Greenpeace Magyarország

A Greenpeace Magyarország politikailag és anyagilag független környezetvédő szervezet, része a több mint 55 országban jelen lévő Greenpeace-irodák hálózatának.

Látványos, bátor és békés eszközökkel hívjuk fel a figyelmet a környezeti problémákra, és azok megoldásaira. Egy élhető és békés jövő érdekében dolgozunk itthon és a nagyvilágban.

Függetlenségünket és szabadságunkat az biztosítja, hogy nem fogadunk el támogatást államoktól, politikai pártoktól és cégektől. Működésünk kizárólag olyan magánszemélyek adományainak köszönhető, mint te!

Munkánkat a http://greenpeace.hu/tamogass oldalon keresztül támogathatod. Adószámunk: 18178883-1-42. Köszönjük!

Friss topikok

Sugárzó hírcsokor- egy nap atomos hírei

2011.05.18. 08:06 Greenpeace

Kezdjük a legjobbal, a GAIA sajtószemléből:

2007 őszén az Illinois állambeli Byron atomerőmű munkásai drótkefével próbálták megtisztítani az egyik erősen megrozsdásodott acélcsövet - a vészhelyzetek elkerüléséhez szükséges hűtővíz keringett bennük -, amikor váratlan dolog történt: a drótkefe átlyukasztotta a cső falát. Az eset hatására 12 napra le kellett állítani a két reaktort, hogy kijavítsák a hibát. Az atomerőmű tulajdonosa, az Exelon Corporation már régóta tudott róla, hogy a korrózió hatására a csövek többsége elvékonyodott. Ahelyett, hogy megjavították volna őket, a cég újra és újra csökkentette a biztonságosnak nyilvánított csővastagságot. A cső átlyukadásának időpontjára a cég már 0,07 mm-es csővastagságot - az eredeti minimális vastagság tizedét - is biztonságosnak minősítette - írja a The New York Times.

Mindez az amerikai atomenergia felügyeleti hatóság (Nuclear Regulatory Commission) orra előtt történt. Az hatóságnak a szivárgást megelőző nyolc év során nem tűnt fel, hogy az Exelon folyamatosan csökkentette az elfogadható szintet.

És a Byron atomerőműnél bekövetkezett szivárgás esete csupán csak egy a hatóság által elkövetett hibák közül.


ABC News: Kiszivattyúzzák a radioaktív vizet a fukusimai reaktorból
A Tokiói Elektromos Művek (TEPCO) víztömlők segítségével fog 4000 tonnányi szennyezett vizet fog kiszivattyúzni a 3-as reaktorból. A radioaktív vizet ezután egy hulladéktároló létesítménybe fogják szállítani, hogy megakadályozzák a kiszivárgását a természetbe. A cég elmondása szerint kénytelen volt további vizet pumpálni a 3-as reaktorba, amikor a reaktoron belüli hőmérséklet 200 °C fölé emelkedett. Tartani lehet attól, hogy azon túl, hogy megerősítették a leolvadást az 1-es reaktorban, a fűtőelemek a 2-es és a 3-as reaktorban is megolvadtak.


Bay Citizen: Tele vannak problémákkal a Diablo Canyon-i atomerőmű vészhelyzeti tervei
A parkoló autók, a sérült felszerelés és egy biztonsági kerítés is megakadályozhatja a vészhelyzet elhárításán dolgozókat a gyors reagálásban a Diablo Canyon-i atomerőműt érintő esetleges katasztrófa esetében – erről értesítették pénteken a szövetségi hatóságok a PG&E energiaszolgáltató céget. Az Egyesült Államok atomenergetikai szabályozási bizottsága, az NRC több mint 20 problémát talált az atomerőmű április 11-i ellenőrzése során. Ezzel szemben a Southern California Edison által üzemeltetett San Onofre, Kalifornia egyetlen másik fő atomerőműve kapcsán csak néhány apró hiányosságot fedeztek fel.


iPolitica.ca: Elhalasztják a Nagy-tavakon keresztül szállítandó nukleáris rakomány hajózását
Traverse City, Michigan – Egy kanadai energiaszolgáltató visszavonta engedélykérelmét az Egyesült Államoktól 16 leselejtezett, radioaktív anyagokat tartalmazó gőzfejlesztő áthajóztatását illetően a Nagy-tavakon – elmondták, hogy előbb további egyeztetéseket kívánnak lefolytatni a terv ellenzőivel. A Bruce Power nevű cég már korábban megkapta az engedélyt a kanadai nukleáris biztonsági hatóságtól idén, de szüksége van az Egyesült Államok beleegyezéséhez is, mivel a hajó az ő területükön is áthaladna. A cég ennek megfelelően be is nyújtotta a kérelmet a csővezetékek és veszélyes anyagok biztonságáért felelős intézménynek (Pipeline and Hazardous Materials Safety Administration), ám nemrégiben visszavonta azt. „A Bruce Power nem tűz ki időpontot a leszerelt gőzfejlesztők szállítására, hanem időt szán a találkozókra az érdekelt csoportokkal, hogy megválaszolja minden felmerülő kérdésüket a tervről” – írta Frank Saunders, a nukleáris felügyeleti és ellenőrzési ügyekkel foglalkozó részleg alelnöke a hivatalnak küldött levelében.

Times of India: A „népbíróság” minden felet meghallgat Dzsaitapurban
Mumbai – Miután az a kritika érte a dzsaitapuri atomerőmű ellen tüntető aktivistákat, hogy nem vesznek részt a kormánnyal való beszélgetésekben, az aktivisták május 19–21-re „népbíróságot” szerveznek a mumbai Xavéri Szent Ferenc Főiskolában (St Xavier's College). Az atomenergia-ellenes aktivisták azt mondták, hogy a „népi törvényszéket az atomenergia biztonságáról, életképességéről és költséghatékonyságáról” egykori bírók fogják vezetni. A bírók a három nap során begyűjtik a nukleáris tudósok, orvosok, aktivisták és az atomenergia-terv által érintett személyek tanúvallomásait az atomenergia és az atomerőművek biztonságának és költséghatékonyságának kérdéséről. „A népbíróság szervezésének ötlete arról szól, hogy létrejöjjön egy közös hely, ahol a szakértők, tudósok és kormányzati szervek megoszthatják nézeteiket az atomenergia ügyéről” – mondta B. G. Kolse Patil, a bombayi legfelsőbb bíróság visszavonult bírója és a bíróság egyik szervezője, majd hozzátette: „Ez csak egy egészséges vitát fog biztosítani az atomenergiáról.”
 


Szólj hozzá!

Címkék: média atomenergia

A bejegyzés trackback címe:

https://greenpeace.blog.hu/api/trackback/id/tr712911200

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása