Greenpeace Magyarország

A Greenpeace Magyarország politikailag és anyagilag független környezetvédő szervezet, része a több mint 55 országban jelen lévő Greenpeace-irodák hálózatának.

Látványos, bátor és békés eszközökkel hívjuk fel a figyelmet a környezeti problémákra, és azok megoldásaira. Egy élhető és békés jövő érdekében dolgozunk itthon és a nagyvilágban.

Függetlenségünket és szabadságunkat az biztosítja, hogy nem fogadunk el támogatást államoktól, politikai pártoktól és cégektől. Működésünk kizárólag olyan magánszemélyek adományainak köszönhető, mint te!

Munkánkat a http://greenpeace.hu/tamogass oldalon keresztül támogathatod. Adószámunk: 18178883-1-42. Köszönjük!

Friss topikok

Homályban tartva: GMO-jelölés és tiltás Nyugaton 1.

2013.02.22. 13:03 EPSPS (törölt)

A november 6-án megrendezett kaliforniai népszavazás döntő jelentőségű esemény volt a génmódosítás elleni civil küzdelemben. Még annak ellenére is, hogy a génmódosított összetevőket tartalmazó élelmiszerek jelölését célul kitűző Proposition 37 nem került megszavazásra az agresszív lejárató kampány majdnem 50 millió dolláros médiatevékenységének hatására. Alapgondolata, miszerint az embereknek joguk van tudni, mit esznek, tovább él közel 20 másik államban is. Ebben a háromrészes sorozatban a jelölés és tiltás amerikai, uniós és magyar oldalát vizsgáljuk meg.

1 www.carighttoknow.org_1.jpgForrás: www.carighttoknow.org

A Prop37 ügye sokáig nem volt lefutott, mert a szavazás napján az Államügyi Hivatal részeredményekre és egy statisztikai modellre támaszkodva jelentette be a vereséget 46,9–53,1 százalék arányban. Összességében nem tévedett, csak az arányokat tekintve.

Egy hónapnyi szavazatszámlálás után, még mindig nem végleges eredményeket közzétéve, az előbbi arány 48,4–51,6-ra módosult, a korábbi 4,3 millió igen átlépte a 6 milliós lélektani határt. Pár órával később viszont ez a szám hirtelen leapadt, amire a Hivatal nem volt hajlandó magyarázatot adni. Máig nem tudni, történt-e jogi értelemben választási csalás, de talán mindegy is, az eredmények érdemben ezután nem változtak. A végleges számok: 48,59–51,41, 6 088 714 igen, 6 422 371 nem. Ezek viszont megdöbbentők, mert a korábban milliós elmaradással szemben valójában egy kisvárosnyi ember, kb. 334 ezer fő döntött a javaslat végleges sorsáról. A Monsanto és társainak kampánya tehát az iszonyatos pénzek ellenére is gyenge volt, ez pedig erőt adott más államoknak a folytatáshoz.

2 bnewater.org.pngForrás: bnewater.org

Köztük a legjelentősebb a washingtoni kezdeményezés, az Initiative-522. Az I-522 napirendre tűzéséhez szükséges 350 000 aláírást január elején adták le az Államügyi Hivatalnál. Most, hogy megvan az érvényes mennyiség, továbbítja a törvényhozó testületnek, ami azonnal törvénybe is foglalhatná, de valószínűleg nem fogja, ezért a washingtoniak idén novemberben, a Prop37 után egy évvel szavazhatnak a tudáshoz való jogukról. Közben az ellentábor egyelőre csupán diszkréten mozgolódik, egy élelmiszerfeldolgozókat tömörítő szakszervezet, a Northwest Food Processors Association jelezte, hogy az ügy ugyan nemes, de mégis csak munkahelyeket szüntetne meg.

3 greatkarmacafe.com .pngForrás: greatkarmacafe.com

Az I-522 novemberben rendkívül jó esélyekkel indulhat a GMO-jelölés kötelezővé tételéért, mivel az egyébként is környezettudatosabb washingtoniak sokat tanultak a Prop37 hibáiból. Hamarabb kezdik majd a kampányt, amit a kaliforniaiak csak májusban indítottak el, ezzel hátrányba kerülve a vegy- és élelmiszeripari óriásokkal szemben. Valószínűleg a támogatók között találjuk majd a hagyományos alma- és búzatermesztőket és lazactenyésztőket is, akiknek legalább üzleti, ha nem is polgári jogi vagy egészségügyi érdekük az, hogy megkülönböztessék terméküket a GM árutól. Kaliforniával ellentétben Washingtonban bio és nem bio összefogás várható ezen a téren. Ezt az egyesült ellenállást remélhetőleg a vezető választott képviselők is szívükön viselik majd, szemben a kaliforniai hallgatással, még akkor is, ha a jelölésben csupán gazdasági vagy személyes politikai előnyt látnak.

4 washingtonstatewire.com.jpgForrás: washingtonstatewire.com

Washington méretében, lakosságában és gazdasági berendezkedésében is különbözik Kaliforniától. A lakosság csupán egyötöde a Kaliforniában élőnek, a legnagyobb pénzek nem a szórakoztatóiparban és az üzleti szférában mozognak, ezért a megélhetés is olcsóbb. A média reklámköltsége csak egynyolcada a kaliforniainak, ezért elemzők szerint Monsanto és társainak elég potom 20 millió dollárt költeniük a várható lejárató kampányukra, hogy telítsék a médiát. Ezt a washingtoniak 4-5 millióval egyensúlyoznák ki, és elnézve, hogy Kaliforniában a majdnem 50 millió is éppen csak elég volt az óriásvállalatok győzelméhez, az északiak joggal bízhatnak sikerükben.

5 www.firstpost.com.jpgForrás: www.firstpost.com

Mellettük szól az általunk is említett decemberi GM-lazac engedélyezés, illetve az is, hogy Alaszkában a cégek már 1996 óta kötelesek jelölni, ha génmódosított halat forgalmaznak. Nehéz lesz a biotechnológiai vállalatoknak és felbérelt megmondóembereiknek megmagyarázni azt, hogy a szomszédos Alaszkában miért van mégis GMO-jelölés, Washingtonban pedig miért ne legyen ennek ellenére.

Végül, nem tudni, hogy az élelmiszeripari óriások meddig vállalják a küzdelmet, mivel a lejárató kampány finanszírozásával összemosódtak a vegy- és vetőmagipari multikkal. Kérdéses, hogy az egyre növekvő arcvesztést és civil bojkottot meddig képesek pénzügyileg elviselni. A legnagyobb amerikai áruházlánc, a Wal-Mart januárban hívott össze egy tanácskozást egy jelölési rendszerének lehetséges bevezetéséről. Ha a Wal-Mart és beszállítói valóban létrehoznak egy szakmailag kifogásolhatatlan jelölést, az hatalmas lökést adhatna az eddig csupán civil törekvéseknek. Mindeközben a Kongresszus is tárgyal egy szövetségi szintű, mind az 50 államra kiterjedő javaslatot, ami a civil kezdeményezéseket a legmagasabb szintre emelné.

6 digitaljournal.com.jpgForrás: digitaljournal.com

Összességében, a kaliforniai fogyasztók jogait érvényesíteni akaró Prop37 bukása nagyon fontos történés volt az Egyesült Államok GMO-jelölésért való harcában. Van is mit behozni, mert az ország lemaradása elképesztő. A mesebeli szabadság földjét ezen a téren Oroszország és Kína is megelőzi, ahol a döntéshozók idejében felismerték, hogy a génmódosított haszonnövények káros környezeti, egészségügyi és gazdasági hatásai ellen való fellépés közvetlenül összefügghet a polgári jogok ilyen mértékű kiterjesztésével.

A jelölés nem csak egy mondat vagy piktogram, hanem az emberek tudáshoz való jogának egy újabb élelmiszeripari paradigmája, mint amilyen sok évvel ezelőtt a tápérték jelölése volt. Egy nyitottabb, átláthatóbb társadalmi berendezkedés létrehozásának eszköze, amire nem csak a génmódosítás veszélyes következményei elleni küzdelemben van szükség, hanem a nagy egészt tekintve, a fenntarthatóbb élet elérésében is. Ha minden jól alakul, a washingtoniak novemberben megszavazva felléphetnek erre a nagyon fontos civilizációs lépcsőre.

6b marycrimmins.com.jpgForrás: marycrimmins.com

A cikk folytatásában más államok korábbi kudarcait és kisebb megyék GMO-tilalmi törekvéset vesszük sorra.


1 komment

Címkék: civil amerika választás usa egészség bojkott fogyasztás demokrácia gmo mezőgazdaság demonstráció génmódosítás vállalatok félrevezetés monsanto maszatos

A bejegyzés trackback címe:

https://greenpeace.blog.hu/api/trackback/id/tr895065083

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

az okos pipacs 2013.02.23. 09:58:07

Bravó, okos és alapos munka!
süti beállítások módosítása