Greenpeace Magyarország

A Greenpeace Magyarország politikailag és anyagilag független környezetvédő szervezet, része a több mint 55 országban jelen lévő Greenpeace-irodák hálózatának.

Látványos, bátor és békés eszközökkel hívjuk fel a figyelmet a környezeti problémákra, és azok megoldásaira. Egy élhető és békés jövő érdekében dolgozunk itthon és a nagyvilágban.

Függetlenségünket és szabadságunkat az biztosítja, hogy nem fogadunk el támogatást államoktól, politikai pártoktól és cégektől. Működésünk kizárólag olyan magánszemélyek adományainak köszönhető, mint te!

Munkánkat a http://greenpeace.hu/tamogass oldalon keresztül támogathatod. Adószámunk: 18178883-1-42. Köszönjük!

Friss topikok

Ötöst a Marks and Spencernek!

2012.10.25. 09:17 Toma001

Egy divatóriás céget arra ösztönözni, hogy változtasson a ruháin, nem kis feladat. De felszerelkezve adatokkal és olyan támogatóink közös erejével, mint amilyen te is vagy, már képesek vagyunk olyan sikertörténetnek örvendeni, mint ez a mostani.

Október 24-én ugyanis a Marks and Spencer divatóriás vállalat ígéretet tett arra, hogy 2020-ig a teljes termékpalettájából száműzi a veszélyes vegyi anyagokat. Az ígéretének az egyik nagyon fontos része volt az is, hogy legkésőbb 2016. július elsejéig kivonják az összes perfluorozott szénhidrogént (PFC-k), melyek szennyeződés- és vízállóvá teszik a ruhát, beismerve, hogy ez a teljes kémiai csoport veszélyes anyagnak minősül. Azzal, hogy egy ilyen jelentős mennyiségű PFC-t felhasználó vállalat, mint a Marks and Spencer, kivonja a teljes PFC kémiai csoportot, azzal egy tiszta üzenetet küld az egész iparág felé, beleértve a nagy vegyipari cégeket is, hogy itt az ideje beszüntetni a veszélyes vegyi anyagok használatát.

marx_and_spencer_gk_big.jpg

PFC-k kivonásán kívül az M&S az alkil-fenol-etoxilátok betiltását is támogatja (a vegyületcsalád egyes tagjai már be vannak tiltva az EU-ban), és ígéretet tett arra is, hogy meghatározzák más veszélyes vegyi anyagok kivonásának az időkereteit is. Továbbá a jövőben átláthatóvá akarják tenni azt is, hogy a beszállítóik mivel szennyezik a környékbeli vizeket és kezdetnek már öt kínai beszállító cég adatait el is kezdték nyilvánosságra hozni. Ez egy nagyon fontos kísérleti lépés, melyet a közeljövőben a teljes iparágra ki kéne terjeszteni, mivel mind a gyárak környékén élőknek, mind a termék vásárlóinak joguk van tudni, hogy mi kerül az ottani vizekbe.

Hogyan tovább?ms.jpg

A Puma-hoz, az Adidas-hoz, a Nike-hoz, a H&M-hez, a C&A-hoz és a Li-Ning-hez csatlakozva a Marks and Spencer a hetedik olyan vállalat, amely hiteles ígéretet tett arra, hogy megtisztítják a teljes beszállítói láncukat és a termékeiket, és megszüntetik az összes veszélyes vegyi anyag használatát. Még több márkának kell a jövőben csatlakoznia ehhez a sürgető ügyhöz, és nagyratörő lépéseket tenni annak érdekében, hogy a divatvilág és az értékes vízkészletünk megszabaduljon a mérgező anyagoktól. A feketelistánk 11 veszélyes vegyi anyagot tartalmaz, amelyeknek a kivonását követelni szoktuk, de ez csak a kezdeti lépés. A munkánk akkor lesz teljes, ha a textiliparban felhasznált összes vegyi anyagot ellenőrizni tudjuk, és a veszélyesnek minősítetteket biztonságosra tudjuk cserélni úgy, hogy közben véget vessünk ezen szerek természetbe juttatásának. Ez lesz a kemény feladat 2020-ig.

Cselekednünk kell most. A textilipar világszerte szennyezi a vizeinket veszélyes, tartós és hormonzavart okozó szerekkel, melyek aztán a közüzemi vízrendszerbe kerülnek. A Marks and Spencer most megmutatta a többi nagy márkának, hogy tulajdonképpen milyen gyorsan is lehet cselekedni. Követeljük a többi márkacégtől is, hogy ne húzzák az időt, és vegyék a Detox kampány kihívásait.

Cselekedj ma:

-          Oszd meg a barátaiddal, a családoddal ezt a történetet, hogy ők is többet tudjanak meg erről a kifutón tett fontos lépésről a vegyianyag-mentes divat felé.

-          Készíts egy képet a következő #peoplepowered kampányvideónkhoz, és oszd meg velünk, hogy szerinted melyik márka legyen a következő Detox célpont.

http://www.greenpeace.org/international/en/news/Blogs/makingwaves/full-marks-for-marks-spencer/blog/42722/

 


9 komment

Címkék: detox vegyi anyagok

A bejegyzés trackback címe:

https://greenpeace.blog.hu/api/trackback/id/tr114868135

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fuck.the.system 2012.10.25. 09:52:16

Molnibalage nem ért rá, így engem kért meg, hogy elsőként kommenteljem ide az üzenetét:
"UAAARGHHHH! HÖRRRR! mocskos zöldfasiszták! semmit sem tudnak, ostobák mint a föld!
Én csak annyit szeretnék tudni, ez vajon kinek áltt érdekében? Vajon ki fizeti őket? Vajon ki? Na!
UUUUUARGHHHH! GRRRRR!!!!!!"

Toma001 2012.10.25. 10:54:53

@fuck.the.system: kedves fuck.the.ssytem!
Ha elolvastad a cikket, akkor lathattad, hogy a Marks and Spencer a hetedik olyan vallalat, akitol kertuk azt, hogy vonja ki a termekeibol a veszelyes vegyi anyagokat, es ahogy irtuk a jovoben a tobbi vallalatot is meg fogjuk keresni kereseinkkel. Szoval nem lehet arrol szo, hogy egy ceg erdekeben a tobbit tamadna a Greenpeace, mivel senki sem fog kimaradni.
udv: Toma

fuck.the.system 2012.10.25. 11:27:46

@Toma001: No para, Molnibalagén köszörültem a nyelvem.

2012.10.25. 19:13:34

@Toma001: "kedves fuck.the.ssytem!" :DDD

2012.10.25. 19:19:44

Mélységes csalódásom miattuk. Azt hittem, ez egy tisztább cég.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2012.10.25. 22:51:43

@fuck.the.system: Mert másra nem telik tőled. Nem baj kisfiam, egyszer majd felnősz, bár ebben max. reménykedhetek...

pandava 2012.10.26. 08:39:47

@molnibalage: fuck.the.system nem fiú, lány.
süti beállítások módosítása