Greenpeace Magyarország

A Greenpeace Magyarország politikailag és anyagilag független környezetvédő szervezet, része a több mint 55 országban jelen lévő Greenpeace-irodák hálózatának.

Látványos, bátor és békés eszközökkel hívjuk fel a figyelmet a környezeti problémákra, és azok megoldásaira. Egy élhető és békés jövő érdekében dolgozunk itthon és a nagyvilágban.

Függetlenségünket és szabadságunkat az biztosítja, hogy nem fogadunk el támogatást államoktól, politikai pártoktól és cégektől. Működésünk kizárólag olyan magánszemélyek adományainak köszönhető, mint te!

Munkánkat a http://greenpeace.hu/tamogass oldalon keresztül támogathatod. Adószámunk: 18178883-1-42. Köszönjük!

Friss topikok

A Fehér Ház eltitkolt adatai a Mexikói öböl olajkatasztrófájáról

2010.10.23. 08:27 Greenpeace

Az Obama kormányzat kezdetben alábecsülte a Macondo kútból kiömlő olaj mennyiségét – állítja egy közelmúltban nyilvánosságra hozott jelentés. Röviddel az olajfúró platform felrobbanása után a Fehér Ház megtiltotta a szennyezés mértékéről szóló jelentés kiadását.
Barack Obama amerikai elnök túlzottan elfogultnak bizonyult a BP óriásvállalat képességeivel szemben, mely szerint az megfelelően tudja kezelni a Mexikói-öbölben bekövetkezett katasztrófa következményeit – olvasható egy közelmúltban nyilvánosságra hozott jelentésben. Az ügy kivizsgálására létrehozott bizottság állítása szerint a kormány az első 10 napban alábecsülte a katasztrófa mértékét és nem tett meg minden tőle telhetőt az olajfolt terjedésének megállítására.

További vádak is érték Washingtont. Röviddel az olajfúró platform felrobbanása után a Fehér Ház blokkolt minden, a szennyezés mértékéről szóló jelentés kiadását. A tudósok nem hozhatták nyilvánosságra a valós adatokat az olajkiömlés mértékéről.


A Nemzeti Óceáni- és Légköri Testület (National Oceanic and Atmospheric Administration) kiadványa szerint napi 2,6 és 4,6 millió gallonig terjedő olaj ömlött a tengerbe. Ezzel szemben a kormány által kiadott jelentésben- egészen szeptember elejéig - napi 210 ezer gallon olajmennyiség szerepelt. Szeptember elején ez a szám 2,6 millió gallonra módosult.

A Szövetségi kormány azonnal reagált az őket ért vádakra. A kormány azzal érvelt, hogy nem szeretett volna felesleges aggodalmat kelteni, mielőtt felmérik a katasztrófa mértékét, továbbá fel szerettek volna készülni minden eshetőségre mind regionális, mind állami szinten.
Az, hogy valójában miért próbálta meg eltitkolni a kormány a valós adatokat még nem tisztázott.

Az augusztus 4-én kiadott jelentés szerint a kiömlött olajnak már „csak” 26 százaléka van jelen tengerben, a többit részben sikerült begyűjteni, elégetni, vagy pedig elpárolgott, lebomlott – áll az amerikai kormánynak dolgozó szakértők jelentésében.
Azonban egy független kutatócsoport ezzel szemben azt állítja, hogy az olaj nem kevesebb, mint 70 százaléka még mindig jelen van a vízfelszín alatt. ,,Vajon hová tűnt az a sok olaj?” – tehetnénk fel a kérdést.

„Hogyan bízhatnánk az amerikai kormányban a fúrások kiterjesztésével kapcsolatban, amikor először megpróbálták eltitkolni a problémákat” teszi hozzá Phil Radford a Greenpeace ügyvezető igazgatója. Amikor a kormányunk az olajvállalatok érdekeit helyezi előtérbe az igazság rovására, az emberek és a környezet veszít. Ez kiemeli azt a tényt, hogy egy független kutatásra van szükség, amely vállalati pénzektől mentes. Ennek a kutatásnak az eredménye a jövő generációira is hatással kell, hogy legyen a katasztrófa valós hatásait feltárva.”
A Mexikói-öbölben tartózkodik jelenleg is a Greenpeace egy hajója, fedélzetén tudósokkal, akik a katasztrófa valódi következményeit bemutató vizsgálaton dolgoznak.
 

Jim Efstathiou Jr cikke, a magyar verzióért köszönet Urbán Eszternek és Dócze Biankának.


1 komment

Címkék: usa bp olajkatasztrófa szégyelljék magukat

A bejegyzés trackback címe:

https://greenpeace.blog.hu/api/trackback/id/tr652391211

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

TheWbtist 2010.12.12. 17:31:15

Idevágó hír:
A kiömlött olaj megváltoztatta a Mexikói-öböl tengeri áramlásait.

ffek.hu/blog/hetesi_zsolt/messze_van_e_mexikoi_obol
süti beállítások módosítása