Greenpeace Magyarország

A Greenpeace Magyarország politikailag és anyagilag független környezetvédő szervezet, része a több mint 55 országban jelen lévő Greenpeace-irodák hálózatának.

Látványos, bátor és békés eszközökkel hívjuk fel a figyelmet a környezeti problémákra, és azok megoldásaira. Egy élhető és békés jövő érdekében dolgozunk itthon és a nagyvilágban.

Függetlenségünket és szabadságunkat az biztosítja, hogy nem fogadunk el támogatást államoktól, politikai pártoktól és cégektől. Működésünk kizárólag olyan magánszemélyek adományainak köszönhető, mint te!

Munkánkat a http://greenpeace.hu/tamogass oldalon keresztül támogathatod. Adószámunk: 18178883-1-42. Köszönjük!

Friss topikok

1991 – Nemzetközi egyezmény menti meg az Antarktiszt a halálos fenyegetéstől

2012.06.29. 15:56 pht

A világ kormányai egy úttörő egyezményben támogatják a Déli-sarkvidék megóvását a bányászattól. Már az 1959-ben elfogadott Antarktiszi egyezmény eredetileg is kizárólag a békés, tudományos célok számára tartotta volna fenn a földrészt, az 1980-as években mégis verseny indult az ottani ásványkincsek bányászatáért. A Greenpeace hétévnyi fáradhatatlan kampányolása után – beleértve egy állandó bázis felállítását is a sarkvidéken – az országok felhagytak azzal, hogy igyekezzenek megállapodni egy bányászati egyezményről, és helyette egy környezetvédelmi egyezményt fogadtak el.

A fenyegetés

A Déli-sarkvidék mára különleges helynek számít: ez az egyetlen földrész a világon, amelyet az ember a mai napig viszonylag érintetlenül hagyott; az egész Földön egyedül itt található olyan élővilág, amelyet emberi tevékenység egyáltalán nem zavart meg. Az 1980-as évek elején mégis óriásira nőtt ezen érzékeny ökoszisztéma gazdasági kiaknázásának veszélye. Alapos bizonyítékok támasztották alá az olaj- és ásványlelőhelyek létezését a sziklák és a jég alatt, és a kormányok és a vállalatok felsorakoztak a kutatásokhoz.

emperor-penguin-walking-past-g.jpg
A Greenpeace megközelítése

A kormányok és cégek megakadályozására kevéske esély látszott: a Greenpeace kampánya az Antarktisz megvédéséért nem sok reménnyel indult. A küzdelem végül mégis mintapéldájává vált annak, hogy mi történhet, ha a bátor fellépés, a szilárd tudományos alapok és a politikai nyomás újabb összetevővel párosul – a kitartással. Azt az ötletet, hogy kampányt kell indítani a Déli-sarkvidék afféle „világparkká” nyilvánításáért (a nemzeti parkok mintájára), először a Greenpeace vetette fel 1979-ben. A további kutatások során világossá vált, hogy a szervezetnek állandó bázist kell felállítania a jégen, ha bele akar szólni az Antarktiszi egyezményről szóló vitákba, ahol végső soron eldől a földrész sorsa. A Greenpeace csak egy sarkvidéki bázissal támadhatta az országok területi igényeit, azzal érvelve, hogy a Déli-sarkvidéket kisajátíthatatlan közkincsként kellene kezelni.

A „világparkbázis”

1987-ben a Greenpeace nevű hajó lehorgonyzott az Antarktisznál (miután az első kísérletet megakadályozta a rossz időjárás), néhány héttel később pedig működni kezdett a „világparkbázis”. A Greenpeace 1987-től 1991-ig maradt ott. A csapat folyamatosan vizsgálta az Egyesült Államok és Új-Zéland közeli bázisainak kibocsátásait (előbbi akkora méretű volt, mint egy kisebb város), és felhívta a figyelmet a botrányos tevékenységekre – például egy olyan építkezésre, amely során dinamittal robbantották fel a fészkelő pingvinek élőhelyeit. A Greenpeace professzionális tevékenységével fokozatosan kivívta az Antarktiszi egyezmény államainak elismerését.

Semmi sem lehetetlen

A hétéves kampány során a Greenpeace eljutott oda, hogy kívülállóból a földrész jövőjéről szóló tárgyalások megbecsült szereplőjeként tekintsenek rá. A Greenpace-irodák világszerte azért lobbiztak a kormányaiknál, hogy azok felelősségteljes álláspontot felvéve támogassák az Antarktisz megvédését, további civil szervezetekkel fogtak össze, és olyan világszerte tekintélyes személyiségek támogatását szerezték meg, mint Sadruddin Aga Khan (az ENSZ volt menekültügyi főbiztosa), Jaques Cousteau és Ted Turner. Az ügyről folyó tárgyalásokat szinte menetrendszerűen a Greenpeace demonstrációi kísérték. A kampány egyértelművé tette a politikusok számára, hogy hősként fogják üdvözölni őket, ha helyesen cselekednek – és így is tettek. A Déli-sarkvidék a bolygó iránti felelős törődés és a nemzetközi együttműködés sikerének erőteljes jelképévé vált, és hangsúlyosan alátámasztotta a Greenpeace régi meggyőződését: semmi sem lehetetlen.

Eredeti szöveg: http://www.greenpeace.org/international/en/about/history/Victories-timeline/Antarctic-Treaty

Segíts most megmenteni az Északi-sarkvidéket, írd alá a petíciót!


Szólj hozzá!

Címkék: jegesmedve antarktisz sarkvidék északi-sark déli-sark északi-sarkvidék déli-sarkvidék

A bejegyzés trackback címe:

https://greenpeace.blog.hu/api/trackback/id/tr364619384

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása