Greenpeace Magyarország

A Greenpeace Magyarország politikailag és anyagilag független környezetvédő szervezet, része a több mint 55 országban jelen lévő Greenpeace-irodák hálózatának.

Látványos, bátor és békés eszközökkel hívjuk fel a figyelmet a környezeti problémákra, és azok megoldásaira. Egy élhető és békés jövő érdekében dolgozunk itthon és a nagyvilágban.

Függetlenségünket és szabadságunkat az biztosítja, hogy nem fogadunk el támogatást államoktól, politikai pártoktól és cégektől. Működésünk kizárólag olyan magánszemélyek adományainak köszönhető, mint te!

Munkánkat a http://greenpeace.hu/tamogass oldalon keresztül támogathatod. Adószámunk: 18178883-1-42. Köszönjük!

Friss topikok

Éljen Mikronézia!

2011.06.10. 08:41 stradivari

Ezt főként a mikronézek gondolhatják így, s mert a szó elszáll,  a Greenpeace segítségével beperelték Csehországot, ahol a múlt héten hosszabbította meg a kormány egy szénerőmű működési engedélyét 10 évvel. A mikronézeknek a bőrükre megy a játék, mert amerre a szem ellát a Csendes óceán hullámzik köröttük, s a vízszint folyamatos emelkedése belátható időn belül búvárkészülékek használatára fogja kényszeríteni a hazájához hű mikronéz polgárokat.


Nos, ez a korallokban gazdag, képeslapra való szigetország most úgy döntött, hogy bíróság elé viszi a dolgot. A per – ha megvalósul –, precedens értékű lesz, ilyen eszközhöz eddig csak szomszédos országok környezet-konfliktusa esetében fordult a sértett fél.

 


Tulajdonképp meglepő, hogy csak most került sor a mikronéz lépésre. Egy minapi, Oslóban tartott, a klímaváltozás és az emberek helyváltoztatásáról tartott konferencián elhangzott adat szerint 2010-ben 42 millió (!) ember volt kénytelen elhagyni otthonát a klímaváltozás következtében bekövetkező természeti katasztrófák miatt. Ezért furcsa, hogy az egyik legalapvetőbb emberi jog – a lakhatás, ilyen mértékű, folyamatos megsértése eddig nem okozott lavinaszerű tömegtiltakozásokat a világ érintett országaiban. Csak a mikronézek gondolták úgy, hogy jobb lenne megelőzni a bajt.

Hogy ebből mikor lesz per, s főként ítélet – amely esetleg elmarasztalja a cseheket egy szénerőmű működtetése miatt -, s hogy a példa hatására mikor fordul meg a világban a klímapusztító tendencia, azt tán ne is firtassuk. Nem is ez a lényeg. Mikronéziában mindösszesen 100 ezer ember él, s egyetlen szárazföldi emlősük a denevér. Valahogy Dávid jut eszembe erről az egészről, aki egy meglehetős reménytelennek tetsző helyzetben legyőzte Góliátot.
Éljen Mikronézia!
 


Szólj hozzá!

Címkék: katasztrófa jog klíma nemzetközi óceánok piszkos energia

A bejegyzés trackback címe:

https://greenpeace.blog.hu/api/trackback/id/tr822970007

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása