Greenpeace Magyarország

A Greenpeace Magyarország politikailag és anyagilag független környezetvédő szervezet, része a több mint 55 országban jelen lévő Greenpeace-irodák hálózatának.

Látványos, bátor és békés eszközökkel hívjuk fel a figyelmet a környezeti problémákra, és azok megoldásaira. Egy élhető és békés jövő érdekében dolgozunk itthon és a nagyvilágban.

Függetlenségünket és szabadságunkat az biztosítja, hogy nem fogadunk el támogatást államoktól, politikai pártoktól és cégektől. Működésünk kizárólag olyan magánszemélyek adományainak köszönhető, mint te!

Munkánkat a http://greenpeace.hu/tamogass oldalon keresztül támogathatod. Adószámunk: 18178883-1-42. Köszönjük!

Friss topikok

Mi ez a baromság a gázártámogatással?

2013.01.08. 11:18 Zöld_Dani

Kitalálták, hogy mivel az emberek elsöprő többsége gázzal fűt, és az emberek szegények, ezért az állam pénzéből támogatni kell a gázfogyasztást. A közpénzekből beszállnak a gázszámlába, vagyis amit a szolgáltató kiszámláz, annak egy részét az állam fogja fedezni, jelen állás szerint kb 10%-ot.
A zöldeknek semmi se tetszik, szokták okoskodni az egybites gondolkodású kommentelők, és valami lehet benne, mert nekünk ez se tetszik. 
Mert mi történik ezzel a pénzzel? 
Elszáll az ablakok résein át a levegőbe, kiszökik a rossz szigetelésű falakon, tetőszerkezeteken át, majd ott CO2 formájában tovább gyorsítja a klímaváltozást. 
Bravó. 
Hiszen ha olcsóbb az energia, akkor kisebb a motiváció az energiahatékonyság növelésére, ami még a megújulók terjesztésénél is fontosabb lenne. Ha az állam ilyen hülyeségekre költi a pénzünket, akkor ennyivel kevesebb jut az energiafelhasználás ezerszer okosabb módjaira. Amire most is alig-alig költ. Inkább az atomerőműre, szénbányákra, és hasonlókra, nem vicc. Könnyen lehet, hogy a gőzgépgyártás felélesztése lesz a következő.

Képzeljük csak el, mi lenne, ha a szigetelésre fordítanák ezt a pénzt? 

  1. Pont azoknak a képzetlen tömegeknek adnának sok, nagyon sok munkát, akiknek a legnagyobb szüksége lenne rá. 
  2. Az így rendbe hozott lakások értéke nőne. Jelentősen. Vagyis tartós értéknövelő beruházást lehetne létre hozni abból a pénzből, ami most ki fog szállni a levegőbe.
  3. Lehetőség volna az igazán rászorulókra célozni, szemben a mostani eljárással, ahol az állam annak az energiapazarlását is támogatja, aki igazán nem szorul rá. 
  4. Csökkenne az üvegház-gáz kibocsátásunk, több kvótát értékesíthetünk.
  5. Kisebbek lennének a téli szmogok - ezeket ugyanis jóval nagyobb arányban köszönhetjük a szilárd tüzelőanyagok használatának mint a közlekedésnek. Ahol én lakom (Budapest - Pestszentlőrinc), ott az elmúlt 7 napban egyszer volt az egészségügyi határérték alatt a légszennyezés. De a fővárosiak nagy része ugyanígy szív, most átlagosan három évet vesz el az életünkből a légszennyezés.  
  6. Kevesebb lenne az asztmás, allergiás megbetegedés. 
  7. És így tovább.

Most komolyan, meddig szívunk még ezeknek az ostobasága miatt? 


1 komment

Címkék: politika pénz levegő ostobaság piszkos energia

A bejegyzés trackback címe:

https://greenpeace.blog.hu/api/trackback/id/tr564987163

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pandava 2013.01.08. 19:37:45

A gáz- meg a villanyárcsökkentést nem a költségvetés finanszírozza, nem tudom honnan veszed ezt.

Amit a költségvetés finanszíroz, az a távhő 52 milliárd forintos -most bejelentett- megsegítése. Ha idén meg kell segíteni, és fennmarad ez a mesterséges árcsökkentés, meg kell segíteni jövőre is. És az után is, így tovább.

Az energiaklub tanulmánya szerint évi 50 milliárd forintos költségvetési támogatás lakásfelújításra felhasználva 51 ezer új munkahelyet hoz létre. Az 5 éves program végére évi 1,3 milliót tonna co2 kibocsátást megspórolva csökkenne több százezer háztartás rezsije, úgy, hogy ennek a költségvetési hatása végül plusszos lenne!

De nekünk ez nem kell. Ott van a távfűtőművekben az a rengeteg gázmotor, elvették tőlük a támogatást, nem éri meg a gázból egyszerre villanyt termelni, és a veszteséghőből távfűtést biztosítani.

Nekünk óriás kazánok kellenek, bennünk import gázt szeretünk égetni állami támogatással. Hiába, a Nemzeti Együttszennyezés Rendszerének napjait éljük.

Talán ez sem fenntartható.
süti beállítások módosítása