Greenpeace Magyarország

A Greenpeace Magyarország politikailag és anyagilag független környezetvédő szervezet, része a több mint 55 országban jelen lévő Greenpeace-irodák hálózatának.

Látványos, bátor és békés eszközökkel hívjuk fel a figyelmet a környezeti problémákra, és azok megoldásaira. Egy élhető és békés jövő érdekében dolgozunk itthon és a nagyvilágban.

Függetlenségünket és szabadságunkat az biztosítja, hogy nem fogadunk el támogatást államoktól, politikai pártoktól és cégektől. Működésünk kizárólag olyan magánszemélyek adományainak köszönhető, mint te!

Munkánkat a http://greenpeace.hu/tamogass oldalon keresztül támogathatod. Adószámunk: 18178883-1-42. Köszönjük!

Friss topikok

Ki a Kárpát-medencéből (is) a GMO-val!

2011.09.02. 07:56 Bob_

Magyar szántóföldön többezer hektár génszennyezett import vetőmagot vetettek, ami gazdaságunknak több milliárd forint kárt okozott.
Nagy részét a Monsantonak, kisebb részét pl. a Pioneernak köszönhetjük. A Monsanto érintettsége nem olyan meglepő, különösképpen ha ismerjük a nemzetközi multi előéletét, érdemes e filmre rászánni az időt  vagy elolvasni a könyv változatot magyarul. Nem kis családi cégekről van szó, hiszen a 2007-es adatok szerint e két cég kontrollálja a világ szabadalommal rendelkező vetőmagjai kereskedelmének közel 40%-át.
(1.Monsanto (US) - $4,964m - 23% ; 2.DuPont (US) - $3,300m - 15%, forrás )


Volt olyan génszennyezett kukorica vetőmag, amely Romániából, volt ami Horvátországból, volt ami Dél-Amerikából származott. A román génszennyezett vetőmagon kevésbé csodálkoztunk, hiszen olvastuk korábban a Wikileaks által kiszivárogtatott dokumentumokat, melyek szerint Románia lehet az USA trójai falova GMO-ügyben. De Horvátország pár hónapja kereste meg Magyarországot, hogy hozzunk létre közösen egy Alpok-Adria GMO-mentes régiót  - ehhez még van mit tenni mindkét országban. Sőt, egyre több Wikileaks dokumentumból látható, hogy a vatikánit beleértve az európai USA nagykövetségek szinte kivétel nélkül azon dolgoznak, hogy a GMO-k elterjedése elől az akadályokat elhárítsák, kommunikációs eszközökkel minimalizálják az esetleges kellemetlen filmeket, adatokat, tanulmányokat. A GMO-pártiakat pedig támogatják, mint például Bulgáriában.


A Vidékfejlesztési Minisztérium Mezőgazdasági Szakhivatalának laborjában kimutatta és egy másikban leellenőrizte a génszennyezés tényét és betárcsáztatja a GMO-s kukorica földeket szerte az országban. Sőt, nemcsak azt, hanem természetes módon a 400 méteres puffer-zónában található kukoricát is! Így 7000 hektár környékén nem is csoda, hogy milliárdos már a kár.

A gazdák némileg elbizonytalanodtak, a Monsanto a labort támadja és perrel fenyeget, az USA nagykövetsége ezerrel lobbizik, hogy ne kelljen kitárcsázni minden génszennyezett kukoricát.

Vannak olyan Magyar Tudományosan Akadémikus professzorok, akik ezerrel kampányolnak, hogy az Alkotmányból sürgősen töröljük, hogy a Magyarország az emberek testi-lelki egészségének biztosítása miatt garantálja a génmódosítás-mentes mezőgazdaságot. És szajkózzák az őrületet, hogy nekünk GM-növények kellenek, mert lemaradunk. Néhányan vannak csak, akik ránk akarják erőltetni az olyan génmódosított növények termesztését is, amik a biotech cégek propagandájával ellentétben
- sem többet nem teremnek,
- sem a kaotikus klímaviszonyoknak nem állnak jobban ellen,
- sem a világon éhezők problémáját nem oldják meg,
- sem a mezőgazdasági vegyszerek használatát nem mérséklik,
HANEM
- vagy egy olyan kártevő ellen termelnek minden sejtjükben rettenetes mennyiségű mérget, ami hazánkban jelentéktelen (kukoricamoly)
- vagy a glifozát nevű, mindent kiírtó totális gyomirtószert is el bírják viselni és így nyakra-főre permetezhetők.

(Szerencsére vannak, akik helyreteszik őket és az ügyet; remélhetőleg messzire hallatszik hangjuk. Lásd Darvas Béla cikkét az ÉS-ben.)

Az utóbb emlegetett glifozáttal kapcsolatban egyre több aggasztó tanulmány lát napvilágot, amit egy tanulmányban foglaltunk össze, online elérhető itt. 

Mindenképpen fontos tanulság a történetben az, hogy nem lehet évente 4, azaz négy vetőmag génszennyezettségi vizsgálatot csinálni egy olyan országban, ami GMO-mentes minőségi árut akar magának és kereskedelmi partnereinek. Szerencsére mára 500 fölé nőtt az idei vizsgálatok száma, remélhetőleg a jövőben sem csökken. Logikus lenne, hogy a költségeket ne a helyi tájfajta vetőmagot, biovetőmagot használók fizessék, hanem azok a cégóriások, akiket valaha génszennyezésen kapunk; akik miatt be kell vezetni a génszennyezés ellenőrzését.

Az is tanulságos lehet a gazdák számára, hogy érdemes hazai vetőmagot keresni, venni, vetni. A vetőmag-önrendelkezés, a takarmány-önrendelkezés és az élelmiszer-önrendelkezés egyre sürgetőbb és hatásosabb megoldásnak látszik, amelyre érezhetően van kormányzati szándék, pl. a tájfajták megmentésében mindenképp.

A legfontosabb és megnyugtató üzenet pedig az, hogy globális vegyipari óriáscégek és az USA nagykövetsége ellenében is a kormány keményen kitart és támogatja a GMO-mentesség fenntartásán dolgozó szakembereit! Bárcsak minden jövő generációt érintő témában így tenne! Ezekre érdemes gondolni, amennyiben az ember érintett vétlen gazda és éppen bosszankodik, hogy földjét beszántották.

A vetőmagmultiknak pedig arra, hogy itt bizony nem érdemes máskor próbálkozni....


3 komment

Címkék: bob agrár gmo mezőgazdaság génmódosítás élelmiszer mérgek monsanto

A bejegyzés trackback címe:

https://greenpeace.blog.hu/api/trackback/id/tr353173808

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bob_ 2011.09.02. 20:07:08

Fent még azt írtam, hogy a génmódosított haszonnövény egyik fajtája ellenáll a gyomirtó mérgeknek, másik fajtája kártévő elleni mérget termelő növényt eredményez.

Mai hír: a kártevő már nem is pusztul el, ugyanis alkalmazkodott a méreghez.
www.szabadfold.hu/gazdanet/itt_az_ev_legnagyobb_botranya_szuperbogar_eszi_a_gmkukoricat

Ezekre a génmódosított növényekre egészen biztosan semmi szükség!

Bob_ 2011.09.02. 20:42:52

"Természetesen" nemcsak a rovarok, hanem a gyomok is egyre inkább ellenállnak a totális gyomirtónak:

wallacesfarmer.com/story.aspx/glyphosateresistant-weeds-are-huge-challenge-51888

Glyphosate-Resistant Weeds Are Huge Challenge for Monsanto....
süti beállítások módosítása