Greenpeace Magyarország

A Greenpeace Magyarország politikailag és anyagilag független környezetvédő szervezet, része a több mint 55 országban jelen lévő Greenpeace-irodák hálózatának.

Látványos, bátor és békés eszközökkel hívjuk fel a figyelmet a környezeti problémákra, és azok megoldásaira. Egy élhető és békés jövő érdekében dolgozunk itthon és a nagyvilágban.

Függetlenségünket és szabadságunkat az biztosítja, hogy nem fogadunk el támogatást államoktól, politikai pártoktól és cégektől. Működésünk kizárólag olyan magánszemélyek adományainak köszönhető, mint te!

Munkánkat a http://greenpeace.hu/tamogass oldalon keresztül támogathatod. Adószámunk: 18178883-1-42. Köszönjük!

Friss topikok

11.000 nigériai pereli a Shell-t a londoni legfelsőbb bíróságon

2012.04.10. 09:55 Toma001

A Leigh Day megerősítette, hogy 2012. március 23-án a legfelsőbb londoni bírósághoz
fordult, miután tárgyalásokat folytatott a Shell olajvállalattal két súlyosan pusztító olajszennyezés miatti kártérítés kapcsán.

Bodo (nigériai település) lakosságának 11 000 tagját képviselő per az első alkalom arra, hogy egy olajtársaság szembenéz az Egyesült Királyságban egy fejlődő ország kis közösségének követeléseivel a környezeti károkért, melyeket ezek az olajkitermelők okoznak.


A jogászok most arra várnak, hogy megközelítőleg egy hónapon belül elkezdődjön a tárgyalás a Shell, és a keresetet benyújtó közösség jogi képviselői között.



2011 augusztusában a Shell felelősséget vállalt két súlyos, 2008-ban a Niger-deltában történt olajszennyezésért, mely szakértők szerint közel 80 millió litert tesz ki, és az olajcég csővezetékéből származik.

Az olaj elpusztította Bodo lakosságát körülölelő környezetet, a nigériai Rivers államban, a gokanai helyi kormány területén. A Leigh Day and Co. ügyvédi iroda képviseli a bodoiakat és több millió fontos keresetet indít a londoni legfelsőbb bíróságon a nigériai Shell Petroleum Development Company ellen.
A követelésekhez tartozik, hogy az olajcég eltakarítsa az olajszennyeződést.

A bodoi közösség egy falusi, tengerparti település, ahol 49 000 ember él 35 falun osztozva. Túlnyomó részüknek megélhetési forrása a halászat és a földművelés.

Szakszerű bizonyíték igazolja, hogy az olajkiömlés 90 négyzetkilométeres térségben elpusztította a helyi vidéket, a mangrove erdőket és vízi utakat, becslések szerint hasonló mértékben, mint a BP Deepwater Horizon olajkatasztrófa az általa érintett tengerpartot (Mexikói-öböl, 2010). Az olaj miatt a helyi halászat szinte lehetetlenné vált., ami  jelentős bevételkieséshez juttatja a közösség nagy részét.

2011 augusztusában a Shell felelősséget vállalt ugyan a két olajkiömlésért, de annak mennyiségéért vagy az okozott kár nagyságáért nem, és felkérte a Leigh Day-t az egyezkedésre. Az ügyvédi iroda jogászai remélték, hogy e véleménykülönbség ellenére, az olaj óriás - amely tavalyi jelentései szerint évente 18 milliárd fontot keres, vagy óránként többet 2 milliónál - egyezségre jut az elpusztított és koldusbotra juttatott halásztársadalommal egy kártérítési csomagot illetően és lakóhelyük megtisztításával kapcsolatban.

Ezek az egyezkedések megbuktak a múlt héten anélkül, hogy a bodoiakat kártalanították volna. A lakosok továbbra is szenvednek az olaj pusztításától. Az ügyészek szerint a jogi eljárás az egyetlen út, amely nyitva maradt számukra elnyerni a kártérítést mindazért, amit az olajszennyezés tett a megélhetésükkel. Azt is szeretnék biztosítani, hogy az olaj okozta károk javítási munkálatai, több mint három évvel a történtek után végre megkezdődjenek.

A Shell állítása szerint 2008 kora októberében értesültek az első szivárgásról. A közösség azt mondja: az olaj ekkor már nagyjából hat hete pumpálódott a halászöbölbe. Akkor éppenséggel egy hónapig tartott a Shellnek kijavítani a hegesztési hibát a csővezetéken.

2008 decemberében történt a második ömlés, szintén, mert a felszerelés csődöt mondott. Nem állították el, egészen 2009 februárjáig, míg ezen idő alatt még nagyobb csapást mért a vidékre, ahogy becslések szerint naponta 620 000 liter nyersolaj került a folyókba és völgyekbe két hónapon át.

A jogi eljárás kutatási bizonyítékokat mutat majd be a szennyezések előtti körülményekről, melyek megállapítják, hogy a bodoi völgy folyóvíz-csatornáiban nem volt természetes nyoma az olajnak. Csaknem érintetlen, állatvilágban gazdag és szénhidrogéntől mentes volt.

A két kiömlést követően, 2009 szeptemberében, egy tanulmányt készítettek a Bodo völgyéről, amely ezen olajszennyezések ökológiai utóhatásait vizsgálja (Post Impact Ecological Assessment). E tanulmány kimutatta a tengeri élet kritikus megcsappanását: a rákfélék teljesen eltűntek, a halak száma drámaian csökkent.

Egy 2011-es környezeti értékelés (The United Nations Environment Programme’s Environmental Assessment of Ogoniland) Ogoniland– ről (Ogoniland Rivers állam területén található) alátámasztja a fent említett tanulmány eredményeit. Az értékelés szakemberei ellenőrizték a csővezetékeket és megtekintették az összes olajszennyezett helyszínt, beleértve Bodo völgyét is. Valamennyi helyen ezerszer nagyobb mértékben találtak szénhidrogén-szennyeződést a vízben, mint amennyi megengedett ahhoz, hogy iható legyen. 

A felperesek jogi képviselője, Martyn Day a Leigh Day and Co. ügyvédi irodától a következőket mondta:

„Borzasztóan csalódottak vagyunk, hogy kísérletünk az érintettek ügyében történő megegyezésre sikertelen volt. Úgy gondoltuk, hogy az egyezkedésre való felkérés azt jelenti, hogy a Shell komolyan vette az olajszennyeződések következményeit. Most már egyetlen lehetőségünk maradt a bodoi embereknek igazságot szolgáltatni. Az ügyet az Egyesült Királyság legfelsőbb bíróságára visszük.”

„Az egyik legfelháborítóbb része ennek az ügynek az, hogy saját vallomásuk szerint ahelyett, hogy lezárták volna a sérült vezetékeket, értesülvén a hibákról, továbbra is hetekig ontották az olajat, fokozódó pusztítást okozva Bodo környezetének. Ezzel égbekiáltó módon megsértették mind a maguk eljárásmódját, mind pedig a nigériai törvényt.”

„Nehéz elhinni, hogy a Shell így cselekedett volna akkor is, ha bármely más földrészen történik kiömlés a csővezetékeikből. Alig van kétségem afelől, hogy a Shell vezetőinek elképzelése szerint létezik egyfajta törvény Afrika számára és egy másik a világ többi részének.”

fordította: Fanni

http://www.leighday.co.uk/News/2012/March-2012/11,000-Nigerians-sue-Shell-in-London-Courts

 


Szólj hozzá!

Címkék: afrika shell halászat olajkatasztrófa

A bejegyzés trackback címe:

https://greenpeace.blog.hu/api/trackback/id/tr534361893

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása