Greenpeace Magyarország

A Greenpeace Magyarország politikailag és anyagilag független környezetvédő szervezet, része a több mint 55 országban jelen lévő Greenpeace-irodák hálózatának.

Látványos, bátor és békés eszközökkel hívjuk fel a figyelmet a környezeti problémákra, és azok megoldásaira. Egy élhető és békés jövő érdekében dolgozunk itthon és a nagyvilágban.

Függetlenségünket és szabadságunkat az biztosítja, hogy nem fogadunk el támogatást államoktól, politikai pártoktól és cégektől. Működésünk kizárólag olyan magánszemélyek adományainak köszönhető, mint te!

Munkánkat a http://greenpeace.hu/tamogass oldalon keresztül támogathatod. Adószámunk: 18178883-1-42. Köszönjük!

Friss topikok

Ezerötszáz kilóméter egy liter benzinnel

2010.06.07. 15:25 boldogember

Majd ha eljönnek a szép idők, írunk rendesen a most zajló megújulós túráról, most csak egy kecskeméti élményt osztanék meg.

A Győri, Tatabányai esős napok után végre jó időben álltunk a Zöld ernyő rendezvény miatt környezeti témák iránt érdeklődő emberekkel népes, egyébként meg gyönyörű kecskeméti főtéren. A napelemes helikopter rotorja pörgött, a napelemes tücsök zizgett, a napszakács egymás után főzte a tojásokat, a szélkerék is helyes volt, minden ahogy kell. A túra sztárja egyértelműen a napelemes triciklink (nincs velünk Monyók, így nem csoda), erről beszélgetve derült ki, hogy a Kecskeméti Főiskolának is van hasonlója.

Van egy nemzetközi verseny, amit a Shell szervez, s melynek célja: minél több kilométert lefutni egy saját építésű autóval, egy liter benzinnek. A győztes asszem 4500 kilométert tud, a kecsóiak első nekifutásra 1500-at. Mondanom sem kell, hogy ezerszer kevesebb pénzből mint versenytársaik. Itt van a honlapjuk, érdemes belenézni.

De azért az is eszembe jutott: miért szervez a Shell, amelyiknek evidens érdeke a nagy benzinfogyasztás egy olyan versenyt, ahol az alacsony fogyasztású technológiák versenyeznek?

Csak nem azért, hogy az így kikisérletezett technikák aztán az ő fiókjának mélyén végezzék? Ismerve a cég etikai szintjét - itt van erről egy jó cikke blogunknak - ez simán belefér. Plána ha arra gondolok, hogy van ismert példa az esetre: régóta megvan a nikotinmentes- tehát függőséget nem okozó! - cigaretta szabadalma, mégse gyártja senki. Vagy ha arra, hogy az elmúlt évtizedekben alig csökkent az autók fogyasztása, pedig a technika ugye sokat fejlődött: mennyivel kisebbek lettek a mobilok, gyorsabbak a számítógépek, hatékonyabbak a napelemek, például.

Reméljük persze, hogy csak paranoidok vagyunk :-)


Szólj hozzá!

Címkék: shell megújulók

A bejegyzés trackback címe:

https://greenpeace.blog.hu/api/trackback/id/tr792063162

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása