Greenpeace Magyarország

A Greenpeace Magyarország politikailag és anyagilag független környezetvédő szervezet, része a több mint 55 országban jelen lévő Greenpeace-irodák hálózatának.

Látványos, bátor és békés eszközökkel hívjuk fel a figyelmet a környezeti problémákra, és azok megoldásaira. Egy élhető és békés jövő érdekében dolgozunk itthon és a nagyvilágban.

Függetlenségünket és szabadságunkat az biztosítja, hogy nem fogadunk el támogatást államoktól, politikai pártoktól és cégektől. Működésünk kizárólag olyan magánszemélyek adományainak köszönhető, mint te!

Munkánkat a http://greenpeace.hu/tamogass oldalon keresztül támogathatod. Adószámunk: 18178883-1-42. Köszönjük!

Friss topikok

Bhután és az ökoturizmus – meddig fenntartható még?

2012.08.19. 23:26 majcsi

Tashi Dorji írása

A himalájai királyságban eddig nem okozott nagy problémát a turizmus, hisz alig voltak turisták. Ám most eltökélt szándékuk, hogy fejlesztéseket vezetnek be az idegenforgalom terén, mégpedig úgy, hogy a sokhelyütt még érintetlen környezet állapota ne romoljon.

Az a 3,400 turista, aki 2011-ben Bhután zöldellő hegyei közé látogatott, minden bizonnyal egyáltalán nincs tisztában azzal, hogy törvényt sértett, amikor az éjszaka hidege ellen védekezve fénylő tábortűz mellé telepedett. Bhutánban ugyanis tilos a tábortűzgyújtás. A 18 évvel ezelőtt bevezetett törvény abból indul ki, hogy az ország hegyvidéki részein vigyázni kell a fákra, s mivel az alacsony energiaellátottság miatt a téli hónapokban a helyi lakosságnak a főzéshez, fűtéshez, stb. szüksége van tűzifára, az erdőket fokozottan óvni kell. Amúgy Bhutánban a turizmus meglehetősen túlszabályozott. A vadkempingezés tilos, továbbá előírás, hogy a túravezetők nem állíthatnak valótlanságot a turistáknak, sőt, nem kerülhetnek romantikus kapcsolatba velük... Ám úgy tűnik ennek az időszaknak vége. A bhutáni törvényhozók új turizmus-politikát készülnek meghonosítani.

gp01.jpg

Bhután a világ egyik legvonzóbb turisztikai célpontja, ám aki itt akar turistáskodni, annak súlyos összegeket kell perkálnia. A Bhutánba látogatóknak 200 -250 dolláros napidíjat kell fizetnie - bár ez tartalmazza a szállás, a napi 3-szori étkezés, az utazás és az idegenvezetés költségeit is. Összesen 128 engedéllyel bíró szálloda található az országban, 5,572 férőhellyel. (Ennél azért több külföldit fogad az ország, mivel a mindenkori turisták 10%-a sátras kiránduló.)

2011-ben rekord mennyiségű – összesen 64,000 - turista érkezett Bhutánba, ami 56%-kal volt több az előző évinél. (Az ország először 1974-ben nyitotta meg határait a turisták számára. Abban az évben összesen 287 látogatót fogadott). Komoly változás csak 1999-ben következett be, amikor a kormány könnyített a túravezetői engedélyek megszerzésének szabályain. Ez volt az az év, amikor az országban engedélyezték a televízió és az internet használatát is. A királyságból 2008-ban parlamentáris demokrácia lett, s addigra már évi 30,000-re növekedett a turisták száma.

A kormány turizmus-politikájának alapja a fenntarthatóság, a "magas minőség, alacsony mennyiség". magyarázza Damcho Rinzin, a bhutáni Turizmus Bizottság szóvivője. Nem az a lényeg, hogy korlátozzuk a turisták számát, hanem hogy tiszteletben tartsuk az ország környezeti, kulturális, biztonságpolitikai és infrastrukturális kapacitását.

A statisztikák szerint a Bhutánba látogató turisták többsége 60 évnél idősebb, és magasan képzett. Damcho Rinzin szerint a bhutáni turizmus-modell gondos tervezésnek köszönhető, amely során alaposan tanulmányozták a thaiföldi, kambodzsai, laoszi és bhutáni rendszert. A bhutáni turista-politikában központi szerepet játszik a környezetvédelem, amely amúgy az ország 4 pillérből álló gazdaságfilozófiájának, a "Gross National Happiness"-nek (GNH, avagy Bruttó Nemzeti Boldogság) – egyik pillére is egyben. Bhután az egyetlen olyan ország a Földön, amelynek alkotmányában szerepel, hogy az ország területének legalább 60% -át meg kell hagyni erdőnek. A kormány arra is örökérvényűen elkötelezte magát, hogy szénkibocsátása zéró marad.
Ma még prioritást élvez az ökoturizmus egy olyan országban, ahol több mint 165 állatfaj és 770 madárfaj található. Bhután ad otthon a Kelet-Himalája térségében őshonos fajták 60%-ának, valamint több mint 300 féle gyógynövénynek. Nem véletlen, hogy számos turista program (pl. a madárfigyelés) az ország gazdag biodiverzitására épít.

trek_family.jpg

De az ökoturizmusnak is vannak korlátai. Bhutánban a 80-as években betiltották a hegymászást. A hegyekben a túrázók csak az alapbázisok szintjéig mehetnek fel. Nem véletlen, hogy itt található a legmagasabb még megmászatlan hegycsúcs, a 7,570 méteres Gangkar Puensum. A tiltás mögött komoly környezeti és spirituális megfontolások vannak, magyarázta Damcho Rimzin, mivel Bhutánban a hegyeket szentnek tartják.

Az effajta megfontolásoknak persze nagy ára van. A szokatlan szabályok miatt Bhután hatalmas turisztikai bevételekről mond le - bár még így is a turizmus az ország második legjövedelmezőbb iparága, mely főként a helyi gazdaságokat támogatja, és igen sok munkahelyet is teremt.

Mindezt figyelembe véve, a kormány 2013-ban már évi 100.000 turistát szeretne az országba csábítani, ami igen nagy szám, tekintettel arra, hogy Bhután összlakossága pusztán 700.000 fő. Ennek érdekében a kormány 1 millió dollárt szán a turizmus fejlesztésére úgy, hogy immáron külföldi tőkét is hajlandó beengedni az országba.
Bhután egy rendhagyó kísérlet a fenntartható turizmus terén, kérdés, hogy az immáron rohamosan fejlődő turisztikai ipar kikezdi-e az ökológiai fenntarthatóságot támogató sajátos szabályzást, vagy meg tudják valósítani a turizmus bővítését úgy, hogy közben továbbra is alacsonyan tartják az idegenforgalom ökológiai lábnyomát.

Tetszett? Szeretnéd, ha többen olvasnák a Greenpeace blogját, ha örülnének az önkéntes fordítóink, szerzőink? Akkor szavazz a Greenpeace blogjára a Goldenblog szavazáson, a Szakértői kategóriában! 


5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://greenpeace.blog.hu/api/trackback/id/tr414688164

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kronstadt (törölt) 2012.08.20. 18:53:04

azért Bhután katasztrofális emberi-jogi "treck record"-járól se feledkezzünk el...

a nepáli kisebbség jogfosztása, kirablása, deportálása óta valószínűleg Bhután az "etnikai tisztogatás" kategória koronázatlan királya:)

akik pedig ott a bhutáni diktatúrában maradtak azok bizony az erőszakos asszimiláció című össznemzeti játékban vesznek részt:)

Bhutanese Refugees
www.youtube.com/watch?v=09TCY2WbN0U&feature=related

Bhutan: Forgotten Refugees
www.youtube.com/watch?v=H0lUuvm1KHA&feature=related

The Ethnic Cleansing of a Nation
www.youtube.com/watch?v=EVzs5N_OXbM

kronstadt (törölt) 2012.08.20. 18:55:26

újabb linkek Bhután katasztrofális emberi-jogi "track record"-jához

Lhotshampa
en.wikipedia.org/wiki/Lhotshampa

Bhutanese refugees
en.wikipedia.org/wiki/Bhutanese_refugees

Bhutanese Citizenship Act 1985
en.wikipedia.org/wiki/Bhutanese_Citizenship_Act_1985

kronstadt (törölt) 2012.08.20. 18:59:53

újabb linkek Bhután katasztrofális emberi-jogi "track record"-jához

Bhutan's ethnic cleansing
by Bill Frelick

www.hrw.org/news/2008/01/31/bhutans-ethnic-cleansing

Discrimination against Ethnic Nepali Children in Bhutan
www.hrw.org/news/2007/10/03/discrimination-against-ethnic-nepali-children-bhutan

HUman Rights Watch - Bhutan
www.hrw.org/asia/bhutan

kronstadt (törölt) 2012.08.20. 19:05:02

és arról se feledkezzünk el, hogy a bhutani "modell" FENNTARTHATATLAN

BHUTÁN SEGÉLYBŐL ÉL...

egyedül India a bhutani költségvetés 60%-át állja...

"60 percent of the budget expenditure, however, is financed by India's Ministry of External Affairs"
en.wikipedia.org/wiki/Bhutan#Economy

kronstadt (törölt) 2012.08.20. 19:22:24

Bhután egy FENNTARTHATATLAN, sötét, félremenedzselt, KÜLFÖLDI SEGÉLYBŐL élő remeteállam, ahol a lakosság 15-20%-át kitevő dzongkha elit erőszakkal próbálja asszimilálni - "bhutanizálni" - a többi Bhutánban élő etnikai csoportot...

ONE NATION ONE PEOPLE
www.oocities.org/bhutaneserefugees/onenation.html

Status of Minorities in Bhutan
www.atouristguide.info/bhutan/status-of-minorities-in-bhutan/

Languages of Bhutan
en.wikipedia.org/wiki/Languages_of_Bhutan
süti beállítások módosítása