Greenpeace Magyarország

A Greenpeace Magyarország politikailag és anyagilag független környezetvédő szervezet, része a több mint 55 országban jelen lévő Greenpeace-irodák hálózatának.

Látványos, bátor és békés eszközökkel hívjuk fel a figyelmet a környezeti problémákra, és azok megoldásaira. Egy élhető és békés jövő érdekében dolgozunk itthon és a nagyvilágban.

Függetlenségünket és szabadságunkat az biztosítja, hogy nem fogadunk el támogatást államoktól, politikai pártoktól és cégektől. Működésünk kizárólag olyan magánszemélyek adományainak köszönhető, mint te!

Munkánkat a http://greenpeace.hu/tamogass oldalon keresztül támogathatod. Adószámunk: 18178883-1-42. Köszönjük!

Friss topikok

Japán nem épít több atomerőművet

2011.05.10. 21:56 Zöld_Dani

A japán miniszterelnök, Kan Naoto bejelentette: leállítják a tervbe vett 14 új atomerőmű építését, és helyette az energiahatékonyságra és a megújulókra támaszkodnak a jövőben.

A hír jelentősége döbbenetes.

Japán ugyanis nagy népsűrűsége és technikaimádata, magas életszínvonala miatt minden bizonnyal az egyik leginkább energiaigényes ország: ha valahol, hát ott tényleg joggal érezhették úgy, hogy rászorulnak az atomerőművekre. Ha ők meg tudják lépni ezt a hatalmas lépést, akkor nincs az az ország, aki ne tudná. A napnál is világosabb: az energiaforradalom, amiről a zöldek dumálnak, csak és kizárólag szándék kérdése. A technika már adott hozzá, a napelemek, szélkerekek termelési költsége évek óta meredeken zuhan, gyakran már most olcsóbban termelnek egy újonan épített atomerőműnél. Ha azt az irgalmatlan mennyiségű pénzt, amibe egy új atomerőmű kerül, az energiahatékonyságra és a megújulókra fordítják, az egész tényleg gyerekjátékká válik. Paks2 például az éves költségvetés 25%-ába kerülne.

A miniszterelnök ezt is elmondta: "A Tokyo Electric Power (Tepco) áramszolgáltató céggel együtt a kormányt is nagy felelősség terheli ezért a nukleáris balesetért, energiapolitikája miatt" - indokolta lépését Kan Naoto. Kan közölte azt is, hogy a kormány módosít azon a terven, hogy Japán a jövőben elektromos áramszükségletének a felét atomenergiából fedezze. Ma közel harmadát nyeri atomerőművekből. Helyette a megújuló energiaforrásokat részesíti előnyben, mint a nap- és szélenergiát, továbbá a biomasszát, és emellett nagy súlyt fektet az energiatakarékosságra is.

Elképesztő fordulat.

Persze itthon ugyanakkor továbbra is ez a refrén minden "felelős" véleményformálónál: Paks olcsó és biztonságos, itt nincsenek emberi és tervezési hibák, ebben kételkedni csacskaság és pánikkeltés, nálunk a 70-es évek szovjet technikáját képviselő reaktorblokkok még 2030-ban is jók lesznek, és ha nem öljük bele minden pénzünket, akkor az emberek meg fognak halni két emelet között a liftben, mert nem lesz áram.

Jellemző ugyanakkor a magyar médiára, hogy a hallatlan jelentőségű hír szinte mindenhol gondosan be volt csomagolva a "Lemond a japán miniszterelnök a fizetéséről" és hasonló címek mögé. No comment.


11 komment

Címkék: média atomenergia megoldások paks megújulók

A bejegyzés trackback címe:

https://greenpeace.blog.hu/api/trackback/id/tr282894304

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pandava 2011.05.11. 17:41:12

A pontosság kedvéért: a magyar GDP kb. 26 000 Mrd, paks2 pedig 2 000 Mrd Ft a hírek szerint, ami nincs a GDP 10%-a.

Várható volt ez a döntés szerintem.

Zöld_Dani 2011.05.11. 21:25:28

@pandava: Illés Zoltán mondta pár hete, h most 3000 mrd-ra becsülik az új atomerőművet.
A GDP-vel meg igazad van, én a költségvetési bevételekre gondoltam (12 830,7mrd), s most pontosítottam. Köszi, h szóltál!

Világoszöld 2011.05.12. 13:12:27

Találtam egy elírást: "A technika már adott hozzá, a napelemek, szélkerek termelési költsége" Egy "ek" lemaradt :)

2000 milliárdért (pláne 3000-ért...) az 1600-2000 MW nagyon kevés. Hogy fog innen olcsó áram jönni?

pandava 2011.05.12. 18:18:32

@Zöld_Dani:
Megnéztem a vele készült riportot, ahol a 3 ezer Mrd elhangzik. videotar.mtv.hu/Cimkek/i/l/illes_zoltan.aspx

Nem ismeri a zónaolvadás szót. Rákérdeznek, hogy hogy nevezik azt, erre: "egybeolvadás, összeolvadás, egybeégés tulajdonképpen... tehát hogy az egybeégés ne következhessen be" bullshit. Ezt a szót, a jelenséget, minden jól informált, művelt, környezettudatos ember ismeri, fukoshima után meg pláne. Neki az egészről láthatólag nem sok gőze van, de kiáll a közvélemény elé ebben a témában. Számomra ő ezért egy hiteltelen politikus.

3000 Mrd Ft, az kb. 11 Mrd EUR. Wiki szerint a most épülő új generációs erőműveket többszöri csúszás és költségnövekedés mellett 6 Mrd EUR-ból húzzák fel kb. Tehát 1600 MW atom 1700 Mrd Ft jelenértéken(!).

Számomra ez a hitelesebb érték.

Szerinted?

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2011.05.13. 12:18:04

Kíváncsi vagyok, hogy meddig lesz tarható ez az álláspont...

Egyébként nem egyedülálló a történelemben, hogy egy miniszterelnök hülyeséget mond. (És nem is egyszemélyben szokás dönteni ilyesmiben.)

Világoszöld 2011.05.13. 12:18:35

2 felé kell osztani a dolgot. Van Magyarország, és vannak a többiek. Elnézve az utóbbi évtized nagyberuházásait, láthatjuk, hogy minden piszok drágán épül, menet közben vannak brutális drágulások. Illés tud valamit. Ha a pontos kifejezéseket nem is, de a pénzügyekbe jobban beleláthat. Már most megkezdik a társadalom felkészítését a drága beruházásra. Vagy csak hangulatot keltene a másfél-kétszeres árral? Nem hinném.

Pink Floyd 2011.05.18. 17:30:59

@Világoszöld: És kiépíteni egy rakás szélparkot összesen 2GW névleges teljesítményben az nem nagyberuházás? Miért gondolod, hogy csak az atomerőmű építési költségei emelkedhetnek, és a szélé sohasem lépi át a költségvetést?

Világoszöld 2011.05.18. 20:54:17

Az eddigi szélerőművek magántőkéből épültek. Az új blokk állami pénzből épülne, garantált a költségtúllépés.

Pink Floyd 2011.05.19. 08:50:06

Na ne, tehát az, hogy megszaladnak-e a költségek vagy nem, az attól függ, hogy állami- vagy magántőkés a beruházás? Egyébként az, hogy eddig magántőkéből épültek szélkerekek itthon, NEM Igaz!

Például:
Inota 100 milliós beruházási költség, 50 milliós állami támogatás
Újrónafői szélerőmű összköltség 220 millió forint, ennek 10 magántőke, 90% állami+eu.
Szápári szélerőmű megépítése 610 millió forintba került, amelyből 122 millió forintot tett ki az állami és uniós támogatás.

Ennyit találtam a wikipedián, a többinél nem volt adat a beruházásra, és nincs időm tovább keresgélni.

De nézd meg mondjuk a nyugat-európai offshore szélerőművek beruházási adatait. Ott nincs költségtúllépés?

pandava 2011.05.19. 15:51:45

@Pink Floyd:

Jelzem, hogy inotait több, mint egy évtizede építették, a másik se sokkal fiatalabb erőmű. Ezek voltak a hazai elsők. Annak idején úgy sejtem még nem volt KÁT rendszer, emiatt direkt állami támogatás nélkül kutya nem épített volna szélerőművet, mert nem lett volna gazdaságos.

Ma (még?) van KÁT, tavaly az azóta már visszavont szélkapacitás tenderen a piaci szereplők 1100 MW szélkapacitás felhúzásának szándékát jelezték. Az állam pedig csak azt ígérte nekik, hogy az áramot megveszik 20-30 Ft-t tőlük. A beruházási költség a magán beruházó dolga.

Világoszöld 2011.05.21. 01:22:01

Nem attól lesz a költségtúllépés általában, hogy állami (külföldön!) a beruházás vagy sem, hanem attól, hogy magyar állami. Egy külföldi (akármilyen) beruházásnál is adódnak költségtúllépések, ez benne van. De nálunk sokkal durvábbak, kirívóbbak a költségtúllépések, ez tény. Ennek elsődlegesen politikai okai vannak, úgyhogy ne menjünk bele.
De ha forintra pontosan, 3000 milliárdból építenek 2000MW atomot, az is elfogadhatatlanul drága.
süti beállítások módosítása