Greenpeace Magyarország

A Greenpeace Magyarország politikailag és anyagilag független környezetvédő szervezet, része a több mint 55 országban jelen lévő Greenpeace-irodák hálózatának.

Látványos, bátor és békés eszközökkel hívjuk fel a figyelmet a környezeti problémákra, és azok megoldásaira. Egy élhető és békés jövő érdekében dolgozunk itthon és a nagyvilágban.

Függetlenségünket és szabadságunkat az biztosítja, hogy nem fogadunk el támogatást államoktól, politikai pártoktól és cégektől. Működésünk kizárólag olyan magánszemélyek adományainak köszönhető, mint te!

Munkánkat a http://greenpeace.hu/tamogass oldalon keresztül támogathatod. Adószámunk: 18178883-1-42. Köszönjük!

Friss topikok

Kis halászok nagy találkozója

2012.12.06. 08:59 Toma001

„Egy háborút űzünk a halak ellen.” Aki ott volt az Utolsó fogás című film vetítésén, talán emlékszik erre a mondatra. Ez a háború azonban a legigazságtalanabbak egyike. A legtöbb háború ugyanis azzal végződik, hogy leülnek a tárgyalófelek az asztalhoz, és tárgyalnak a békeszerződésről. De hogyan tárgyaljon az egyik fél, ha néma? Vagy legalábbis nem értik meg a hangját? Pedig a halászat egy kiabálós harc. A nagyipari halászati lobbi igyekszik a politikai döntéshozókat túlkiabálni, erős, karakteres hangjukkal beléjük fojtani az akaratukat. Greenpeace aktivisták válaszul vastag festékekkel „kiabálják” a tengereket kifosztó hajók oldalára, hogy „kizsákmányoló.” De mit tehet az a kis halász, akinek nincs ekkora hangja? Akinek értetlenkedő kifejezése csak a tenger hullámzásáig jut el? Ezért döntött úgy a Greenpeace, hogy hangot ad Európa kis halászainak.

artisanal meeting.jpg

Nem is akárhova hívta őket össze a Greenpeace november 18-19-én, hanem egyenesen Európa fővárosába, Brüsszelbe. Kilenc országból érkeztek a találkozóra, és egy sztereotípiát megcáfolva női halászok is képviseltették magukat. A rendezvény szándékosan a hétvégére lett időzítve, hogy ne kelljen nekik a munkájukat emiatt megszakítani, vagy neadjisten ne tudjanak amiatt eljönni. A legtöbbjük Nagy-Britanniából érkezett: kilenc fős delegáció képviselte őket. Egyeseknek még kissé furcsa szituáció volt a pódiumon, tolmácsolással beszélni, de a beszélgetések során világos lett: több a közös bennük, mint ami elválaszt. Négy pontot sikerült is lefektetniük, melyben mindannyian egyetértettek:

  1. garantálnia kell, hogy az kapjon több jogot a halászathoz, aki fenntarthatóan tevékenykedik.
  2. csökkentenie kell jelenleg fennálló túlzott flottakapacitást, miközben a kis környezeti hatással dolgozó, kétkezi halászok munkáját meg kell védenie
  3. meg kell szüntetnie a káros támogatások rendszerét, valamint a fenntarthatatlan és romboló halászati módszereket
  4. helyre kell állítania a tengerek állapotát Európa-szerte, és a világ többi részén is 

„Olyan egészséges tengereket szeretnénk hagyni örökségül, ahol kevesebb a halász, de jobb halászni. Ma egy olyan üzenetet küldtünk a minisztereinknek és az EP képviselőknek, hogy most már nem hagyhatják figyelmen kívül a természet törvényeit, a halállományok helyzetét, és a kis halászok szerepét.” – nyilatkozta Anne-Marie Vergez, francia halásznő.

„A halászati tevékenység mindenfele növekszik, különösképp a nagy ipari halászhajók száma. Az új halászati szabályozásnak kezelnie kell ezt, és csökkentenie kell a hajók számát, ahol túl sok van, és emellett a kisebb környezeti terheléssel tevékenykedő halászoknak kell több hozzáférést biztosítani” – mondja Luis Rodriguez, galíciai kétkezi halász.

„A tenger nem egy ipar. Saját szabályai vannak. Ha folytatjuk a jelenlegi tevékenységet, hogy több halat fogunk ki belőle, mint amennyi fenntartható lenne, akkor csődbe visszük őt és a saját ágazatunkat is. A kis léptékű halászati tevékenység nagyobb gazdasági értéket teremt a helyi közösségek számára, mint a romboló halászati módszerek. A válság idején a kormányoknak és Európának a felelős halászatot kell támogatnia, ahelyett, hogy a túlhalászatba pumpálnák bele az elvesztegetett pénzt” – meséli Dimitris Zannes, görög kis halász.

„A halászat egy életforma, amit a kis halászok generációk óta követnek, és még soha korábban nem voltak annyira fenyegetett helyzetben, mint most. Habár nem a kétkezi halászok okozzák, de a túlhalászat mégis a túlélésüket veszélyezteti. Nem a kis környezeti hatással járó halászhajóknak kellene felhagyniuk a tevékenységükkel, akik közvetlenül látják el hallal a helyi közösségeket.” – tette hozzá Jerry Percy, brit kis halász.

Az elfogadott deklarációt a jövőben minden döntéshozónak el fogják juttatni. A találkozó után Maria Damanaki, az Európai Unió tengerügyi és halászati biztosa személyesen vette át a deklarációt. És ez még csak a kezdet. A halászok megígérték, hogy a jövőben nekilátnak a közös gondolkodásnak, és az ötleteik egymás közötti megosztásának. Csakis rajtunk, állampolgárokon múlik, hogy milyen jövőt is szeretnénk látni. A konferencia záróbeszéde meg is adta erre a kis halászok válaszát: „Nekünk hinnünk kell egy jobb jövőben.”  


4 komment

Címkék: európai unió megoldások halászat

A bejegyzés trackback címe:

https://greenpeace.blog.hu/api/trackback/id/tr414950138

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

amergin 2012.12.09. 10:34:48

Jó látni az ilyen kezdeményezéseket.

Mellesleg jegyzem meg: nekem a kedvenc halételem a tonhal. Imádom az ízét. Már egy jó ideje nem eszem, ugyanis mélységesen kedvelt Greenpeace-es hölgy ismerősöm könyörögve nézett rám, hogy a tonhalak a túlhalászat következtében a kihalás szélére sodródtak.
Azóta is szomorú, bánatos szemekkel nézem a boltok polcain a tonhalas dobozokat, reménykedve, hogy valamelyik oldalán egyszer csak felbukkan a felirat: "Tenyésztett [itt és itt]". De nem. És ilyenkor mérgelődöm magamban: a fene egye meg, hát nem lehet ezeket tenyészteni??

fixilány 2012.12.09. 12:50:24

@amergin: Vannak tengeri halfarmok, de azok sem okvetlenül jók - bár biztos jobbak. Meg van valami fenntartható halászatos pecsét is. Gondolom a szerző majd megmondja a tutit, eléggé képben van. :-)

Toma001 2012.12.09. 13:02:01

@amergin: kedves Amergin!
Először is szeretnélek egy kicsit megnyugtatni. :)
A boltok polcain található tonhalkonzervek kb. 95%-a csíkoshasú tonhalból (katsuwonus pelamis) készül. Ezek a fajok még nincsenek a kipusztulás szélén, még bátran azt is mondhatom, hogy megfelelő az állományuk. A kipusztuláshoz közel álló tonhalfajok főleg a kékúszójú és a nagyszemű, de ezeknek annyira értékes a húsa, hogy nem készítenek belőle konzervet. Húsuk általában a drága japán sushi-éttermek tányérjain végzik. A világon kifogott kékúszójú tonhalak 80%-a Japánban kerül értékesítésre.
Persze nem azt akarom mondani, hogy most aztán bátran, minden nap egyél nyugodtan tonhalat, mert elvégre ezek a fajok lassan növekvő, alacsony reprodukciós rátával rendelkező fajok, így könnyen kerülhetnek veszélyeztetett helyzetbe. De mondom, azzal nem ütöd a szöget a koporsóba, ha közbe-közbe veszel egy-két konzervet. :)

A tenyésztésükről még korábban írtam a blogomba, ajánlom figyelmedbe ;)
halaszat.blog.hu/2012/01/04/a_tonhal_lesz_a_vi

amergin 2012.12.10. 10:51:28

@Toma001: Ezt mindenesetre jó tudni, köszönöm szépen :) A továbbiakban is sok sikert kívánok :) @fixilány: Neked is köszi :)
süti beállítások módosítása