyik gyártónak milyen minősítést sikerült elérnie. Érdekesség hogy országonként állíthatjuk a szűrőt, és Magyarországon például jelenleg 323 ezüst, és aranyfokozatú termékkel találkozhatunk a boltok polcain.

A Greenpeacenél is létezik egy osztályozási rendszer, mely besorolja a nagy elektronikai cégeket környezet terhelésük szempontjából. Az epeat rendszere csak a gyártók egyes termékeit vizsgálja a speciális szempontok alapján.

Erre igazán érdemes odafigyelni, mert a XXI században nem élhetünk elektromos berendezések nélkül, de megválaszhatjuk itt is hogy mennyit teszünk a környezetünkért. Minél inkább ezeket a termékeket keressük, annál inkább megéri a gyártóknak befektetni.


Szólj hozzá!

Címkék: vásárlás technológia megoldások elektronika epeat

A bejegyzés trackback címe:

https://greenpeace.blog.hu/api/trackback/id/tr771830102

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása