Greenpeace Magyarország

A Greenpeace Magyarország politikailag és anyagilag független környezetvédő szervezet, része a több mint 55 országban jelen lévő Greenpeace-irodák hálózatának.

Látványos, bátor és békés eszközökkel hívjuk fel a figyelmet a környezeti problémákra, és azok megoldásaira. Egy élhető és békés jövő érdekében dolgozunk itthon és a nagyvilágban.

Függetlenségünket és szabadságunkat az biztosítja, hogy nem fogadunk el támogatást államoktól, politikai pártoktól és cégektől. Működésünk kizárólag olyan magánszemélyek adományainak köszönhető, mint te!

Munkánkat a http://greenpeace.hu/tamogass oldalon keresztül támogathatod. Adószámunk: 18178883-1-42. Köszönjük!

Friss topikok

Az olasz Greenpeace sikeres tonhalkampánya

2012.03.19. 10:16 Toma001

Az olasz tonhalforgalmazó cég, a Mareblu úgy döntött, hogy nem támogatja tovább a romboló halászati módszereket, és a fenntartható halászat felé mozdul el. A vállalat ígéretet tett rá, hogy 2016 után csak olyan forrásból származó tonhalat vásárol, amelyet bottal és horoggal zsákmányoltak. Ez egy óriási sikere az olasz Greenpeace „Tonno in trappola” elnevezésű kampányának, és egy jelentős lépés az olasz tonhalipar elmozdítása felé. A Mareblu megmutatta, hogy ha egy cég valóban tenni akar valamit az óceánjaink megmentéséért, akkor képes is rá. Most, hogy már látjuk a példát, így a többi a nagyobb forgalmazónak és kereskedőnek is követnie kell őket.

 

A Greenpeace olaszországi szervezete 2010 óta kampányol azért, hogy megváltoztassa a tonhalipart. Az első kampányuk a „la Classifica Rompiscatole” nevet viselte, melyben az országban kapható tonhalkonzerveket rangsorolták. A következő kampányban az átláthatóság hiányára hívták fel a figyelmet, vagyis arra, hogy az ipar mennyi információt tüntet fel a tonhaldobozokon. A kampány a „Tonhal titkai: Mi van elrejtve a konzervdobozban?” nevet kapta. Ebben az időben nem volt olyan márka Olaszországban, amely 100%-osan fenntartható forrásból származó tonhalat tartalmazott volna.

De most ez megváltozott. Mareblu a harmadik legnagyobb tonhalforgalmazó cég Olaszországban, a Thai Union Frozen vállalat (a világ legnagyobb tengeri termékeket forgalmazó vállalata) tulajdonában levő MW márkacsoporthoz tartozik. Egy évig tartó győzködés után úgy döntött a Mareblu, hogy követve az MW csoport másik tagja példáját, a brit John West vállalatot, és ígéretet tesz arra, hogy a fenntarthatóság irányába mozdul el. Jelenleg a csoport francia tagjának, a Petit Navire döntésére is várunk.

Világviszonylatban a legtöbb tonhalat óriási méretű hálóval, úgynevezett erszényes kerítőhálóval zsákmányolják, amelyet halcsalogató eszközökkel szerelnek fel (FADs). Ezek az eszközök általában úszó bóják, amelyeket műholdvevő készülékkel látnak el. A tonhalak ösztönszerűen köré gyülekeznek, de a halcsalogató bóják más fajokat is odavonzzanak, legfőképpen cápákat, teknősöket, és sajnos a hálóval őket is kimerítik. Átlagosan minden 9kg kifogott tonhal 1kg más egyéb faj kifogását eredményezi.

A halcsalogató eszközök betiltása egy fontos lépés az óceánok védelme és a túlhalászott tonhalállományok megvédése érdekében, és természetesen mindez egy fenntartható jövőt garantálna az ipar számára is.

A Mareblu aláírta azt is, hogy támogatni fogja a tengeri védett területeket, és a jövőben nem forgalmaz olyan tonhalat, amelyet a Csendes-óceán nemzetközi vizein zsákmányolnak. Olaszországban a sárgaúszójú tonhalat forgalmazzák a legnagyobb mennyiségben, ez a faj van azonban a legjobban kitéve a halcsalogató eszközök használatának, ezért a Mareblu úgy döntött, hogy helyettük nagyobb mennyiségben kezdi beszerezni a fenntarthatóan zsákmányolt csíkoshasú tonhalat. Emellett a nagyszemű tonhal árusítását is befejezik. Ez év végétől a vállalat a konzerveken jelölni fogja a tartalmazó hal fajtáját, a fogás helyét és módszerét is.

Most a Mareblunak bizonyítania kell: a szavakat cselekedet kell, hogy kövesse. A cégnek évről évre növelnie kell a bizonyítottan fenntartható forrásból származó tonhalak arányát, hogy 2016-ra elérje a kitűzött célokat. Mareblu bottal és horoggal zsákmányolt csíkoshasú tonhal termékeknek már az idén a polcokon kell lennie.

forrás: http://www.greenpeace.org/international/en/news/Blogs/makingwaves/greenpeace-tuna-campaign-nets-victory-in-ital/blog/39387/


Szólj hozzá!

Címkék: tonhal óceánok

A bejegyzés trackback címe:

https://greenpeace.blog.hu/api/trackback/id/tr214323705

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása