Greenpeace Magyarország

A Greenpeace Magyarország politikailag és anyagilag független környezetvédő szervezet, része a több mint 55 országban jelen lévő Greenpeace-irodák hálózatának.

Látványos, bátor és békés eszközökkel hívjuk fel a figyelmet a környezeti problémákra, és azok megoldásaira. Egy élhető és békés jövő érdekében dolgozunk itthon és a nagyvilágban.

Függetlenségünket és szabadságunkat az biztosítja, hogy nem fogadunk el támogatást államoktól, politikai pártoktól és cégektől. Működésünk kizárólag olyan magánszemélyek adományainak köszönhető, mint te!

Munkánkat a http://greenpeace.hu/tamogass oldalon keresztül támogathatod. Adószámunk: 18178883-1-42. Köszönjük!

Friss topikok

Szeged Ifjúsági Napok 2010 - ahogy a szegediek látták

2010.09.15. 08:14 Kattica005

 SZINes blogbejegyzés 2010

 
 Sziasztok! Sanyi és Betti vagyunk, még soha nem jártunk eddig a SZIN-en. Sőt még semmilyen fesztiválon sem. (Na jó, Sanyi 10 évvel ezelőtt már járt egyszer a Pepsi szigeten.) Bár erre nem emlékszem már kristály tisztán (:)), a különbség mégis kézzel fogható. Egyrészt a SZIN-en a látogatók sokkal barátságosabbak és visszafogottabbak, másrészt az óriási különbség a két fesztivál közt a környezettudatosság. Azaz nem gázoltunk térdig a szemétben, hanem szemetelés helyett szelektív és kommunális kukák hadát állították csatasorba a szervezők. Mindehhez  nagymértékben hozzájárult a RE-POHÁR használata is. A Zöld Színtéren a környezettudatos standolók (köztük a Greenpeace) játékokkal, tesztekkel és egy jó beszélgetéssel külön felhívták a figyelmet ezek fontosságára. Egy hűsítőt ihattunk a a re-kocsmában, ami használt hirdetőtáblákbók és elektronikai készülékekből, régi audiókazettákból volt fölépítve. Mellette a Klímakapszulában a jövő éghajlatát saját bőrünkön tapasztalhattuk meg. A Re-textil standon nekünk már kevésbé tetsző ruhadarabokat cserélhettünk egy másik, szebbnek vélt darabra, és még sorolhatnám. A Greenpeace-standon játékokkal igyekeztük felhívni a látogatók figyelmét a környezetünkben bekövetkező változásokra, élelmiszereinkkel kapcsolatos aggodalmunkra, … a sor igen hosszú, de legfőbb mondanivalónk a problémákra való megoldások népszerűsítése: mit tudsz tenni te magad egy személyben – vagy esetleg a mi támogatásunkkal - az ügy érdekében.
 
Próbáltuk felnyitni a fiatalok szemét, mennyire aktuális és fontos kérdéskör ez. Mindig vannak kétkedők, ellentábor, akik megmondják a tutit, és jönnek a saját érveikkel, de ők is megálltak vitatkozni (a szó legjobb értelmében) és a végén, mikor ajánlottunk nekik egy kis olvasnivalót, amelyben a tudományos levezetése található egy-egy kampányunknak, volt aki azt mondta: ez a beszélgetés többet ért bármelyik kiadványnál. Na Betti ekkor mondta: ezért megérte itt lenni!
 
 Ilyen téren meg kell mondjam, elég tapasztalatlanok voltunk-vagyunk. Közvetlenül meggyőzni másokat a saját és az egyesület törekvéseiről, ez aztán a nehéz feladat - gondoltuk. Először is kell egy meggyőződés, filozófia, gondolkodás-, életmódváltás, ezek nélkül nem vagy hiteles. Másokat "megérinteni" és "elültetni" benne egy szót, egy mondatot, amit sajátjának is érez, és elindítja a felismerés útján.
(Személyes példát tudunk mondani: Alapjában véve környezettudatos a beállítottságunk, sok mindent meg is tettünk mielőtt találkoztunk az egyesülettel, de volt egy mondat amit a tv-ben hallottunk, ez adta azt a bizonyos lökést, ami miatt aktivisták lettünk: "A mai nap az utolsó amikor elkezdhetsz tenni valamit a környezeted megóvása érdekében!" Nem holnap! Ma! Aznap elmentünk a Greenpeace szegedi csoportjának heti találkozójára, és azóta is, ha tehetjük: elmegyünk.)
 
 
De visszatérve az elejére:
Kedden, a -1. napon találkoztunk először a budapesti aktivistatársainkkal. Miután csapatkapitányunk, Balázs kiosztotta a belépésre jogosító karszalagokat, bementünk és gyors terepszemle, sátorállítás után Szeged belvárosában a következő napokkal kapcsolatos tervekről beszéltünk, és persze igyekeztünk ráhangolódni a fesztiválra.
Szerdától minden nap fél tízkor gyülekeztünk. Reggeliről mindenki nagy örömére Kata, a helyi koordinátor gondoskodott. Standunkat 10 órakor nyitottuk ki.
 
Greenpeace stand részei:
 1. A pecázás, melynek a lényege, hogy egy majdnem kiszáradt tóból, (esővízgyüjtő hordoból) ki kellett fogni a halakat, ami korántsem volt olyan egyszerű mint aminek elsőre látszott, de ha mégis sikerült, és az egyes példányoknak megfelelő kérdésre is  helyes választ kaptunk, kitűzőt vagy matricát adtunk ajándékba.
2. A lengőtekénél pedig minél több fából faragott, termetes GMO-kukoricákat kellett a Földgolyó segítségével letarolni, majd annyi kérdésre kellett válaszolnod helyesen, amennyi talpon maradt. Ha sikerrel jártál máris tiéd volt a kitűző vagy a matrica.
 
No és persze rengeteg teszt, kinek milyen témakör ment jobban, GMO-s, klímás, vagy újrapapíros. Az volt a legszuperebb, hogy ezekre a dolgokra a kirakott kiadványokból szinte minden kérdésre kaphattak választ, így jobban megmarad a Greenpeace-stand üzenete a hétköznapokban is.
 
Figyelj oda a környezetedre, és tégy meg minden tőled telhetőt annak védelmében! Aki hibátlan vagy szinte hibátlan tesztet írt, az versenybe szállhatott a nap végén kisorsolt Greenpeace-es pólóért! Minden nappal egyre többen leptek meg bennünket a témában való jártasságukkal. Külön örültünk, amikor - "Nahát, de jó, itt ennyi ember gondolkodik úgy mint én!" kezdetű lelkes SZINezővel beszélhettünk, akik közül jó néhányan még többet szeretnének tudni törekvéseinkről, feliratkoztak levelező listánkra, de szép számmal akadtak akik tennének is velünk együtt az ügy érdekében aktivistaként. Nem is emlékszem volt-e olyan SZINező, aki a Komplex megújuló energiákkal kapcsolatos törvénycsomagra irányuló kezdeményezésünket, azaz a képeslapot ne írta volna alá, ezzel támogatva bennünket. Akadtak, akik lelkesen újságolták, hogy bizony ők már rendszeresen anyagiakkal is támogatják munkánkat. Megköszönve elmondtuk nekik, hogy ők is hozzájárultatok ahhoz, hogy mi akkor ott lehettünk, és még több emberhez eljuttathattuk kampányaink üzenetét. Megelégedve elmondták, hogy egyébként is kapnak arról infót, hogy a támogatások összege mire fordítódik.
 
Külön a Greenpeace-nek szánt feladat volt a Zöldrendőrség. Párosával járőröztünk a SZIN területén, zöld ill. piros pecséteket osztottunk a szórakozóknak. Zöld pecsét járt annak, aki a szemünk láttára tett környezettudatos cselekedetet, mint pl.RE-pohárból fogyasztotta a hűsítőt, vagy szelektív kukákat használta, vagy egyszerűen csak a kukába dobta a csikket, vagy meglátogatta Zöld Színtér standjait, eljött a Greenpeace-standhoz, kitöltött egy tesztet és hasonlók. Tíz Zöld pecséttel esélye lett a kedves "Zöld" SZINezőnek egy SZIN-es póló megnyerésére, amit minden este sorsoltak. Betti személy szerint nem sok piros pecsétet osztott, mert ahogy megtudták az "ellenőrzött" személyek, milyen következményekkel jár tettük, máris igyekeztek azt jóvá tenni! :)
 
Gyorsan teltek a napok, főleg hogy délutánonként a koncertek zajától mindenki buli hangulatba került és a 18 órai zárás után fokozhattuk tovább a "munkahelyi" jókedvet. Szuper kis csapat kovácsolódott össze. Mi szerintem mindig jól éreztük magunkat, hiszen kedvenc zenei előadóink koncertjeit ugrálhattuk végig, felejthetetlen élmény volt.
 
Reméljük a többiek is hasonlóképp éreztek! Köszönet a budapesti csapatnak a sok támogatásért, segítségért, a sátorhelyért, a polifoam-ért és persze, hogy egyáltalán lehetővé tették számunkra is a részvételt az egyesület munkájában és ebben a sokszínű buliban.
 
Üdv Szegedről Békefi Betti és Sanyi
 
 
 
 

Szólj hozzá!

Címkék: szeged aktivizmus

A bejegyzés trackback címe:

https://greenpeace.blog.hu/api/trackback/id/tr442279011

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása