Greenpeace Magyarország

A Greenpeace Magyarország politikailag és anyagilag független környezetvédő szervezet, része a több mint 55 országban jelen lévő Greenpeace-irodák hálózatának.

Látványos, bátor és békés eszközökkel hívjuk fel a figyelmet a környezeti problémákra, és azok megoldásaira. Egy élhető és békés jövő érdekében dolgozunk itthon és a nagyvilágban.

Függetlenségünket és szabadságunkat az biztosítja, hogy nem fogadunk el támogatást államoktól, politikai pártoktól és cégektől. Működésünk kizárólag olyan magánszemélyek adományainak köszönhető, mint te!

Munkánkat a http://greenpeace.hu/tamogass oldalon keresztül támogathatod. Adószámunk: 18178883-1-42. Köszönjük!

Friss topikok

40 év inspiráló tevékenysége

2011.10.05. 08:24 Kumi Naidoo

A Greenpeace magjait 40 évvel ezelőtt vetette el egy kis csapat elszánt ember, amikor elhatározták, hogy megváltoztatják a világot. Vancouverből hajóztak az Aleuti-szigetekre, hogy véget vessenek az Egyesült Államok ott végzett nukleáris kísérleteinek. Az első út ugyan nem érte el a célját és a kísérletek folytatódtak, de békés megmozdulásuk felkeltette az emberek figyelmét, ami a későbbi kísérletek beszüntetését eredményezte és elindított egy olyan mozgalmat, mely a világ legnagyobb független, környezetvédelmi szervezetévé fejlődött.
Négy évtizeden keresztül a figyelem középpontjába helyeztük a környezetvédelmi ügyeket és jelentős eredményeket értünk el a bolygó védelme érdekében. Napjainkban a legkomolyabb gazdasági, ökológiai, demokratikus problémákkal nézünk szembe. A legnagyobb kihívást azonban a klímaváltozás jelenti.
 

Többé nem nézzük tétlenül, hogy a politikusok azon civakodnak, hogy hogyan lehet megakadályozni a klímaváltozás romboló hatását és eltékozolják a lehetőségeket. Olyan vezetőkre van szükségünk, akik határozott lépéseket tesznek a klímaváltozás megfékezésére és megvédik azokat, akiket a legjobban fenyeget a hatása. Aktív polgárokra van szükségünk, akik felelősségre vonják a politikai és vállalati vezetőiket.


A Greenpeace-nek minden kontinensen, több mint 40 országban van irodája, a világ összes kultúrájából származó aktivistákkal, akik a közös ügyért csatlakoztak. Igazi szivárványharcosok. 11,6 millió aktivistánk és 2,8 millió adományozónk van, illetve egy hajóflottát is üzemeltetünk, mely lehetővé teszi számunkra, hogy megvédjük a világ legsebezhetőbb részeit, mint a nyílt tengereket, az amazóniai esőerdőt és az Északi-sarkvidéket.
Azon túl, hogy világszerte jelen vagyunk, az elmúlt 40 évben a társadalom minden rétegéből és milliónyi kultúrából összeállt szervezetté alakultunk. Vannak tudósaink, jogászaink, orvosaink, újságíróink, diákjaink, mérnökeink, szülőink és nagyszülőink. Sokféle tudományág szükséges ahhoz, hogy a kampányainkat tudományos alapokra építsük, a kommunikációnk egyszerű nyelvezetű legyen, az akcióink merészek, de biztonságosak legyenek, és a tengereken hajózhassunk.

A greenpeace-es emberek megértették azt, hogy a multinacionális vállalatok és a nemzetközi szervek csak a minden szinten alkalmazott, nemzetközi nyomásra reagálnak. Megértették azt is, hogy a környezetünkre gyakorolt hatás nemzeteken átívelő, és a megoldás is globális. A Greenpeace alapítói bebizonyították, hogy egy kis csapat elszánt ember hogyan tudja megváltoztatni a világot a békés tüntetéseiken és a jelenlétükön keresztül. A “zöld” és a “béke” szavak összekapcsolásával az alapítóink rájöttek arra, hogy ha egy problémát megoldunk, meg kell oldanunk a többit is. Adjon ez inspirációt ahhoz, amit társadalmi összefogással elérhetünk, hogy egy szebb jövőt biztosítsunk a gyermekeinknek és a bolygónknak. 

A Greenpeace végső sikere abban fog megnyilvánulni, ha már nem lesz ránk szükség többé. Remélhetőleg a következő 40 évben megállítjuk a klímaváltozást, megvalósul az ökológia és a gazdaság kiegyensúlyozott, harmonikus kapcsolata, és a munkánk itt véget ér.
De addig is számtalan közösség és az aktivisták szerte a világon elismeréssel adóznak és inspirációt merítenek a Greenpeace alapítók elképzeléséből, akik 1971. szeptember 15-én Amchitka szigetére hajóztak, hogy felvegyék a harcot az atomkísérletekkel szemben, és győztek.
Köszönöm az összes támogatónknak és az aktivistáknak, akik olyanná formálták a Greenpeace-t, amilyen napjainkban.
 

Kumi eredeti cikkét fordította: Ibolya


Szólj hozzá!

Címkék: támogatás aktivizmus iroda kumi naidoo greenpeace töri óra

A bejegyzés trackback címe:

https://greenpeace.blog.hu/api/trackback/id/tr393261224

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása