Greenpeace Magyarország

A Greenpeace Magyarország politikailag és anyagilag független környezetvédő szervezet, része a több mint 55 országban jelen lévő Greenpeace-irodák hálózatának.

Látványos, bátor és békés eszközökkel hívjuk fel a figyelmet a környezeti problémákra, és azok megoldásaira. Egy élhető és békés jövő érdekében dolgozunk itthon és a nagyvilágban.

Függetlenségünket és szabadságunkat az biztosítja, hogy nem fogadunk el támogatást államoktól, politikai pártoktól és cégektől. Működésünk kizárólag olyan magánszemélyek adományainak köszönhető, mint te!

Munkánkat a http://greenpeace.hu/tamogass oldalon keresztül támogathatod. Adószámunk: 18178883-1-42. Köszönjük!

Friss topikok

Nuclear no gracias!

2011.04.25. 09:04 Toma001

A márciusi Japán földrengés nemcsak a szigetországot rázta meg. A 9,8as erősségű földrengés súlyos károkat okozott a Csendes-óceáni térségben, lélektani hatása pedig a világ összes pontját elérte. A fukushimai katasztrófa újragondolásra készteti Földünket az atomenergia biztonságosságával kapcsolatban. Sok országban már most nekikezdtek a kormányok és a bizottságok a nukleáris energia stratégiájuknak és tervezésüknek az újragondolásának. Máshol civil szervezetek, lakossági demonstrációk próbálják felhívni az irányító testületek figyelmét arra, hogy gondoljuk át eddigi hozzáállásunkat. Március 20.-án én is részt vettem egy ilyen tüntetésen Madridban. 

 

Vasárnap délelőtt számos szervezet vonult ki Madrid egyik belvárosi terére, hogy kifejezze, hogy Spanyolország nem kér a nukleáris energiából. Mi az FYEG-vel(Federation of Young European Greens) már hét elején elkezdtük a készülődést a performance-ra. Készítettünk 3 nagy molinót, amelyet saját kezűleg festettünk, és még pluszban 3 sötét szellem jelmezt is, amelyet viselve aktivistáink „suhogtak” végig a téren, illusztrálva ezzel a radioaktív szennyeződések szállását a levegőben. Érkezésünkkor a Greenpeace spanyolországi szervezete már nekiállt a készülődésnek, változatos feliratú táblákkal köröztek a téren. Aktivistáik kitűzőket és matricákat osztogattak, különböző atomenergia-ellenes jelképekkel. Pár perccel később közösen beálltunk hatalmas kifeszített molinókkal a tér közepére, és közös skandáltuk a „Nuclear no gracias!”, „Gerona iccierre ya!” jelmondatokat. Szép lassan megérkezett a sajtó több képviselője, és csatlakoztak hozzánk a helyi civil szervezetek is. A tér szinte csordultig megtelt, mindenhol táblák serege, és a járókelők is előszeretettel csatlakoztak hozzánk az akcióhoz. Később egy hatalmas radioaktiv jelet ábrázoló vászont is kifeszítettünk a fejünk felett, ami szinte az egész teret betöltötte. A szervezetek szóvivői a sajtón keresztül üzenték a spanyol kormánynak, hogy gondolják át eddigi atomenergia-programjukat.

Megható látvány volt emellett, hogy pár méterrel arrébb kisebb Japán csoport adományokat gyűjtött a katasztrófa áldozatainak. Minden segítőkész adományozó egy origami darvat kapott ajándékba egy japán kisfiútól. Az origami daru egy szimbolikus jelkép. Egy mondás szerint, aki 1000 darvat meghajtogat, az felépül a betegségből. 1955-ben egy Szadako nevű kislány hirtelen rosszul lett. Kiderült, hogy leukémiás. Egyik barátjától hallott a legendáról, és nekiállt az 1000 daru elkészítésének. Sajnos csak 644 darabot sikerült neki. Ezután az osztálytársai segítettek neki befejezni. Később egy kezdeményezés után szobrot emeltek Szadakonak, szobra emléke a Hirosimai atombomba gyermekáldozatainak. Az emlékmű mellett egy üvegszekrény található, amelybe minden arra látogató elhelyezhet egy origami darvat emlékbe. 


Szólj hozzá!

Címkék: atomenergia aktivizmus

A bejegyzés trackback címe:

https://greenpeace.blog.hu/api/trackback/id/tr332765046

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása