Greenpeace Magyarország

A Greenpeace Magyarország politikailag és anyagilag független környezetvédő szervezet, része a több mint 55 országban jelen lévő Greenpeace-irodák hálózatának.

Látványos, bátor és békés eszközökkel hívjuk fel a figyelmet a környezeti problémákra, és azok megoldásaira. Egy élhető és békés jövő érdekében dolgozunk itthon és a nagyvilágban.

Függetlenségünket és szabadságunkat az biztosítja, hogy nem fogadunk el támogatást államoktól, politikai pártoktól és cégektől. Működésünk kizárólag olyan magánszemélyek adományainak köszönhető, mint te!

Munkánkat a http://greenpeace.hu/tamogass oldalon keresztül támogathatod. Adószámunk: 18178883-1-42. Köszönjük!

Friss topikok

Maszatos adatok – Az Apple válasza

2012.04.24. 17:41 Greenpeace

Április 17-én adtuk ki a Maszatos adatok című jelentést – amelyben arra mutatunk rá, hogy az internethasználat hatalmas növekedését főleg piszkos energiákkal látják el. Az Apple, az Amazon és a Microsoft mind gyengén teljesítettek a jelentés alapján, mivel adatközpontjaik üzemeltetését a piszkos szén- és a veszélyes atomenergiával biztosítják.

2010-ben és 2011-ben is felszólítottuk az összes fő internet alapú szolgáltató céget, hogy árulja el a színtiszta igazságot a mindannyiunk által nap mint nap használt internetes szolgáltatások által felhasznált elektromos energia mennyiségéről és típusáról.

Az Apple április 18-án reagált (idézet a New York Times-cikkből):

„A [Maszatos adatok című] jelentésre reagálva kiadott nyilatkozatában az Apple első alkalommal ismertette, hogy az adatközpontjuk körülbelül 20 millió wattot fog fogyasztani teljes kapacitással üzemelve – amely sokkal alacsonyabb, mint a Greenpeace 100 millió wattos becslése. A Duke Energy áramszolgáltató területén egymillió watt árammal 750-1000 háztartást lehet ellátni.”

 

Kristin Huguet, az Apple szóvivője hozzátette, hogy a cég két nagy építési projektet hajt végre, amelyekkel ellentételezni kívánják az energiahasználatot az észak-karolinai hálózaton: az egyik egy napelemtömb, a másik pedig üzemanyagcellák csoportja.

Noha jó látni, hogy a vállalat elismeri, hogy több adatot kellene közzétennie adatközpontjainak energiafogyasztásáról, a legutóbb közölt információk nem illenek össze a korábbiakkal a beruházás mértékéről és az adatközpontok fizikai méretéről.

Amikor az Apple bejelentette, hogy Észak-Karolinában új adatközpontot építenek, arra vállaltak kötelezettséget, hogy egymilliárd dollárt ruháznak be tíz év alatt. A Maszatos adatok című jelentésben néhány létesítmény esetében becsléseket kellett végeznünk az energiaigényekről, viszonylag óvatos ipari referenciaértékeket használva: eszerint a szerverek 1 MW-nyi energiaigénye társul minden 15 millió dollárhoz, bár ez számos cég esetében gyakran közelebb áll a 8 millió dollárhoz. Egy egymilliárd dolláros beruházás így csak a számítógépekre vonatkozóan 66 MW-nyi energiaigényt eredményezne az Apple esetében. Viszonylag hagyományos, 50%-os energiahatékonysági tényezőt feltételezve az új adatközpontok további, a számítógépeken kívüli energiaigényére egy 100 MW-os adatközpontot kapunk. Noha az Apple híres arról, hogy drága fogyasztói termékeket készít, ha a cég 1 milliárd dolláros beruházása csak 20 MW-nyi energiaigényt hozna létre, az az „Apple emelt árának” új szintjét jelentené.

A méret a lényeg

A létesítmény több mint 46 000 m2-es alapterülete szinten sokkal nagyobb energiaigényre utal. Az Amazon vezető webmérnöke nemrég óvatosan úgy becsülte, hogy pusztán a mérete alapján az iDataCenter legalább 78 MW áramot fog fogyasztani, és feltételezte, hogy ez az érték nagyobb is lehet.

Ezeket a becsléseket azért végeztük el, mert az olyan cégek, mint az Apple és az Amazon nem tettek közzé információkat arról, az adatközpontjaik mennyit fogyasztanak most és mennyit fognak a jövőben. A Maszatos adatok című jelentés közzététele előtt eljuttattuk az Apple-nek is a számításaink eredményét, és noha nem értettek egyet a becslésünkkel, nem voltak hajlandóak konkrét adatokkal szolgálni az energiaigényeikről.

Bár üdvözöljük az Apple próbálkozását arra, hogy konkrét részleteket hozzon nyilvánosságra az észak-karolinai iDataCenterről, nyilvánvalóan nem mesélte el a teljes történetet, ehelyett válogatott információmorzsákkal igyekszik kisebbnek feltüntetni a piszkos energialábnyomát.

Az IT-ipar is a megoldás része lehet olyan régimódi problémákban, mint a szénhasználatból eredő kibocsátás. Néhány cég, például a Google, a Yahoo és a Facebook máris ezt teszi, azáltal hogy lépéseket tesznek a felhőik szén vagy atom helyett megújuló energiával való ellátása felé. Ez a kampány lehetőséget teremt az Apple számára is, hogy csatlakozzon hozzájuk, és az éghajlatváltozás problémájára adott válasz részévé váljon, így még azelőtt rendezhetjük a számítási felhők növekedéséből fakadó kibocsátások ügyét, hogy az visszafordíthatatlanná válna. Az első lépés a lehetőség megragadásában az, hogy a cégek biztosítják az energiahasználatuk átláthatóságát. 

Írta: Gary Cook, a Maszatos adatok című jelentés vezető szerzője


Szólj hozzá!

Címkék: apple technológia piszkos energia

A bejegyzés trackback címe:

https://greenpeace.blog.hu/api/trackback/id/tr124471114

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása