Greenpeace Magyarország

A Greenpeace Magyarország politikailag és anyagilag független környezetvédő szervezet, része a több mint 55 országban jelen lévő Greenpeace-irodák hálózatának.

Látványos, bátor és békés eszközökkel hívjuk fel a figyelmet a környezeti problémákra, és azok megoldásaira. Egy élhető és békés jövő érdekében dolgozunk itthon és a nagyvilágban.

Függetlenségünket és szabadságunkat az biztosítja, hogy nem fogadunk el támogatást államoktól, politikai pártoktól és cégektől. Működésünk kizárólag olyan magánszemélyek adományainak köszönhető, mint te!

Munkánkat a http://greenpeace.hu/tamogass oldalon keresztül támogathatod. Adószámunk: 18178883-1-42. Köszönjük!

Friss topikok

Zöld Karácsony

2010.12.17. 08:17 Lars_108

Közelednek az Ünnepek. Az utóbbi időben ezt a kijelentést egyre többen kapcsolják a hihetetlen mértékű fogyasztáshoz és pazarláshoz. Szerencsére számos módja van annak, hogy az Ünnepek alatt is környezettudatosak legyünk. Lássuk, hogyan valósítható meg a Zöld Karácsony.



Sok esetben nem tudjuk, hogy szeretteinket mivel lephetnénk meg. Ilyenkor néha óhatatlanul előfordul, hogy egy személytelen „porfogó” kerül a fa alá. Úgy gondolom, ne azért vegyünk ajándékot, hogy „letudjuk” a dolgot, hanem mert arra valóban szüksége van az illetőnek. Kerüljük a többszörösen becsomagolt, műanyag ajándékokat. Nagyobb sikert érhetünk el egy saját kezűleg készített (és akár elfogyasztható) ajándékkal.

Az ajándékokat soha ne csomagold be! A Greenpeace tavaly indította el a Ne csomagolj! mozgalmat, melynek a karácsonyi csomagolópapírok pazarló és teljesen fölösleges voltára hívja fel a figyelmet. A kezdeményezés jelképe a zöld szalag lett, mellyel kifejezhetjük: Nem használunk csomagolópapírt Karácsonykor, és ezzel hozzájárulunk a fák megmentéséhez. Csatlakozz, és tudj meg többet a mozgalomról!

A legkevesebb környezetterhelést úgy érhetjük el, hogy nem tárgyi ajándékokkal készülünk, hanem különféle „szolgáltatásokkal”. Színház- és mozijegyek, utazások és tanfolyamok is ajándékozhatók. Adhatunk kirándulásra, takarításra vagy masszírozásra beváltható saját készítésű „kuponokat”.

Ha vásárolni indulunk, mindenképpen vigyünk magunkkal saját táskát, szatyrot, így nem kell a sok-sok műanyag zacskót elfogadnunk a boltokban, és sokkal kevesebb szemetet termelünk. Vásárlásoddal a helyi termelőket támogasd: a hipermarketek helyett irány a karácsonyi vásár és a kisebb boltok! Ma már egyszerűen kideríthető egy termék származási helye. Vásárlásoddal nemes ügyet is támogathatsz: egy finom Fair Trade kávé vagy csoki nem csak jó ajándék, de a szegényebb országok termelőit is támogatod választásoddal.

A karácsonyfa választás központi problémája az előkészületeknek. A környezetbarát megoldás természetesen a gyökeres fenyőfa vásárlása, amit Karácsony után kiültethetsz a kertbe, sőt évek óta lehet visszaváltható fát is venni! A díszítésnél használjuk ugyanazokat a díszeket (lehetőleg természetes anyagokból készített), nem kell minden évben újakat venni. Ha fényfüzéreket is használni akarunk, akkor azok mindenképpen energiatakarékos LED-es füzérek legyenek. Ezeknek nem kell egész nap bekapcsolva lenniük: Nappal amúgy sem látható annyira a kivilágítás, amikor pedig mindenki alszik, vagy házon kívül van, akkor teljesen fölösleges égetni. Ha saját kezűleg készített, elfogyasztható díszeket használunk (habcsók, mézeskalács, házi szaloncukor) akkor több környezetvédelmi szempontot is kipipálhatunk.

A nagy ünnepi készülődés közepette ne felejtsük el a Karácsony valódi jelentését, és ne a mértéktelen fogyasztást lássuk benne.

Boldog Zöld Karácsonyt Mindenkinek!


1 komment

Címkék: fogyasztás hulladék tudatos vásárlás hülyülés jó dolgok

A bejegyzés trackback címe:

https://greenpeace.blog.hu/api/trackback/id/tr402500286

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása