Greenpeace Magyarország

A Greenpeace Magyarország politikailag és anyagilag független környezetvédő szervezet, része a több mint 55 országban jelen lévő Greenpeace-irodák hálózatának.

Látványos, bátor és békés eszközökkel hívjuk fel a figyelmet a környezeti problémákra, és azok megoldásaira. Egy élhető és békés jövő érdekében dolgozunk itthon és a nagyvilágban.

Függetlenségünket és szabadságunkat az biztosítja, hogy nem fogadunk el támogatást államoktól, politikai pártoktól és cégektől. Működésünk kizárólag olyan magánszemélyek adományainak köszönhető, mint te!

Munkánkat a http://greenpeace.hu/tamogass oldalon keresztül támogathatod. Adószámunk: 18178883-1-42. Köszönjük!

Friss topikok

Sikerült! Az APP véget vet az erdőirtásnak

2013.02.07. 14:31 majcsi

Oly sokszor féltem attól, hogy ez a nap soha nem jön el, és mégis…. Épp egy jakartai sajtókonferenciáról jövök, ahol az Asian Pulp and Paper új erdővédelmi stratégiáját mutatták be: lényege, hogy a vállalat be akarja szüntetni erdőirtó tevékenységét.

Sok más kollégámmal együtt éjt nappallá téve dolgoztunk azon a kampányon, melyben az APPt próbáltuk rávenni: tegye meg végre ezt a lépést. Bár nagyon sok vér és könny elfolyt, a vállalat ma végre pontosan azt tette, amit kértünk: azonnali moratóriumot hirdetett a további erdőirtásra, és számos intézkedést foganatosított annak érdekében, hogy az erdőirtásban ne legyen többé semmilyen szerepe.app.jpg

Nélkületek nem érthettünk volna el idáig, hisz szerte a világban oly sokan segítettetek rávenni a nagy márkákat arra, hogy függesszék fel az APP-vel kötött szerződésüket.

Ezeknek a vállalatoknak a döntése növelte az APP-re nehezedő nyomást, és azt jelezte, hogy önmagában a PR tevékenység feltuningolása nem lesz elegendő a vállalat jó hírnevének visszaszerzéséhez, és az elpártolt ügyfelek visszacsábításához.

Számos más – a környezetvédelem és társadalmi igazságosság területén tevékenykedő – NGO is fontos szerepet játszott ebben a nagyjelentőségű változásban, hiszen indonéziai és külföldi kampányaikkal támogatták az ügyet.

Az APP-vel folytatott legutóbbi megbeszélések, és a vállalat mai kötelezettségvállalása után kicsit megkönnyebbültem. Ám ez még csak a változás kezdetét jelenti egy olyan cégnél, amely igen régóta és igen erősen támaszkodott az erdőirtásra.

Nagyon résen leszünk, hogy az APP hozza a beígért dolgokat, mégpedig a legfontosabb területen: a földön, az esőerdőkben. Az APP korábbi ügyfeleinek a következőket tudjuk mondani: a kötelezettségvállalás nem lesz elég. Csak akkor fog jobban menni az elmúlt években leromlott üzlet, ha az ígéreteiket be is tartják.

Az elmúlt pár napban két fő kérdés mentén folytattam beszélgetéseket ezekről a vállalásokról: miért most, és miben más a mostani helyzet?

Hogy miért most? Nyilvánvaló, hogy nagyon nagy szerepet játszik a kereskedelmi nyomás, valamint az a tény, hogy világszerte nagyon fontos ügyfeleket vesztett a cég, ami nagyban rontotta hírnevüket. Továbbá az APP testvérvállalata, a Golden Agri Resources (GAR) LINK kötelezettségvállalásai bizonyára szintén serkentő hatással bírtak.

Amikor a GAR elkezdte valóra váltani az erdőirtás megszüntetésével kapcsolatos szigorú kötelezettségvállalásait, a vállalat kezdte visszanyerni ügyfeleit, és megromlott hírneve is javulni kezdett.

Ám van még valami, amiről nem szabad elfelejtkeznünk: fontos, hogy a mai döntést a helyén kezeljük.

Az igazság az, hogy az APP a beszállítói láncához tartozó erdők nagy részét már tarra vágta, hogy helyet csináljon a monokultúrás faültetvényeknek. Rengeteg – az utóbbi években évi több tízezer hektárnyi – erdő esett áldozatul a vállalat terjeszkedésének.

Bár remélem, hogy az APP változtat a dolgokon, és örülök annak, amit ez az indonéz erdők számára jelent, nem szabad elfelejtenünk, hogy ezeknek a változásoknak már sok évvel ezelőtt el kellett volna jönnie.

Miben más a mostani helyzet? Az APP-nek rengeteget kell tennie ahhoz, hogy bebizonyítsa: valóban megváltoztak a dolgok.

Teguh Wijaya, a vállalat igazgatója felszólalt a mai alkalmon, és jóváhagyta az új vállalati irányvonalat, amely nagy váltás a korábbi kötelezettségvállalásokhoz képest. A vállalat továbbá külsősökkel – pl. a Forest Trust-tal (http://www.tft-forests.org/) és az Asia Pacific Consulting-gal (http://www.apcs-pmw.com/) – is együttműködik. Mindezt azért, hogy az APP vállalásai a gyakorlatban is megvalósuljanak.

Senki nem ringatja magát abba az illúzióba, hogy a kötelezettségvállalás elég lesz. Az APP-nek időre és térre van szüksége, hogy bebizonyítsa: valóban bevezeti az új stratégiát.

Nagyon reméljük, hogy a vállalat a következőkben a többi érintettel együtt próbál olyan hosszú távú megoldásokat találni, amelyek mind az erdők védelmét, mind a társadalmi konfliktusok megelőzését előmozdítják.

A Greenpeace most úgy döntött, hogy beszünteti az APP elleni kampányát. Rendszeresen felülvizsgáljuk majd a vállalat előrehaladását, és ennek fényében döntésünket is.

Ha az APP megvalósítja a kitűzött célt, a „zéró erdőirtást”, ez igazi mérföldkövet jelent majd az indonéz erdők megmentéséért folytatott kampányunkban. ÉS ez a papír- és cellulózipar többi szereplője – például az APRIL számára is - fontos felhívás keringőre. 

Ami a változásokkal kapcsolatos optimizmust illeti, óvatos duhaj vagyok – de azért ezek a változások alapvető fontosságúak, ha meg akarjuk állítani az erdőirtást Indonéziában, és azon túl.

Bustar Maitar a Greenpeace indonéz erdővédelmi kampányának vezetője

A blog eredetije a Greenpeace Making Waves blogján jelent meg.


Szólj hozzá!

Címkék: erdő jó dolgok biodiverzitás

A bejegyzés trackback címe:

https://greenpeace.blog.hu/api/trackback/id/tr225067610

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása