Greenpeace Magyarország

A Greenpeace Magyarország politikailag és anyagilag független környezetvédő szervezet, része a több mint 55 országban jelen lévő Greenpeace-irodák hálózatának.

Látványos, bátor és békés eszközökkel hívjuk fel a figyelmet a környezeti problémákra, és azok megoldásaira. Egy élhető és békés jövő érdekében dolgozunk itthon és a nagyvilágban.

Függetlenségünket és szabadságunkat az biztosítja, hogy nem fogadunk el támogatást államoktól, politikai pártoktól és cégektől. Működésünk kizárólag olyan magánszemélyek adományainak köszönhető, mint te!

Munkánkat a http://greenpeace.hu/tamogass oldalon keresztül támogathatod. Adószámunk: 18178883-1-42. Köszönjük!

Friss topikok

Mérgezett a levegő

2011.11.03. 08:51 SimonG

A hazai nagyvárosok levegője újra magasan a határérték felett szennyezett. A kis részecskék koncentrációja a Fővárosban és sok vidéki városban az egészségügyi határérték 2-3-szorosa, így a riasztási szint után könnyen lehet, hogy a szmogriadót is el kell rendelni.

A döntően a dízel motorokból, közlekedésből valamint a szilárd tüzelőanyagot használó, például fafűtésből származó részecskék különösen a gyermekek, terhes nők, idősek valamint légúti és szív és érrendszeri megbetegedésben szenvedők számára veszélyes. A szennyezettség azonban olyan magas, hogy az már az egészséges emberek számára is komoly kockázatot jelent. A részecskeszennyezés növeli a trombózisok, légúti megbetegedések, asztmás rohamok valamint a hosszú távon a rákos megbetegedések esélyét. Ilyen szennyezett időszakban jelentősen megnő a szívrohamok száma is. Igyekezzünk minimális időt tölteni a városban, semmiképpen ne erőltessük meg magunkat, ne sportoljunk a szabad levegőn. Próbáljuk visszafogni saját szennyezés kibocsátásainkat, azaz ne használjuk az autónkat, ne égessünk avart és amennyire lehetséges minimalizáljuk a fa fűtést. Sajnos ennyire szennyezett levegőben a kerékpározással  - hacsak nem haladunk nagyon lassan- bár nem szennyezzük a környezetet, magunkat megerőltetve fokozottan kitesszük magunkat az egészségkárosító szennyezésnek. 

Sajnos hazánkban, különösen a nagyvárosokban állandó problémát jelent a levegő részecske szennyezettsége. Az unió eljárást is indított hazánk ellen, mivel évente gyakran akár 100 napnál is többször szennyezett a levegő az egészségügyi határérték felett. Magyarország azon területek közé tartozik, ahol a legmagasabb az életvesztés a részecskeszennyezés miatt Európában, évente emiatt körülbelül 16 ezer ember hal meg idő előtt hazánkban. Egy 2011-es tizenkét ország 25 városát vizsgáló kutatás szerint Bukarest után Budapesten a legmagasabb az életvesztés a részecskeszennyezés miatt. E vizsgálat azt is kimutatta, hogy a gyermekkori asztmás megbetegedések átlagosan 15-30 százaléka a forgalmas utak közelségéhez köthető.

 


12 komment

Címkék: közlekedés egészség életmód bicikli levegő üzemanyag szén mérgek vegyi anyagok szégyelljék magukat

A bejegyzés trackback címe:

https://greenpeace.blog.hu/api/trackback/id/tr653349647

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fuck.the.system 2011.11.03. 11:18:08

Olyan hihetetlen nekem, hogy ezt a szabályok lehetővé teszik. És hogy az emberek hagyják, hogy ilyen szabályokat hozzanak odafent. Nagyon furcsa.
Már csak azért is, mert ennek költségeit szintén az állam állja: betegségek, azok miatt kiesett munkaidő, stb.

SimonG 2011.11.03. 17:40:36

A szabályok ezt nem teszik lehetővé. Az Európai Bizottság 2009-ben eljárást indított Magyarország ellen, mivel Budapesten a levegő szennyezettsége rendszeresen túllépi a PM10 határértéket. Egy évben legfeljebb 35 napon haladhatja meg az egészségügyi határértéket (50 mikrogramm/köbméter), ám több magyar városban, kiemelten Budapesten ennél sokkal több szennyezett nap van. Tavaly Budapesten majdnem 100 ilyen nap volt, idén 65. napnál tartunk a Fővárosban. Az egészségkárosodás mellé még milliárdos büntetést is kaphatunk.

az okos pipacs 2011.11.04. 09:33:12

Szia! Az lehet, hogy a szmogtól vannak náthás tüneteim?

SimonG 2011.11.04. 09:35:07

Persze, a szennyezett levegő a tüdőt, a nyálkahártyákat irritálja.

kjapp · https://napfenyesblog.wordpress.com/ 2011.11.04. 15:56:31

mindenhol hangsúlyozni kellene, hogy a cserépkályhában környzetbarátnak HITTFATÜZELÉS nem annyira környezetbarát, sőt egyáltalán nem, a CO, elégetlen szénhidrogének (köztük dioxinok is) és a por emisszió miatt.

Mégegyszer: Nem a faelgázosító kazánokról írtam, hanem a szekunder (másodlagos) égési levegőt nem ismerő de nagyon elterjedt cserépkályhákról.

SimonG 2011.11.04. 17:37:43

Természetesen a sima otthoni fatüzelés modern porleválasztó hiányában nagyon szennyez. Skandináv országokban ezért is kötelező a pormentesítő.
Egyébként az abszurd szmogriadó kezelés ellenére az enyhe szellő hatására kicsit tisztult a levegő.

kjapp · https://napfenyesblog.wordpress.com/ 2011.11.05. 12:11:19

@SimonG: NEM CSAK a por szennyezés a gond, hanem a rosszul (levegőhiányos módon) égő fából keletkező rákkeltő gőz és gáz alakú anyagok is.

SimonG 2011.11.05. 13:30:17

@kjapp: Természetesen. Azért nem írtunk most arról, mert szmogriadó a PM miatt van. Egyébként a jól kiszárított fából lényegesen kevesebb szennyező lesz, mint a nedvesből.

vitryolga 2011.11.08. 10:50:42

Sajnos tapasztalom a szmog káros hatását, de nem látok megoldást. Akik azt javasolják, hogy járjon mindenki kerékpárral, valószínűleg nem gondolnak az idősebb korosztályra, akiknek még a járás is nehézkes, nemhogy a bringázás...(Igaz, ők az autóvezetésben sem tökéletesek már...)

A városépítészek valahogy figyelmen kívül hagyják újabban az un. szélcsatornák megtartását, így Budapest nem képes átszellőzni, megreked a mérgező levegő hogyha nem esik az eső vagy nem fúj a szél.

Zöld_Dani 2011.11.08. 15:51:15

@vitryolga: Hát, aki azt mondta, h járjon mindenki biciklivel, az hülyeséget beszélt. De járjanak minél többen, az igaz. :-)
Viszont: a megoldás valami olyasmi, h támogassák az épületek szigetelését, korszerűsítsék a fűtőrendszereket, és akkor kevesebb trutyi jön ki a kéményekből. Ne sajnálják a pénzt az ósdi buszok lecserélésére, és adóztassák meg a magas emisszióju autókat. Legyen jó, versenyképes alternatíva a közösségi közlekedés.
Ez persze mind nem olyan egyszerű, mint elviselni a szmogot. Ami szintén pénzbe kerül, mint ahogy az államnak sok pénzbe minden betegség, ami a polgárait sújtja.

kjapp · https://napfenyesblog.wordpress.com/ 2011.11.08. 18:14:43

@vitryolga: Ismét nem kell feltalálni a melegvizet. úGy hívják hogy tömegközlekedés.

ja és a szigetelést, a passzívházakat se ártana népszerúsíteni, mert az mégiscsak kitűnő, hogy 15% beruházás plusszal legalább 85%-al csökkented a fűtés költségedet és ezzel a környezet terhelésedet is 50 évre.

szuromberek 2011.11.15. 13:24:45

Azóta még mindig szmog van, vagy már megint, de a szomszédban égetik az avart napok óta (Bp. környéki település), és ismerősöm büszkén újságolta, hogy csaltak az autó vizsgáztatásakor, mert amúgy kiakadt a mérő a CO-tól. Ha megfullad az egész ország, az a természetes szelekció működésének köszönhető.
süti beállítások módosítása