Greenpeace Magyarország

A Greenpeace Magyarország politikailag és anyagilag független környezetvédő szervezet, része a több mint 55 országban jelen lévő Greenpeace-irodák hálózatának.

Látványos, bátor és békés eszközökkel hívjuk fel a figyelmet a környezeti problémákra, és azok megoldásaira. Egy élhető és békés jövő érdekében dolgozunk itthon és a nagyvilágban.

Függetlenségünket és szabadságunkat az biztosítja, hogy nem fogadunk el támogatást államoktól, politikai pártoktól és cégektől. Működésünk kizárólag olyan magánszemélyek adományainak köszönhető, mint te!

Munkánkat a http://greenpeace.hu/tamogass oldalon keresztül támogathatod. Adószámunk: 18178883-1-42. Köszönjük!

Friss topikok

Megmondjuk az igazságot

2011.12.19. 10:37 majcsi

A grönlandi Bureau of Mineral and Petroleum (Ásvány- és Olajügyi Hivatal) egy olyan megbeszélésre invitálta a világ legnagyobb olajvállalatait, amelynek óriási jelentősége lehet az Észak-sark jövőjére nézve. Grönland meg akar nyitni egy érintetlen vidéket az ország vízi területeinek északkeleti részén; a Shell, a BP és a Statoil sutba dobva az elővigyázatosságot, készen állnak a fúrásra. Mi azonban úgy döntöttünk, megmondjuk az igazságot az olajvállalatoknak – és ők, meglepő módon, nyitott füllel hallgattak minket. Nem véletlenül: némi félrevezetés után nem az eredeti tárgyalóterembe mentek, hanem a egy emelettel arrébb, a mienkbe. Csak ezt ők nem sejtették :-)

Amikor az olajipar képviselői a megbeszélés helyszínére érkeztek, a Greenpeace aktivisták egy olajjal átitatott vörös szőnyeggel, és kézi molinókkal várták őket; egy tengerben úszó molinónkon pedig a következő szöveg állt: „Védjétek meg az Északi-sarkot: ne engedélyezzétek az olajfúrásokat.” Az olajvállalatok a történelem folyamán újra és újra bebizonyították, hogy képesek figyelmen kívül hagyni minden kritikát, és nem bánják, hogy a gátlástalan profithajhászat tönkreteszi a természetet. Ezért aztán úgy gondoltuk, halálbiztosra kell mennünk; az olajvállalatok figyelmét ezúttal totálisan fel kell hívni magunkra.

Hogy ez tényleg így történjen, saját találkozónkat pontosan a hivatalos megbeszélés alatti szintre szerveztük. Kibéreltünk egy tárgyalótermet, és szépen elrendeztük kávéval és süteményekkel szeretett olajügyi képviselőink számára. Amikor megérkeztek a helyszínre, barátságos aktivistáink (nem azok, akik a kézi transzparenseket és az úszó molinót tartották), üdvözölték őket, és közölték velük, hogy a találkozó sajnálatos módon egy szinttel lejjebb kerül megrendezésre a kellemetlenkedő Greenpeace aktivisták miatt.

A Shell-től kezdve a BP-n, a ConocoPhillips-en, és a Statoil-on át a NunaOil-ig, az olajvállalatok képviselői egytől-egyig illedelmesen átballagtak az általunk rendezett megbeszélésre, ahelyett hogy a grönlandi képviselőkkel ültek volna le tárgyalni. És egy sablonos marketingszöveg végighallgatása helyett, amely arról szólt volna, micsoda gazdasági előnyökkel kecsegtet az Északi-sarkvidék tönkretétele, megtudták az igazságot a sarkvidéki olajfúrásokkal kapcsolatban. Mindannyian fegyelmezetten végighallgattak egy előadást a fúrások valódi következményeiről. Fél óra elteltével még mindig fogalmuk sem volt arról, mi is folyik tulajdonképpen, és még akkor sem sejtettek semmit, amikor az utolsó kockát levetítettük.

 

Egy dolog biztos: az olajvállalatok nem állíthatják többé, hogy nem tudták, milyen környezeti következményekkel és milyen hatalmas veszéllyel járnak a sarki fúrások.

 

(Eredeti blogbejegyzés: Jon Burgwald, a Greenpeace Nordic sarkköri kampányának munkatársa, 2011. december 1.-jén)

Kapcsolódó linkek:

Mit tehetek én: Lendülj akcióba az Északi-sark védelmében

Közkívánatra az eredeti angol cikk végén letölthető az előadás, és itt megtekinthető az eseményről készült video


6 komment

Címkék: vicces olaj sarkvidék

A bejegyzés trackback címe:

https://greenpeace.blog.hu/api/trackback/id/tr863443376

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Joe69 2011.12.19. 17:41:24

Hajrá, Greenpeace !!!!!!!!!

carbonfootprint · http://kornyezetvedelem.weebly.com/ 2011.12.20. 10:13:47

Azt hiszem, így lehet rájuk hatást gyakorolni: a "saját nyelvükön" kell elmagyarázni nekik a következményeket. Reméljük, lesz eredménye.

EXO 2011.12.20. 12:34:09

Ez a ti nyelvetek.
Az ő nyelvük a karibi luxus nyaralás a várható bónuszokból, és az újabb Ferrári a garázsba XDDD
Ezt tudnátok értelmezni:
www.youtube.com/watch?v=fSwU5ngRdlY&feature=related
Obama kampányát támogató napelemes cég kapott félmilliárd dolláros támogatást, majd csődbe ment.

EXO 2011.12.21. 20:05:31

Mellesleg a fotovoltatikus ipar a csőd szélén van, ugyanis a globális termelési kapacitás az igény 2,5 szöröse, és így a gyártók most több mint 50%-os veszteséggel adják a paneleket.
süti beállítások módosítása